hirdetés

A rettegett gyomorcsavarodás: ezért figyelj kutyádra, miután evett

László Enikő

2021. december 19

A főként nagytestű, mély mellkasú kutyákra veszélyes gyomorcsavarodás sajnos gyakran végzetes. Ezért nagyon fontos, hogy közvetlen étkezés után ne végezzen kutyád nagymértékű fizikai aktivitást.

hirdetés

A gyomorcsavarodás a kutyák egyik leggyakoribb haláloka. Néhány óvintézkedéssel azonban elkerülhető, emellett nagyon fontos, hogy korán felismerd a tüneteit. Mit jelent pontosan a gyomorcsavarodás és mik a szimptómái?

Evés után nincs rohangálás!

Mi az a gyomorcsavarodás?

Kialakulásának lényege, hogy az állat mozgásának hatására az étkezés után megtelítődött gyomor elfordul tengelye körül. Ezzel elzáródik a gyomorszáj, a nyelőcső felé vezető út, a belek és a gyomorkapu. A bent lévő tartalom pedig gyorsan erjedésnek indul. Ennek következtében nagy mennyiségű gáz képződik, ami idővel feszíteni kezdi a gyomorfalat és nyomni fogja a mellkast. Ez okozhatja a szövetek elhalását, az emésztés leáll és toxinok halmozódnak fel a vérben. Ha a gyomorfal folyamatosan feszül, nyomásnak van kitéve, elszakadhat. A kezelés nélküli állapot halálos lehet.

Egy ehhez hasonló evéslassító tál megakadályozza, hogy kutyád habzsoljon. Ezáltal csökken a gyomorcsavarodás kialakulásának esélye.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A gyomorcsavarodás főként a nagytestű, mély mellkasú egyedeket érinti. A dobermannok, bernáthegyik, weimari vizslák, német dogok, szetterek fokozott veszélynek vannak kitéve. Idősebb korban nagyobb valószínűséggel alakul ki. A 45 kg feletti ebek 20%-kal veszélyeztetettebbek. De mindez nem zárja ki azt, hogy kistestű vagy fiatal kutyáknál nem fordulhat elő.

Kockázatnövelő tényezők

 • nap egyszeri étkezés,
 • gyors evés, habzsolás,
 • öröklött hajlam,
 • a kan kutyáknál nagyobb a gyomorcsavarodás esélye, mint a szukáknál,
 • soványság,
 • szorongás, fokozott stressz
 • agresszivitás,
 • idősebb életkor,
 • citromsavat tartalmazó szárazeledel,
 • sok gabonafélét tartalmazó kutyatáp,
 • elhízás,
 • etetés utáni intenzív mozgás,
 • hempergés,
 • gyomor összehúzó képességének csökkenése

Hogyan vedd észre?

A gyomorcsavarodás jellemző tünete a felpuffadt, kemény has. Emellett bágyadtság, hányás is felléphet. A kutyák ilyenkor furcsa testhelyzeteket vesznek fel, láthatóan rosszul érzik magukat, viselkedésük megváltozik. Lihegés, nehézlégzés is előfordulhat gyomorcsavarodás hatására. Ha a fenti tüneteket tapasztalod kedvenceden, azonnal keresd fel vele állatorvosodat! A minél előbbi szakszerű ellátás életet menthet.

Röntgenkép a gyomorcsavarodásról.

Az állatorvosnál

Az otthoni kezelés nem vezet eredményre. Ha fennáll a gyomorcsavarodás gyanúja, értesítsd állatorvosod és azonnal indulj el kutyáddal. Ellenkező esetben ugyanis egy óra alatt végzetes lehet a baj. A doktor vérvétel és röntgen segítségével meg tudja állapítani, mi okozza a rosszullétet. Altatás után gyomorszondával leereszthető a felgyülemlett, nagy mennyiségű gáz és a folyadék. Ezután gyakori eljárás, hogy a gyomrot hozzávarrják a hasfalhoz, hogy többször ne fordulhasson elő a probléma. Ezt a beavatkozást olykor megelőzésképp is elvégzik kutyákon.

Hogyan előzheted meg?

Az egyik legfontosabb, hogy ne engedd, hogy kedvenced szaladgáljon, játsszon közvetlen étkezés után. A sétával is várj, amíg leülepszik benne az étel, ne azonnal induljatok útnak. A napi adag két részletben való elfogyasztása is hatékony lehet. Így nem egyszerre eszik sokat, ez jóval egészségesebb számára. A sovány, éheztetett kutyákat ezért nem ajánlott nagy mennyiségű étellel kínálni, csak kisebb adagokkal. A gyomorcsavarodás a fenti óvintézkedésekkel a legtöbb esetben megelőzhető. Azonban, ha jeleit észreveszed kedvenceden, cselekedj minél előbb.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

állatorvos betegség tünetei gyomorcsavarodás kutya betegségei kutya etetése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink