hirdetés

Amikor a kutya nem hány, mégis öklendezik: idegen test vagy életveszélyes gyomorcsavarodás kínozhatja

Buzgó Csilla

2021. október 26

Kezdő gazdik számára bonyolult lehet megkülönböztetni az eb torkából, szájából távozó hangokat. Pedig ez nyilván fontos, hiszen nem mindegy, milyen rendellenesség váltja ki őket.

hirdetés

Ahhoz, hogy meghatározd, pontosan mit is művel az állat, először is tisztázzuk az öklendezéshez hasonló jelenségeket! Ezen tünetek alapján tudod megkülönböztetni őket.

Hányás

Ilyenkor némi öklendezést követően a gyomorból távozik a lenyelt tartalom, melynek szaga a gyomorsav közreműködésének köszönhetően többnyire savanykás. Ha csak néhanapján jelentkezik, az valószínűleg nem utal kóros egészségügyi elváltozásra, de ha biztosra akarsz menni, keresd fel az állatorvost!

Regurgitáció

Ebben az esetben nem gyomortartalom, hanem a nyelőcsőben rekedt étel vagy idegen test (például gyakorta fűcsomó) ürül ki némi áttetsző, néha fehéres-habos nyálka kíséretében.

Köhögés

Ilyenkor általában nem távozik semmi a kutya szájából, legfeljebb némi váladék, rosszabb esetben vér, de az sem sok. Légúti panaszokra vagy félrenyelésre enged következtetni.

Tüsszentés

A tüsszentő eb jellegzetes fejrázó, gyakran egész testre kiterjedő mozdulatsort végez. Maga a folyamat gyors, szakaszos, és inkább az orrból távozik a levegő. Létezik a befelé tüsszentés is, ilyenkor az állat akaratlanul, nagy sebességgel szívja be a levegőt a légutaiban keletkező görcsnek, afféle vákuumnak köszönhetően. Ez rendszerint nem igényel kezelést, magától elmúlik, viszont könnyen összetéveszthető a légcsőösszeesés okozta panaszokkal. A biztonság kedvéért mutasd meg őt az orvosotoknak!

Öklendezés

Ilyenkor az eb rendszerint nagyra nyitja a száját, előre dől, és a nyelvét is kiölti, egyértelmű, hogy valamitől a gyomrában vagy a torkában meg akar szabadulni. Sokszor furcsa, hörgő kiabálásszerű hangot is produkál. Mivel semmi nem távozik a szájából, legfeljebb egy kis váladék, esetenként nyalogatja is az ajkait és az orrát, illetve nyammog.

Miért öklendezik a kutya?

Az öklendezés gyakorta köhögéssel párosul, viszont nem mindegy, melyik következik melyik után. Ha először köhög és aztán öklendezik az állat, az alsó légúti problémára utalhat, míg a fordított sorrend gégerendellenességre enged következtetni, ilyen például annak bénulása. Ez utóbbi kifejezetten jellemző labrador retrieverekre. A betegség akadályozza a gége záródását, ezáltal élelemdarabok és folyadékcseppek kerülhetnek a légcsőbe, s ez heveny köhögést, öklendezést vált ki. A gégebénulás másik feltűnő szimptómája a hangos, nehézkes légzés.

Kennelköhögés esetén is gyakran öklendezik a kutya, ezt kíséri a jellegzetes, gágogásszerű köhécselés.

Amikor az öklendezés életveszélyt jelez

A legkomolyabb, életveszélyes állapotot jelző, eredmény nélküli öklendezés gyomorcsavarodás miatt jelentkezik. Ilyenkor a kutya okkal kívánja visszaadni gyomortartalmát a külvilágnak, ám képtelen rá, hiszen gyomorszája teljesen el van záródva. Ez a rendellenesség leginkább nagytestű, az alhas elhelyezkedéséhez képest mély mellkasú ebekre jellemző, például német dogokra, dobermannokra. Akkor alakul ki, amikor az állat gyomrában hirtelen duzzad meg az élelem, vagy rövid idő alatt nagy mennyiségű gáz képződik odabent.

Ha a kutya hirtelen sok eledelt habzsol fel, pláne olyat, amely gabonaféléket és könnyen erjedő szénhidrátokat tartalmaz, kialakulhat ez az emésztési zavar. Növeli a kockázatot az etetést követő intenzív testmozgás, a hempergés és a túlsúly is.

A felfúvódás következtében a gyomor egyszerűen megfordul a saját tengelye körül, mindkét irányban elzárva az étel útját. Az alábbi tünetekre érdemes odafigyelni:

  • közvetlenül az etetés után jelentkező nyugtalanság
  • nyáladzás
  • egyre súlyosbodó felfúvódás, a has dobszerű megfeszülése
  • nehézlégzés, lehajtott fejjel, terpeszállásban kivitelezett zihálás

Ha ezeket látod kedvenceden, amilyen gyorsan csak lehet, vidd őt orvoshoz, mert életmentő műtétre lesz szüksége! Ilyenkor az orvos altatásban leengedi a képződött gyomorgázt, visszafordítja a gyomrot, illetve, hogy megakadályozza a rendellenesség megismétlődését, a hasfal belsejéhez rögzítheti azt.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei gyomorcsavarodás habos fehéret hány a kutya kutya hányás kutya öklendezik de nem hány kutya öklendezik köhög

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!