hirdetés

Vérmérgezés kutyáknál: irány az orvos, ha remeg és kóvályog az eb!

Ferenczi Deborah

2022. április 1

Azért is nagyon fontos tisztában lenni a vérmérgezés tüneteivel, illetve kialakulásának okaival, mert maga a kór halálos lehet a kutyákra nézve. Éppen ezért, ha az alábbi tüneteket tapasztalod a kutyádon, akkor haladéktalanul fordulj állatorvoshoz.

hirdetés

A vérmérgezés tünetei külön-külön nyilván utalhatnak más betegségekre is, mégis amennyiben a jelek együttesét tapasztalod, vagy legalább kettőt párhuzamosan, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz.

A vérmérgezés tünetei

A szepszis leggyakoribb és egyben talán leárulkodóbb jele annak, hogy komoly baj van a kutya szervezetében. Ilyen esetekben az eb légzése nagyon felgyorsul, és jelentkezhet akut veseelégtelenség is. Feltűnő jel lehet, ha például keveset pisil a kutyád, illetve nagyon gyakori jelenség a magas testhőmérséklet jelentkezése. Érdemes tudni, hogy a tünetek attól függően változnak, hogy mely szervek érintettek. Így a hasmenés, a hányás, az étvágytalanság, a letargia, illetve a depresszió is gyakorta jelentkeznek. Továbbá jellemző a hidegrázás, a gyengeség, a zörejes vagy szapora szívdobogás, illetve a hirtelen leesett vércukorszint, s az ezzel járó kóválygás, remegés is. A hirtelen fellépő legkomolyabb tünet a szeptikus sokk, és a szervek váratlan leállása, ami szinte minden esetben halállal végződik.

Mi okozza a vérmérgezést?

Akár egy kisebb gyulladásos sérülés is fajulhat szepszissé. Amennyiben az immunrendszer erős, akkor le tudja győzni azt, viszont ha kissé le van gyengülve, akkor nem feltétlenül. Ha a test nem képes felvenni a harcot a baktériumokkal szemben, azok elszaporodnak, ez egyfajta láncreakciót vált ki, a fertőzésre adott gyulladásos válasz pedig vérmérgezéssé alakul. Ez különösen a betegeskedő, vagy már egyébként is komoly alapbetegséggel rendelkező kutyákra jellemző. Ilyenkor nagy százalékban nem képesek leküzdeni az adott kórt, és elpusztulnak, ez különösen igaz máj-és vesetbetegséggel küzdő állatokra, illetve húgyúti fertőzésben szenvedő ebekre. Míg az egészséges kutyák nehezen, de képesek leküzdeni a vérmérgezést.

A betegség kezelése

A szepszis nagyon sok esetben szeptikus sokkal is jár, amit minden esetben intravénás folyadékkal, kórházi körülmények között szükséges kikezelni. Ez azért is fontos, mert az egyik leggyakoribb tünet a kiszáradás, amit az infuzóval tudnak kompenzálni, így valószínűsíthetően megmenthető a kutya. Általában széles spektrumú antibiotikumos kezelés indokolt, egészen addig, míg nem sikerül behatárolni a pontos okát a fertőzésnek, ezek után specializálódhatnak célzott kezelésre.

Abban az esetben, ha a fenti tünetek közül, akár csak egyet is tapasztalsz, felmerülhet a vérmérgezés gyanúja, amit pontosan csak vérvétel útján lehet diagnosztizálni. Érdemes ennek okán azonnal orvoshoz fordulni, mielőtt még halálos kimenetelűvé válik.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei dehidratáció hasmenés kutya hányás láz szepszis vérmérgezés veseelégtelenség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink