hirdetés

Tavaszi méregtelenítés kutyáknál: valóban szükséges a máj védelme érdekében?

László Enikő

2021. május 4

A tavaszi méregtelenítés már nemcsak az emberek, de a kutyák körében is egyre nagyobb divat lett. Valóban szükség van rá, ha kedvenced egészségesen él?

hirdetés

A méregtelenítés jótékony hatására még mindig nagyon sokan esküsznek, bár orvosi értelemben nincs rá semmi szükség. Úgy vélik, ezáltal tisztítják meg szervezetüket, vérüket a káros anyagoktól, amik a hosszú hónapok során felhalmozódtak testükben. Emberek esetében leginkább az egészségtelen, cukros, zsíros, gyorséttermi ételeket, alkoholt és egyéb káros élelmiszereket, italok maradványait szeretnék száműzni a testből. Emellé társul a rendszeres mozgás, illetve a vegyszermentes takarítás. De hogy működik ez a kutyák esetében?

A pitypang serkenti a vese és a máj működését, kitűnő méregtelenítésre.

Milyen mérgekkel találkozhat kutyád?

A felelős gazdák kedvenceiket csak számukra egészséges ételekkel etetik. Jó esetben ők nem fogyasztanak túlságosan cukros, zsíros élelmet, végképp nem isznak alkoholt, így elsőre értelmetlen is lenne a méregtelenítés számukra. Azonban nem mindegy, pontosan mivel eteted kutyádat. A húsok, illetve a halak (például akár higanyt) is tartalmazhatnak olyan vegyszereket, káros anyagokat, amiktől jobb időnként megszabadítani kedvencedet. Kutatások szerint például Amerikában az arzén szervetlen formáival táplálják a fogyasztásra szánt csirkék 88%-át (élősködők elleni kezelésként, illetve növekedésfokozóként), ennek maradványai pedig a megfőzött mintákból is kimutathatók.

Ha városban laktok, érthető módon a szmog sem tesz jót az ebek számára. Ha pedig rendszeresen vegyszerekkel takarítod a lakást, azt ők ugyanannyira – ha nem nagyobb mértékben – lélegzik be. Fontos kiemelni, hogy a kutyák esetében a legtöbb gazda használ (és jól is teszi) valamilyen élősködő elleni készítményt, ami a legtöbb esetben szintén vegyszernek minősül, akármennyire is biztonságos az ebek számára. Ennek fényében szinte elkerülhetetlen, hogy kutyád semmilyen módon ne érintkezzen számára káros anyagokkal.

A máj fontossága

A máj felelős azért, hogy semlegesítse és lebontsa a nemkívánatos anyagokat a szervezetben. A méreganyagok egy részét pedig beépíti az epefolyadékba, ami a széklettel együtt távozik. Ez a folyamat akkor működik a legjobban, ha az étrend elegendő rostot tartalmaz, amely képes megkötni ezeket a toxinokat. Azonban a modern korban új szintetikus anyagokat hozunk létre, amit a máj nem képes felismerni, hiszen korábban ezek nem is léteztek. Ha olyan anyaggal találkozik, amit enzimei nem tud lebontani, azokat eltárolja más szövetekben. A máj egészségének megőrzése érdekében érdemes erre a célra szolgáló készítményt is beszerezned kutyádnak. Ez nemcsak betegség során, de időszakosan is hasznos lehet számára.

Hogyan csökkentheted a kutyád szervezetében felgyülemlett méreganyagokat?

 • szűrt vízzel való itatás, ha klóros a csapvíz
 • rendszeres mozgás, elegendő pihenéssel
 • gyógynövények használata
 • műanyag ételtárolók mellőzése
 • rendszeres, vegyszermentes takarítás
 • stressz csökkentése
 • alkalmankénti koplalás
 • zsíros, tengeri eredetű ételek mellőzése
 • GMO-mentes, bio élelmiszerek fogyasztása
 • tápanyagban gazdag étrend
 • rendszeres fürdetés

Koplalás

A koplalás korántsem annyira kegyetlen, mint amilyennek hangzik. Az időszakos táplálékmegvonásnak számos egészségügyi előnye lehet. Csökkenti a szervezet feldolgozással, kiválasztással kapcsolatos szokásos terhét, ezzel lehetővé téve a májban és a zsírszövetekben felgyülemlett káros anyagok lebontását, eltávolítását. A koplalás számos betegség (például láz) gyorsabb lefolyásában nyújthat segítséget. Azonban mindig kérd ki előtte állatorvosod véleményét, hiszen egyes esetekben nem javasolt ez a módszer!

Gyógyító növények

Bizonyos növények segítik a vér megtisztulását, javítják az emésztést. Ha kertedbe ültetsz kutyák számára biztonságos gyógynövényeket, kedvenced akár ösztönösen ki is szolgálhatja magát belőlük. Hiszen a füvet is hajlamosak lelegelni, ha fáj a gyomruk, vagy ha valamilyen tápanyaghiányban szenvednek. Hatékony gyógynövény lehet a kutyáknak a lucerna, a zab, a bojtorján, de a pitypang is igen egészséges számukra. Ezeket frissen, szárítva vagy akár főzetként is hozzákeverheted kedvenced ételéhez.

(A cikkhez Richard H. Pitcairn és Susan Hubble Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége című könyve nyújtott segítséget.)

(Képek: Getty Images Hungary)

böjt gyógynövények kutya táplálkozása máj májvédelem méregtelenítés táplálékmegvonás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink