hirdetés

Légszennyezés: kamasz fiú és kutyája bizonyították, milyen veszélyes a szmog a négylábúakra is

László Enikő

2021. január 24

A légszennyezés problémája mára már világszintű. Szinte nincs olyan ország, amelyet ne érintene a jelenség. Ez pedig nem csak az emberek, de az állatok számára is igen káros.

hirdetés

Kik vannak a légszennyezés miatt a legnagyobb veszélyben? A totyogó kisgyerekek, babakocsiban tolt csecsemők, illetve az állatok. Mégpedig azért, mert ez az a magassági sáv, ahova a kipufogók kibocsátják a káros gázokat. Egy felnőtt fejmagasságában a koncentráció nem annyira ártalmas, mint a talajhoz közelebb.

Egy fiú és a kutyája, akik megváltoztatnák a mérési módszereket

Európán belül az Egyesült Királyságban az egyik legmagasabb az asztmás betegek száma. Rájuk különösen nagy veszélyt jelent a szmog és a légszennyezettség. Tom Hunt egy angliai tinédzser, aki London belvárosától 30 km-re él Bagheera nevű labradorjával. Az utcákon számos légszennyezés mérő műszert találni arrafelé, de ezek majdnem másfél méter magasban vannak elhelyezve a póznák tetején.

A fiú elmélete szerint célszerű lenne alacsonyabbról mérni a légszennyezettséget, hiszen a káros gázok ott koncentrálódnak. Hogy elméletét bizonyítsa, sétálni vitte négylábú társát. Mégpedig úgy, hogy annak nyakörvére erősített egy mérőszerkezetet, ami a levegő szennyezettségét vizsgálta. Az eredmény meglepő volt. A kutya 60%-kal több káros koncentrációnak volt kitéve, mint egy átlagos ember. Mégpedig azért, mert alacsonyabb szinten közlekedik. Épp olyan alacsonyan, mint a kisgyerekek, babakocsiban tolt csecsemők.

A 13 éves Tom arra kéri az angol parlamentet, hogy más módszerekkel vizsgálják a légszennyezettséget. Az eszközöket helyezzék lejjebb, a babakocsikat pedig valamivel feljebb, hogy minél kevesebb káros levegő érje a gyerekeket. A fiú elkötelezetten küzd azért, hogy a kormány megtegye a megfelelő lépéseket.
Tom 2020-ban egy könyvet is kiadott, ami egyfajta túlélési útmutató a légszennyezés ellen és önmagunk védelme érdekében.

Mi a szmog?

Leegyszerűsítve a szmog az úgynevezett füstköd, ami a környezetszennyezés hatására alakul ki. Elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása váltja ki, az ebből származó korom pedig keveredik a levegőben szálló porral. Kétféle fajtáját ismerjük, a London-típusút és a Los Angeles-típusút. Súlyos egészségügyi következménye lehet az asztma, de akár a tüdőödéma is.

A légszennyezés káros hatásai

A levegőszennyezés nagymértékben károsítja, gyengíti a tüdőt. Ez legfőképp a fejlődésben lévő gyerekekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent kiemelten nagy veszélyt. Kutatások bizonyítják, hogy 80 cm-re a talajtól nagyobb a szennyezőanyag-koncentráció, mint feljebb. Tehát a gyerekek (és persze az állatok) vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Sőt, egy másik kutatás szerint azokban a városokban, ahol nagyobb a szmog mértéke, ott több a koronavírus általi haláleset. Egy Mexikóban végzett vizsgálat pedig azt is kimutatta, hogy a szennyezett levegő maradandó károsodást okozhat a gyerekek és a kutyák agyában, neuroinflammációhoz vezethet.

Sajnos a gyárak és a rengeteg autó a legfőbb okai a légszennyezésnek. De egyéni szinten is tehetsz a szmog visszaszorítása érdekében. Gépjárműved helyett, ha teheted, válaszd a biciklit, a tömegközlekedési eszközöket vagy a sétát.

(Képek: Getty Images Hungary)

környezetszennyezés környezetvédelem koronavírus kutatás labrador légszennyezés szmog tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!