hirdetés

Ezért hízhat el minden negyedik labrador

Kövess Péter

2024. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kutatás szerint a labrador retrieverek egy olyan genetikai mutációval rendelkeznek, amely megnöveli az elhízás kockázatát.

hirdetés

Minden negyedik labrador retrieverben megtalálható az a módosult gén, amely az állatok agyát becsapva elhiteti velük, hogy éhesek. A fajta tagjainál ezért is lehet olyan gyakori probléma az elhízás – vélik a kutatók.

A labradoroknál gyakori probléma az elhízás

A labrador kutyáknak a génjeikbe van kódolva az elhízás

Állatorvosi körökben a labrador retrieverek arról híresek, hogy hajlamosak a túlsúlyra. Korábbi kutatások úgy találták, hogy a labradorok negyede, valamint a sima szőrű retrieverek kétharmada egy olyan genetikai mutációt hordoz, amely más állatoknál az elhízáshoz kapcsolódik. Az újabb vizsgálatok most azt is megállapították, hogy az ezzel a genetikai mutációval rendelkező kutyák általánosságban éhesebbnek érzik magukat, mint más fajtájú társaik, és kevesebb energiát is égetnek el.

„Molekuláris jelek nyomán alakul ki náluk az éhség, ennek eredményeként megpróbálnak többet enni, és csökkenteni energiafelhasználásukat” – hívta fel a figyelmet Eleanor Raffan, a Cambridge-i Egyetem állatorvosa és genetikusa, a Science Adances című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A tanulmány keretében Raffan és kollégái annak jártak utána, hogy a pro-opiomelanocortin (POMC) néven ismert gént érintő mutáció hogyan befolyásolja az adott kutyák életét. Ezért több tucat brit kutyatulajdonost toboroztak, hogy vegyenek részt egy kísérletsorozatban.

Akkor is éhesek, amikor nem lenne indokolt

Indokolatlanul kívánják az evést

Az első, „kolbász a dobozban” elnevezésű teszt során a labradorokat 3 órával azután vitték be a laborba, hogy reggeliztek. A kutatók itt minden kutyának megmutattak egy kolbászt, majd bezárták azt egy dobozba, amelyen lyukak voltak, hogy érezzék a szagát, de ne tudják megenni. Ezután megnézték, hogy milyen érdeklődést vált ki belőlük a doboz, és mennyi ideig foglalkoznak vele.

Az eredmény az lett, hogy a génmutációval rendelkező labradorok figyelmét sokkal inkább felkeltette a doboz, ráadásul kétszer annyi időt töltöttek azzal, hogy interakcióba lépjenek vele.

A kutatók felkérték a gazdikat egy otthoni kísérletre is. Ennek során a kutyák 20 percenként kaptak egy újabb és újabb adag eledelt, amíg nem hagyták abba az evést, hányni nem kezdtek vagy el nem érték a kísérletben meghatározott táplálékmennyiséget.

A génjeiktől függetlenül a kutyák átlagosan 1,8 kilónyi mennyiséget ettek meg, a mutációval rendelkező állatok azonban valamivel többet, és nagyobb valószínűséggel hánytak. Ez arra utal, hogy a mutáció nem befolyásolja, hogy a kutyák milyen gyorsan érik el a jóllakottság érzését. De hajlamosabbak lehetnek arra, hogy tovább kajtassak az étel után, akár kunyerálás bagy „lopás” útján is.

Hajlamosak kunyerálni

Több kalóriát égetnek el

Egy másik vizsgálatnál 19 simaszűrő retriever bevonásával (ők gyakrabban hordozzák a mutációt) azt is ellenőrizték, hogy a kutyák mennyi kalóriát égetnek el. Ehhez egy kamrában kellett aludniuk, ahol megmérték, hogy mennyi gáz keletkezik anyacseréjük során, ebből pedig kiszámolták, hogy mennyi energiát égetnek el nyugalmi állapotban.

A kutatók megállapították, hogy a mutációval rendelkező kutyák kevesebb energiát használtak fel, mint átlagos társaik.

Raffain szerint ez arra készteti őket, hogy jobban kívánják a táplálékot, anélkül hogy azt különösebben kedvelnék, vagy többre lenne szükségük ahhoz, hogy jóllakottnak érezzék magukat. Ezzel egyidejűleg lassabban működik az emésztésük is. Tehát többet esznek, és kevesebb kalóriát égetnek el, így két szempontból is érzékenyebbek az elhízásra.

A mutáció a mára kihalt St. John’s vízikutya nevű fajta öröksége, amely mind a labradorok, mind a lapos szűrő retrieverek őse. Ezeket a kutyák a 16. és 17. században munkakutyaként, a halászathoz használták Kanadában. Ez lehetett az a tényező, ami a genetikai mutáció kialakulásához vezetett, hiszen a kutyáknak érdekük volt, hogy mindent felfalva a lehető legvastagabb zsírrétegre tegyenek szert, ami előnyt jelenthetett számukra a nyílt vizeken.

A simaszűrő retriever is érintett

A modern háziállatok esetében azonban a mutáció káros, hiszen az elhízás a légzési problémáktól kezdve a bőrbetegségeken át az inkontinencáig sokféle egészségügyi probléma forrása lehet.

Nagy a gazdi felelőssége

Ahhoz, hogy a mutációval rendelkező kutyák egészséges testsúlyban maradjanak, gazdájuk segítségére van szükség. Raffan szerint kulcsfontosságú jobban szétosztani az étkezéseket egy adott napon belül, nem szabad engedni a kutyák könyörgő tekintetének, és elegendő mozgásról, stimulációról kell gondoskodni. Minél kevesebbet gondolnak arra, hogy éhesek, annál könnyebben lesz nekik.

Magyarországon nemcsak az emberek, de a háziállatok körében is népbetegség az elhízás. Korábbi cikkünkben egy arra a területre specializálódott dietetikus ad tanácsokat a probléma kezeléséhez.

elhízás evés gének kutatás labrador labrador retriever mutáció sima szőrű retriever táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink