hirdetés

Ezekről a retriever fajtákról még talán nem is hallottál

Hangai Lilla

2023. május 1 - Képek: Getty Images Hungary

A golden és a labrador retriever a világon és kis hazánkban is előkelő helyet foglal el a népszerűségi listán. Nem véletlenül! Ezek az intelligens, kedves és barátságos ebek bolondosságukkal feldobják a gazdik legszürkébb hétköznapjait is. Érdemes azonban megismerni a másik 4 retrievert is, ígérjük, nem fogod megbánni!

hirdetés

Bemutatjuk a Chesapeake Bay retriever, a golden retriever, a göndörszőrű retriever, a labrador retriever, a simaszőrű retriever és a vadkacsavadász retriever jellemét, megemlítjük a hozzájuk tartozó érdekességeket és persze szó lesz arról is, milyen gazdival lenne a legkompatibilisebb ez a 6 retriever fajta.

1. Chesapeake Bay retriever

A Chesapeake Bay retrievert eredetileg vízi vadászkutyaként használták kacsák vadászatára és apportírozásra. Az aktív életmódot élő tapasztalt tulajdonosok álma lehet ez a göndör bundájú négylábú. Kifejezetten önálló kutyus, ezért csak olyan gazdiknak javasolt, akik szeretnek időt és energiát szentelni kedvencük mozgatására és képzésére. Derűs jelleme és kiváló megfigyelőképessége őrzőkutyaként is hatékonnyá teszi. Leginkább kertes házban, sok tennivalóval, stimulációval körülvéve mutatja meg jellemének árnyalatait.

Valószínűleg szüksége lesz kutyasulis vagy tréner által tartott képzésre is, ugyanis hajlamos makacs viselkedésre. Ha egyszer a fejébe vesz valamit, a gazdinak résen kell lenni. A megfelelő képzéssel és szocializációval azonban remek családi kedvenc válik belőle, aki jól kijön a gyerekekkel, más kutyákkal és akár még különböző házi kedvencekkel is.

2. Golden retriever

A golden retriever sikere nem csupán kedvességében, gyengédségében és intelligenciájában keresendő. Sok előnye mellett alkalmazkodóképessége teszi a legvonzóbbá; ennek köszönhetően ugyanis szinte bármilyen életvitelt élő gazdi számára ideális társ lehet ez a retriever fajta. És 19-re még mindig húzott lapot, ami be is jött! A goldie még egy átlagos kutyánál is sokkal szófogadóbb, ezért képzése még egy kevéssé tapasztalt gazdi számára is tele lesz sikerélménnyel. Mérete ellenére könnyen tartható lakásban is, de ne feledd, alapvetően mégis csak apportírozásra lett kitenyésztve, így a rendszeres mozgás és futás elengedhetetlen számára.

Jellemző rá, hogy felnőttként is megtartja a bohókás kölyökviselkedését, később érő típus, mint más fajták. Imád enni, nincs számára elég! Emiatt körültekintően figyelni kell a jutalomfalatok mennyiségére is és mindig ki kell mérni, mennyi eledelt kap. Nagyon aranyos jellemzője, hogy imád a szájába venni és ott tartani dolgokat. Ne lepődj meg, ha nem indulhattok el a parkba a kedvenc labda vagy játék nélkül!

3. Göndörszőrű retriever

A legrégebbi retriever fajta a göndörszőrű, mégis nagyon kevesen ismerik. Fodros-bodros bundája nagyon különlegessé teszi megjelenését, melynek a látványára még a szokottnál is jobban magával ragadhat az érzés, hogy azonnal meg kell simogatnod. Erős, nagytestű, okos munkakutya, aki imádja a gazdit és egy tevékeny nap után semmit sem értékel jobban, mint mellé heveredni és élvezni picit a semmittevést. Többi retriever rokonával ellentétben kissé távolságtartóbb idegenekkel, de a család és a gazdi kétségkívül a mindene. Csak olyan tulajdonosoknak ajánlott, akik elég feladatot tudnak adni egy ilyen dolgos, szorgalmas ebnek. Amennyiben eleget mozognak vele és ellátják tennivalókkal is, családi kedvencként is remekel.

Bongyor bundája a fején egyenes és a látszat ellenére nagyon kevés ápolást igényel. A szukák évente kétszer, a kanok egyszer vedlenek. Ezen időszakok között alkalmankénti fésülést és fürdetést igényelnek csak.

4. Labrador retriever

Az American Kennel Club népszerűségi listáján 2022-ben először 31 év után a labrador retrievert beelőzte a francia bulldog. Ez azonban ne szegje a rajongók kedvét, ugyanis biztosak vagyunk benne, hogy ha a labrador értené a lista koncepcióját, akkor sem szomorodna el ezen, inkább arcon csókolná néhányszor a trónbitrolót. Elképesztően kedves és barátságos fajta, akit egyszerűen nem lehet nem szeretni és olyan sincs, akit ő ne szeretne. Munkakutyának tenyésztették ki, ezért fontos, hogy családi kutyaként is mozogjunk vele, adjunk neki feladatokat és stimuláljuk azokat a szürke kis sejteket, hogy a kedvenc ne unatkozzon és ne legyen bánatos.

A képzésére mindenképpen energiát és időt kell szentelni, ugyanis, ha ezt nem tesszük, akadhat problémánk az engedelmességgel. Ez pedig egy ekkora kutyánál több mint kellemetlen lehet. A kutyasuli azonban nagy valószínűséggel csupa pozitív élmény és nevetés lesz, hiszen ezek az ebek imádják, ha a gazdi kedvére tehetnek.

5. Simaszőrű retriever

A simaszőrű retriever örökifjú. Odafigyeléssel és képzéssel egy boldog, engedelmes, magabiztos és lelkes blöki lesz a társunk a személyében. Többi rokonától eltérően feje hosszúkásabb, ami, ha mondhatjuk, még különlegesebb, meseszerűbb megjelenést kölcsönöz neki. Biztos nem fog meglepetésként érni, de rengeteg energiája van, amit sok feladattal, mozgással, játékkal szükséges levezetni. A simaszőrű retriever azonnal családtaggá válik és erre igényt is tart. Rajong a családjáért, türelmes és gyengéd a gyerekekkel.

Ha a fajta beszerzésén gondolkodsz, érdemes számításba venni azt is, hogy valószínűleg idős koráig megőrzi pajkos attitűdjét, amit van, aki kedvel, van, akit zavar. Ennek ellenére azonban elmondható, hogy szeretnek a szájukban tartani dolgokat, de ritkán rágcsálnak össze bútorokat vagy egyéb értékeket. Ha eleget mozognak vele, bent is tartható, ahol általában nyugodtan viselkedik.

6. Vadkacsavadász retriever

Vigyázz, mert hajlamosak instant szerelembe esni azok, akik egyszer a vadkacsavadász retriever szemébe néznek. Úgy csábítja magához a gazdijelölteket és a vadat is, akár a szirének a hajósokat. Azonban az ő esetében is megfelelő mennyiségű önismerettel kell rendelkeznie a gazdinak; csak aktív tulajdonosoknak való ez a retriever fajta, akiknek sok idejük van a kutyus igényeit is megfelelően kielégíteni. Intelligens, vidám, gyengéd és kedves kutyus, aki gyerekekkel is nagyon jó párost alkot. Idegenekkel szemben tartózkodó, de sosem agresszív. Más kutyákkal együtt is könnyen tartható.

A holland kacsavadász mellet ő az egyetlen másik fajta, akit a vadászatok során „csaliként” használnak. Értsd ezt úgy, hogy a kutyák különleges hangjukkal csalogatják a vadászokhoz a vadat. Ugatásuk igazán egyedi, amikor izgatottak. Inkább sikolyhoz hasonlít és bárkit könnyen megrémíthet, pedig csak egy boldog vadkacsavadász adja a világ tudtára, hogy valami izgalmas történik.

Te tudtál választani közülük? Ha te is retrievertulajdonos vagy, mit szeretsz bennük a leginkább?

aktív kutyafajták barátságos kutyafajták chesapeake bay retriever érdekességek kutyafajtákról golden retriever göndörszőrű retriever hasonló kutyafajták kutyafajták labrador labrador retriever simaszőrű retriever vadkacsavadász retriever

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink