hirdetés

13 millió forintba fájt gazdáinak a labrador rossz szokása

Szénási Szimonetta

2023. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

A házaspár annyira aggódott, amiért kedvencük folyton bejár nassolni a konyhába, hogy végül drasztikus megoldáshoz folyamodtak.

hirdetés

Rollo, a labrador retriever minden kétségen kívül nagyon okos kutya: gond nélkül megtanulta kinyitni a szekrényeket, köztük a hűtőt is. Sőt a kerti trambulint használva még az almafáról is gond nélkül leszüretelte a termést – amit természetesen jóízűen el is fogyasztott. Az üvegházba is bejárt, megeszegetni a friss paradicsomokat. Az ajtónyitó tudományát is hasonló célokra használta, és előszeretettel szökött be a konyhába falatozgatni.  A kutyus rossz szokása azonban nem hagyta nyugodni a gondos gazdikat.

Volt, hogy mérgezés lett a vége

A labrador gazdáinak, Sue Kirknek és Stewart Mahernek az aggodalma nem volt alaptalan, ugyanis amellett, hogy Rollo súlyának nem tett jót a folytonos nassolás, előfordult, hogy a kutya számára veszélyes dolgokat evett meg. A legrosszabb pedig az volt, mikor felfedezte a patkánymérget, és bizony azt is megkóstolta. Így több alkalommal is az állatorvosi rendelőben végződött a „gasztronómiai kaland”.

– A legtöbb kutya opportunista, és sok mindent megtesz, hogy élelmet keressen – mutatott rá Penny Leigh, az American Kennel Club nevű szervezet GoodDog! Segélyvonalának igazgatója, aki az enyhébb esetekre az alábbiakat tanácsolja:

Soha ne hagyjunk ételt a pulton úgy, hogy a kutya megtalálhassa. Mert ha egyszer rábukkannak egy ilyen nagy adag »jutalomfalatra«, akkor a szokásukká válhat, hogy máskor is hasonló finomságok után kutakodjanak.

Hangsúlyozta, hogy emellett a kutya felügyelete is nagyon fontos. Ha kedvenced szabadon jöhet-mehet a házban, alapvető, hogy mindig tudd, merre jár és mit csinál. Így bármikor közbeléphetsz, ha rosszban sántikálna. Emellett jó megoldás, ha a veszélyes helyeket zárva vannak az eb előtt. Jó szolgálatot tesz a kisgyermekek esetében is használatos bébirács vagy biztonsági rács (bár van, hogy a találékony ebek rájönnek a zár nyitjára, vagy nemes egyszerűséggel átugranak rajta.) Másik megoldás a szobakennel, amiből megfelelő rögzítés mellett valóban nem tud kijönni a kutya.

Mint a szakember javasolta, a távolléted idején jó megoldás lehet, ha hagysz valami finomságot az ebnek, például egy mogyoróvajjal töltött gumijátékot, amivel leköti magát, és az ízlelőbimbóit is kényezteti.

Van, hogy gyógyszer kell

Sajnos Rollo esetében nem falánkságról, sokkal inkább kényszerbetegségről van szó. Ezt bizonyítja az is, hogy a megfékezhetetlen étvágy miatt már három korábbi gazdája is lemondott róla. Az ilyen súlyos esetek többnyire szakemberi segítséget és akár gyógyszeres kezelést is igényelnek.

A labrador gazdái azonban drasztikus megoldást választottak, és úgy határoztak, teljesen átépítik a konyhát. Így közel 38 ezer dollárból, azaz több mint 13 millió forintból tették kutyabiztossá a helyiséget. Meglátsuk szerint a tetemes összeg egyáltalán nem volt hiábavaló, és Sue Kirk fogalmazott, az átalakítás „minden egyes fillért megért”.

benti kutya biztonság a házban biztonság a lakásban evés gazda és kutya habzsolás kutya és ember kutya habzsol kutya kényszerbetegség kutya nassol labrador labrador retriever lopás méreg mérgezés patkányméreg szobakennel tiltott ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!