hirdetés

Meddig hagyhatod egyedül a kutyád? Ennyi ideig érzi magát biztonságban

László Enikő

2022. június 23 - Képek: Getty Images Hungary

Ha van kutyád, akkor valószínűleg időbeosztásod is. A munkaidőt, a társasági összejöveteleket és az egyéb teendőket aszerint osztod be, hogy mikor érsz haza. Sokan néha ki is hagynak egy-két programot, hogy kedvencük ne érezze magát magányosnak. És valljuk be, néha tényleg jobb a kanapén pihenés szőrös barátunkkal, mint egy-egy buli valamelyik szórakozóhelyen.

hirdetés

A kutyák élvezik gazdáik társaságát, de ez nem jelenti azt, hogy olykor ne lehetne egyedül hagyni őket. Cikkünkből megtudhatod, mennyi ideig hagyhatod magára kedvencedet, és tippeket adunk, hogy biztonságossá és gazdagabbá tedd az állat otthon töltött idejét.

Vedd figyelembe a pisiszüneteket!

Az első kérdés, amit a legtöbben feltesznek, amikor egyedül hagyják otthon a kutyájukat: meddig bírja a kutyám pisiszünet nélkül? A szakértők szerint az ebeknek általában napi három-ötször kell pisilniük. De a pisiszünetek időpontja egyedenként eltérő, és a kölyökkutyáknak és az időseknek gyakrabban kell üríteniük.

A különböző életszakaszokban lévő kutyák általános időkorlátai:

  • Kölyökkutyák: ahány hónapos, annyi órát (tehát egy három hónapos kölyökkutya három órát tud várni a pisilésre)
  • Felnőtt kutyák (egy éves és idősebb): legfeljebb nyolc óra, de ideális esetben inkább hat
  • Nyolc év feletti idős kutyák: mérettől és egészségi állapottól függően két és hat óra között

Természetesen a fenti becslések az eb méretétől, egészségi állapotától és szokásaitól függően változnak. De minden kutya, amely túl sokáig kénytelen visszatartani a vizeletét, ki van téve a húgyúti fertőzések, kövek kialakulásának. Ráadásul a vizelet túl hosszú visszatartása kellemetlen, és balesetekhez vezethet a házban.

A biztonság és a kényelem érdekében biztosíts kedvencednek négy-hat óránként pisiszünetet. A normál munkanapok nyolc-tíz órásak, ezért ha nem tudsz hazamenni ebédszünetben, hogy kividd kedvencedet, hasznos lehet egy kutyasétáltató szolgáltatását igénybe venni.

A megfelelő lemozgatás

A pisiszüneteken túl kutyádnak napközben fizikai aktivitásra van szüksége. Bármi is legyen energia- és edzettségi szintje, a mozgás hasznára válik:

  • Egészséges marad tőle
  • Segíti az emésztést
  • Stimulálja az elmét
  • Kalóriát éget

Kerüld el az unalmat (és az unalom által kiváltott destruktív viselkedést)

Az egyéni mozgásigény kutyád életkorától, fajtájától és egészségi állapotától függően változik. A terelő- és sportkutyák gyakran intenzívebb és hosszabb tevékenységet igényelnek; az alacsonyabb energiaigényű fajták és az idősebb kutyák lényegesen kevesebbel is beérik. De minden ebnek ki kell mozdulnia naponta néhányszor.

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges kutyáknak naponta körülbelül 60 perc mérsékelt tevékenységre van szükségük, de ennek nem kell folyamatosnak lennie. Mielőtt hosszabb időre egyedül hagynád, szánj 20-30 percet arra, hogy leviszed egy tempós sétára vagy játékra. Fáraszd le kedvencedet, így az egyedül töltött idő pihentetőbb lesz számára.

Ha kutyád nyugtalanul vagy destruktívan viselkedik, miután egyedül volt otthon, lehetséges, hogy gyakoribb és intenzívebb mozgásra van szüksége, esetleg szeparációs szorongással küzd. Ebben az esetben mindenképp keress fel szakembert!

A mentális stimuláció is számít

Amellett, hogy mennyi ideig bírja egy kutya, vagy mennyi mozgásra van szüksége minden nap, a mentális tevékenység is fontos ahhoz, hogy legjobb barátod egészséges, boldog és jól viselkedő eb legyen. A kölyköknek és fiatal kutyáknak több környezetgazdagításra van szükségük, mint a felnőtteknek, de minden kutyának szüksége van bizonyos mennyiségű mentális stimulációra a nap folyamán. Enélkül unatkozhatnak, sőt destruktívak lehetnek, ha egyedül maradnak.

Legyen szó tréningről, izgalmas környékbeli sétáról, rejtvényes etetőről vagy egy sor beltéri játékról, a gazdagító tevékenységek segítenek megőrizni kutyád egészségét és kiegyensúlyozni az egyedül töltött időt.

Ezeket is vedd fontolóra

Minden eb más, és egyesek több időt bírnak egyedül, mint mások. De minden kutyának szüksége van időszakos pisiszünetekre, testmozgásra és mentális stimulációra. Ha a munkabeosztásod úgy adódik, hogy kedvenced a nap nagy részét egyedül tölti otthon, vedd fontolóra egy megbízható kutyaszitter felfogadását, vagy vidd kedvencedet kutya-napközibe.

Egy kutyasétáltató vagy szitter megadhatja kedvencednek azt, amire a nap folyamán szüksége van, és segít abban, hogy jobban érezze magát, ha távol vagy.

egyedüllét kutya egyedül van otthon kutyasétáltató kutyaszitter mennyi ideig lehet egyedül a kutya unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink