hirdetés

10 kutya, aki jól elvan a lakásban is, de csak akkor, ha többször viszed sétálni

Ferenczi Deborah

2022. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák jelentős százaléka nem alkalmas arra, hogy kisebb lakásokban éljen. Így amennyiben nem kertes házban laksz, akkor korlátoltabbak a választási lehetőségeid. Elkeseredni azonban nem érdemes: összegyűjtöttünk 10 kutyafajtát, akiknek az sem baj, ha kisebb az életterük.

hirdetés

Az elsődleges szempont, hogy ne olyan ebet válassz, akinek hatalmas mozgásigénye van. A vadászatra, egész napos terelésre vagy épp szánhúzásra kitenyésztett fajták szenvednek a bezártságtól. S még a kisebb mozgásigényű, kanapén pihengető kutyáknak is szükségük van arra, hogy minél több időt töltsenek a számukra legideálisabb közegben, azaz a természetben.

A bichon havanese

A havanese nem csupán abban az esetben nagyszerű választás, ha lakásban élsz, hanem akkor is, ha olyan társasági kutyára vágysz. Kedves, játékos, hűséges társ, aki nagyon tud szeretni és mindig jókedvű. Szeret játszani, de nem igényel rengeteg mozgást. Intelligens, és könnyen tanítható. Szereti a figyelmet. Annyi bizonyos, hogy mellette biztosan nem unalmas az élet. Éber, mindig tudni akarja, mi történik, így házőrzőként is jól funkcionál. Attól függetlenül, hogy imád mozogni nem bánja, ha néha a kanapén kell henyélnie.

 

 

A bichon frise

A bichon frise szintén jó alternatíva lehet, hiszen kis termetével jól elboldogul szűkebb tereken is. Amiért szintén nagyon okos döntés egy bichon, hogy sokkal kevésbé hullajtja a szőrét. Így allergiásoknak és tisztaságmániásoknak kifejezetten ajánlott az adott fajta. Persze nála sem szabad megfeledkezni a rendszeres sétáról, a mentális és fizikai lefárasztásról!

A tibeti spániel

A tibeti spániel egy 6-7 kg-os kutya, aki boldogan él egy egyszerű panellakásban is, és egyáltalán nem igényli a nagyobb kertes ház nyújtotta előnyöket. Ettől függetlenül nagyon jól bírja, sőt gyakorta kifejezetten igényli is a hosszabb sétákat is, kiváltképpen akkor, ha azok erdős környezetben történnek. Ugyanakkor rosszabb idő esetén nagyon szívesen játszik bent a lakásban. Ez a kutyafajta remek megfigyelő, aki mindig éber marad, és kitűnő házőrzőnek is bizonyul. Viszont pontosan ennek a tulajdonságának köszönhetően bizalmatlanság jellemzi. Tipikus probléma a folyamatos ugatás, ami a szomszédok számára meglehetősen zavaró lehet.

A yorkshire terrier

A yorkshire terrier szintén jó választás, ha szereted a csendes és nyugodt kutyákat. A kis yorkik személyiségüknél fogva nagyon könnyen alkalmazkodnak az emberhez bármilyen élethelyzetben, így számukra nem kihívás egy kisebb lakásban sem lakni, természetesen annak függvényében, hogy felesleges energiáikat levezetik.

ָA francia bulldog

Nyilvánvaló, hogy nem maradhat ki a felsorolásból az internet kedvenc kutyája sem, a francia bulldog. Nem véletlen ugyanis a nagyvárosokban lakó emberek előszeretettel választják ezt az ebet kis termete és csendes természete miatt. Emellett az sem utolsó szempont, hogy nincs túl nagy mozgásigénye. Szeret egész nap aludni, így jól viseli azt az időt, amit a munkahelyeden kell töltened.

A máltai selyemkutya

A máltai selyemkutya egy nagyobb mozgásigénnyel rendelkező eb, aki abban az esetben élvezi a lakás nyújtotta kényelmet, ha napi többszörös leviszik sétálni, de nem csak arra az időre, amíg elvégzi a dolgát. Mozgás nélkül nagyon nyugtalanná válhat, hiszen az energiát muszáj valamiképpen levezetni. Viszont amennyiben fizikailag és szellemileg is lefárasztod, akkor nem probléma számára, ha egy kisebb területre korlátozódik az állandó élettere.

A pekingi palotapincsi

Ha viszonylag kevés időd marad a kutyasétáltatásra, és nem igazán kultiválod a hosszú túrákat, a pekingi palotapincsi lesz számodra a jó választás. Apró méretének köszönhetően boldogan eléldegél egy kisebb lakásban is, ráadásul nem igényel olyan sok mozgást, mint a többi kutya. Egyáltalán nem hangos és nagyon békés természetű. Viszonylag jól bírja az egyedüllétet is, reggelente elenged dolgozni.

A csivava

A lakásban tartott kutyák klasszikus fajtája, aki híres is arról, hogy tipikus öleb. A csivavának a többi fajtához képest minimális a mozgásigénye, ráadásul nem az a típus, aki hosszú kilométereken át rohangálni akarna. Érdemes megjegyezni, hogy miután kifejezetten érzékeny fajta, nagyon nehezen viseli el a hideget, így a téli időszakban sokkal inkább kuckózik veled a kanapén, mintsem kint fagyoskodjon a hidegben.

A tacskó

A tacskók vadászkutyák, így ha lakásban tartod őket, mindenképpen ügyelned kell a megfelelő mennyiségű mozgásra. Ettől függetlenül az egyik legjobb választás, ha városban szeretnél tartani kutyát. Szórakoztató természetének köszönhetően kiváló partner a mindennapok során, aki egyedül is éppen olyan jól elvan, mint a gazdija társaságában. A tipikus tacskó-öntudatával pedig biztosan színessé teszi a napjaidat.

Az agár

Végezetül egy megdöbbentő alternatívát is említenénk, méghozzá az agár személyében. Szinte senki sem gondolná, hogy boldogan elél egy kisebb lakásban is. Pedig ő nem az a típus, aki egész nap róná a mezőket: rövid, intenzív mozgásokhoz szokott. Ha ezeket megadod neki, idejének többi részét szívesen tölti szunyókálással. Ez a fajta sem ugat, illetve nem hullajtja túlzottan szőrét, így teljesen ideális lehet lakásban tartott kutyának is.

 

Nem lehet elégszer elmondani, hogy amennyiben lakásban akarod tartani a kutyát, akkor fel kell készülnöd a napi többszöri sétákra. Ezek nem korlátozódhatnak csupán az ürítésre, legalább egy alkalommal induljatok hosszabb távra, lehetőleg olyan útvonalon, ahol új ingerek érik kedvencedet.

biztonságos lakás kutya a lakásban kutya városban kutyasétáltatás lakás lakásba való kutya mozgásigény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink