hirdetés

Így taníthatod meg a kutyádat parancsra pisilni

Molnár Enikő

2024. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

Bár elsőre furcsán hangzik, meg tudják tanulni az ebek, hogy parancsra végezzék el a dolgukat. Ez pedig számos helyzetben egy igen hasznos készség lehet.

hirdetés

Lehet, hogy nem mindenki érzi szükségesnek, hogy megtanítsa kedvencét parancsra (vagy vezényszóra) üríteni, sőt, lehet, hogy van, aki egyenesen abszurdnak találja az ötletet. Ez nem egy olyan alapgyakorlat, amit minden kutyának tudnia kell, éppen ezért aki elhatárolódik ettől, arra nem szeretnénk ráerőltetni. De vannak olyan helyzetek, amikor jól jöhet, ha van egy ilyen trükk a tarsolyunkban. Csak, hogy egy-két példával is éljünk, ilyen helyzet lehet egy hosszabb utazás vagy egy beltéri program. Vannak, akik azért érzik szükségét annak, hogy megtanítsák kedvencüket parancsra pisilni vagy elvégezni a nagyobb dolgát, mert kiállításokra járnak az ebbel, vagy olyan kutyasportokban vesznek részt, amikben munka közben nincs lehetősége könnyíteni magán a kutyusnak.

Annak is csökkenthetjük az esélyét, hogy pont egy ilyen területen jön rá az ihlet

Türelem a kulcsa mindennek

Ez a „trükk” nem éppen azok közé tartozik, amiknek bemutatására rávezetheted kedvenced. Itt, főleg az elején türelemre, odafigyelésre és konzisztenciára lesz szükség. Egy kutyát megtanítani parancsra pisilni (vagy a nagy dolgát elvégezni) nem olyan nehéz feladat, ha elég időt hagy rá az ember, hiszen jó esetben magától is csinálja őket. A kulcs abban rejlik, hogy jutalmazzuk a viselkedést, és hozzákössünk egy vezényszót. Ennek nem kell nagyon árulkodónak lennie, van néhány egészen kreatív, például a „showtime” vagy a „biznisz”, de igazából bármit mondhatunk. A „pisi”, „kaki” is tökéletes, ha nem szeretnénk kreatív megoldásokon gondolkodni.

A türelem rózsát terem

Az egyik legegyszerűbb módszer, ami csak türelmet és jutalomfalatokat kíván, az a „capturing”, amit elkapásnak, esetleg elfogásnak fordíthatunk. A lényege pedig pontosan ez. Elkapjuk a pillanatot, amikor kedvencünk elvégzi a dolgát, és hozzáadunk egy vezényszót. Vannak, akik klikkerrel dolgoznak, vannak, akik szimplán a hangkészletükkel. Ami biztos, az a jutalmazás a végén. Nem csak a parancsra pisilés megtanításához használható ez a technika, sőt, valószínűleg már mindenki találkozott vele valamilyen szinten, amikor az alapokat tanította kedvencének. Csak arra nem gondolt még, hogy mi minden másra lehet használni a módszert.

Nagy segítség lehet, ha egy hosszabb utazás előtt megbizonyosodhatunk róla, hogy kedvencünk elvégezte a dolgát.

A következő hat lépés egy folyamat része, ami után már viszonylag biztos, hogy kedvencünk érti, hogy mit várunk tőle. Ezt onnan tudjuk, hogy ha kimondjuk a varázsszót, a kutyus nagy valószínűséggel imitálni fogja az ürítés mozdulatait, még akkor is, ha nincs semmi, amit kiadhatna magából. Éppen ezért ne ismételgessük az unalomig, és ne szórakoztassuk magunkat kedvencünk megfelelni akarásával. Bőven elég, ha ráerősítünk, amikor elvégzi a dolgát, vagy egy egészségügyi séta alkalmával, esetleg az esti rutin részeként kiadjuk a parancsszavakat a kertben, hogy ne tartogasson benn semmit éjszakára.

Tanítsd meg kedvencedet parancsra pisilni, lépésről lépésre

  1. Tervezz előre. Mikor szokta kutyád elvégezni a dolgát? Legyen nálad jutalomfalat, illetve készülj fel egy szóval, amire szeretnéd, hogy kedvenced később elvégezze az egészségügyi tevékenységeit.
  2. Légy türelemmel. Ne szólj bele a megfelelő hely megtalálásába, illetve az elején akkor se szólj semmit, ha már látod, hogy kedvenced készülődik.
  3. Várd ki, míg kedvenced elvégzi a dolgát.
  4. A cselekedet végéhez közeledve dicsérd meg az ebet, és vezesd be a választott parancsot. Elméletben a legjobb, ha még akció közben kapja a dicséretet (vagy klikket) és a vezényszót, de lehet, hogy néhány kutyát ez megzavar, ezért az is működik, ha rögtön utána dicsérjük és mondjuk ki a parancsot, majd jutalmazzuk a kutyust. Az is egy megoldás, hogy akció közben csak a vezényszót mondjuk ki, és rögtön a végezetével dicsérünk (esetleg megismételjük a vezényszót) és jutalmazunk. Ezt a lépést sokszor elvégezzük, hogy összekösse az eb az új parancsot az elvárt viselkedéssel.
  5. Ahogyan haladunk, és elkezd kialakulni kedvencünkben az asszociáció, előre hozhatjuk a vezényszót. Amikor nekikezd a kutyánk, akkor kimondjuk a választott szót (mondjuk „showtime”), majd amikor végzett az eb, megdicsérjük, ha úgy van, akkor klikkelünk, és megismételjük a vezényszót. Végül megjutalmazzuk.
  6. Gyakoroljunk. Még mindig kedvencünk szokásait figyelembe véve időzítsük a próbákat. Ha úgy látjuk, hogy kitisztult az ebnél, hogy mire vonatkozik az új vezényszó, akkor próbáljuk meg élesben is, egy nyugodt, ismert helyen. Kimondjuk a vezényszót, és várunk. Remélhetőleg az eb nemsokkal utána el is végzi a dolgát. Ne felejtsük el megdicsérni és jutalmazni. Ha nem sikerült még elsajátítania, akkor gyakoroljunk tovább, az előző lépéseket követve. Ne legyünk rá mérgesek.

Nem 5 percbe telik, mire kedvencünk megérti, hogy mit várunk el tőle, de legyünk türelemmel. Lehet, hogy napokon belül megérti, de lehet, hogy hetekig tart a folyamat.

Ragadjunk meg minden pillanatot a vezényszó, parancs tanítására.

Ne kövesd el ezt a hibát

Egyszerű a tanítási folyamat, mégis van, ahol el tudjuk rontani, így viszont nem a várt eredményt fogjuk kapni. Amikor még csak tanítjuk kedvencünket, ne hagyjuk abba a sétát vagy a közös időtöltést abban a pillanatban vagy rövidesen azután, hogy elvégezte a dolgát. Ezzel csak azt erősítjük meg benne, hogy a móka véget ér, amikor könnyített magán. Így lehet, hogy még magában is tartja, hogy kitolja a séta időtartamát. Miután megdicsértük, folytassuk a sétát, mintha mi sem történt volna. Játsszunk vele, engedjük szimatolni, folytassuk a közös időtöltést.

A közös, minőségi időtöltésnek a kötődés erősítésében is nagy szerepe van. Ebben a cikkünkben másik öt tippet is mutatunk arra, hogy hogyan mélyítheted el kedvenced és közted lévő kapcsolatot.

hasznos trükkök kutya pisil kutyasétáltatás parancsra pisilni tanítás utazás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink