hirdetés

Ezek a legidegesítőbb kutyaszokások, amivel kedvenced a barátaid agyára megy

Ferenczi Deborah

2023. május 5

Akármennyire szereted is a kutyád, egyáltalán nem biztos, hogy barátaid osztoznak ebben a rajongásodban. Még az is előfordulhat, hogy egyeseket kifejezetten zavar kedvenced viselkedése.

hirdetés

A kérdés tulajdonképpen az, hogy melyek azok a szokások, amik a legidegesítőbbek tudnak lenni, amivel a kutya zavar másokat, és amikről érdemes leszoktatni.

Nem mindenki szereti, ha a kutya rögtön elkezdi nyalogatni. Erről érdemes leszoktatni.

Nyalogatás és rágás

Az első, és talán leginkább gyakori probléma a nyalogatás. Akik nem kutyások, egyértelműen ezt a szokást utálják a legjobban, mivel számukra ez higiéniai szempontokból olykor egyenesen irritáló. Erről mindenképpen érdemes leszoktatni a kutyát, ugyanis ezzel az agyára tud menni a barátaidnak. Arról nem is beszélve, amikor ez a nyalogatás enyhe rágássá alakul át, az különösen zavaró tud lenni annak számára, aki nem igazán tolerálja ezt a viselkedést.

Az arcnyalás lehet neked kedves gesztus, de egy idegennek abszolút nem az.

Ugrálás

A második klasszikus probléma forrás a felugrálás. Ez szintén nagyon zavaró tud lenni olyan esetben, ha például a barátaid nincsenek felkészülve a kutyával való találkozásra, és a szép ruhájukat összemaszatolja az állat. Netalán a körmével még sérüléseket is okozhat nekik. Ebben az esetben egyébként azt mondják a szakértők, hogy az a legegyszerűbb, ha már kiskorától kezdve tiltva van neki az ugrándozás.

Az is nagyon zavaró lehet, ha a kutya folyamatosan felugrál, ez gyakran nagyon idegesíti az idegeneket.

A legtöbb ember szereti a kutyákat, ugyanakkor sokszor előfordul, hogy bizonyos okok miatt egyszerűen idegesítővé válik számukra az állat jelenléte. Ennek számos oka lehet. Előfordul, hogy a kutya neveletlenségéből adódóan nem tudnak az emberek normálisan beszélgetni, mert az állat folyamatosan produkálja magát. Ilyen esetekben gyakran a barátaink agyára megy az eb. Érdemes megnevelni, hogy ez ne forduljon elő.

A kunyerálás is nagyon zavaró lehet, ha társaságban vagyunk és a kutya nem hagy minket enni.

Kunyerálás

Szintén nagyon zavaró tud lenni a folyamatos kunyerálás, főleg idegenek szemszögéből, hiszen nem az ő kutyájuk, és nyilván kellemetlen lehet számukra, hogy egy ismeretlen állat nézi ki az ételt a szájukból. Így az javasolt, hogy amennyiben olyan helyre mész a barátaiddal, ahol ételt is fogyasztottok, és tudod, hogy a kutyád gyakran küzd ezzel a problémával, akkor inkább ne vidd magaddal. Ezt egészen addig tedd így, amíg ki nem nevelted belőle, ugyanis nagyon idegesítő tud ez lenni mások számára.

Feltűnési viszketegség

A leggyakoribb probléma, pedig egyértelműen a feltűnési viszketegség. Abban az esetben, ha a kutya folytonosan ugat vagy hiperaktívan viselkedik, akkor egyértelműen az a célja, hogy felhívja magára a figyelmet. Ez nagyon idegesítő lehet akkor, ha a barátaiddal emiatt nem is tudsz beszélgetni, mert kedvenced folyamatosan produkálja magát. Ilyen esetben erősen rá kell szólni, vagy a másik alternatíva szerint egyáltalán nem foglalkozni vele.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy a barátaink agyára menjünk a kutyánkkal, akkor mindenképpen érdemes egy olyan jó nevelésben részesíteni, ami bármilyen helyzetben megállja a helyét. Ajánlatos elmenni kutyaiskolába. Esetleg szakemberhez fordulni, aki egészen biztosan tud segíteni a helyes nevelésében. Egy jól nevelt ebet pedig egészen biztosan a barátaid is imádni fognak.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya nevelése kutya nyalogat kutya tanítása kutya ugrál kutya viselkedése kutya viselkedési tanácsadó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink