hirdetés

Amikor a kutya állandóan kunyerál: 5 módszer, amivel leszoktathatod

Buzgó Csilla

2020. szeptember 1

A kéregetés a kutyusoknál afféle “népbetegség”, és ami a legszomorúbb, hogy az engedékeny és következetlen gazdik be is dőlnek neki.

hirdetés

Sokan úgy kezelik a kutyáikat, mint a gyerekeiket, és ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy elvárják tőlük a szabálykövető viselkedést. Egy hiszti itt, egy “Légysziii!” ott, és a kis telhetetlenek máris megkapják azt, amiért ácsingóznak.

Mi az eredmény? A fejedre nőnek, és később már sokkal nehezebb lesz leszoktatni őket a kéretlen kunyerálásról, mintha jó előre tisztáztátok volna a játékszabályokat. Hogyan tedd meg ezt kutyád esetében?

Soha ne engedj a kunyerálásnak!

Evidensnek tűnhet ez a tanács, de számos gazdi nem gondolná, hogy akár egyetlen elgyengülés is elindíthatja a neveletlenséget. Ha egyszer meglágyult a szíved, és engedtél a hatalmas, könyörgő szempárnak, az eb azt gondolja majd, hogy ezt akár másodszor, sőt, harmadszor is elérheti nálad.

Ezen felül kialakul benne a viselkedés-jutalmazás összefüggés a koldulással kapcsolatban, azaz azt erősíted meg benne, hogy ez egy támogatni való és pozitív szokás.

Tanítsd meg a “Helyedre!” parancsot!

Jó, jó, mondhatnád, nem akarsz te bedőlni a kuncsorgásnak, de mihez kezdj az állandóan pattogó, felugráló, dörgölőző kutyával? Küldd a helyére, vagy egy általad választott pontra!

Ennek betanításához ironikus módon szükséged lesz jutalomfalatra, és ha van, klikkerre – persze ehhez a klikkertréning alapjaival érdemes tisztában lenni. Válaszd ki a helyet, ahová küldeni szeretnéd a kedvencedet, majd dobd oda a jutalomfalatot! Ne engedd rá azonnal a kutyát, csak akkor induljon el, ha te kimondtad a “Helyedre!” vezényszót. Amint a kívánt pontra lép, azonnal dicsérd meg, vagy kattints a klikkerrel, és ismét adj neki rágcsálnivalót!

Néhány próbálkozást követően már anélkül is a helyére kellene mennie, hogy falatot dobnál a célpontra. Ha engedelmeskedett a parancsnak, természetesen jutalmazd!

A praktikus KONG több méretben elérhető

Foglald el mással!

Ha már ismeri a “Helyedre!” vezényszó jelentését, és alkalmazza is a tanultakat, édesítsd meg kedvenced számára a külön töltött időt! Amíg te eszel, és a kutya egy másik helyiségben, vagy a szoba túlsó végében várakozik, add neki oda a kedvenc játékát!
Még jobb, ha fogtisztító jutalomrúddal foglalod őt le, esetleg beszerzed a KONG fantázianevű interaktív kutyajátékot. Ez egy valódi kaucsukgumiból készült üreges tároló, melybe bármilyen jutalomfalatot beletölthetsz, így a trükkösen megszerezhető finomságok motiválják őt a rágásban, ráadásul a nassolás iránti igénye is kielégül.

Alakíts ki új szabályrendszert!

Vésd bele kutyád elméjébe, hogy az életben bizony semmi sincs ingyen, mindenért meg kell dolgoznia. Ezt olyan egyszerű szokások kialakítása által érheted el, mint például a leültetés. Más egyszerű feladat megoldására is utasíthatod etetés, séta vagy a kertbe való kiengedés előtt.

Ez rendszert teremt a kutya gondolkodásában, illetve az is világossá válik számára, hogy mely viselkedés nyeri el a tetszésedet, és mely szokásokat érdemes kerülnie.

Trenírozd a család minden tagját!

Amennyiben többedmagaddal élsz egy háztartásban, elengedhetetlen, hogy mindenki betartsa a kutya táplálására vonatkozó szabályokat. Különben megtörténhet, hogy bár te mintaszerűen oktatod a négylábút a kunyerálásmentes viselkedésre, valamiért mindig visszaesik a függőségbe.

Magyarázd el a családtagoknak, hogy nem csak a te munkádat teszik tönkre, hanem a kutya egészségével is játszanak. A felnőtt ebek emésztése, anyagcseréje ugyanis napi 1-2 étkezésre rendezkedett be, s ha folyamatosan dolgoztatják az emésztőrendszerét, azzal felborul a szervezet egyensúlya. Ez nem csak elhízáshoz, hanem különböző emésztési és felszívódási zavarokhoz, illetve epebántalmakhoz vezethet.

Egyes gazdik arra az elméletre esküsznek, hogy ha a kutyus nem kóstolja meg a fűszerezett, emberek részére készített ételeket, nem is vágyik majd ilyesmire. Ez az elképzelés több oldalról sántít, hiszen teljesen mindegy, milyen ételről van szó, a kutyának akkor is tudnia kell kontrollálnia önmagát. Másrészt sok modern kutyaeledel is tartalmaz ízfokozókat, illetve fűszereket, tehát értelmetlen volna a finom jutalomfalatokat mellőzni a kutya étrendjéből – már csak azért is, mert az oktatási folyamat során hatalmas motiváló erővel bírnak számára.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés jutalomfalat kéregető kutya kuncsorog a kutya kunyeráló kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!