hirdetés

Így tanítsd meg a kutyádat mosolyogni az ünnepi fotókon

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 22 - Képek: Az én kutyám

A családi képekről a kedvencek sem maradhatnak le. Eláruljuk, hogyan taníthatod meg a kutyádnak, hogy vezényszóra ő is azt "mondja": csíz!

hirdetés

A mindennapos séták, akár hóban, fagyban, a rendszeres állatorvosi látogatások és a minőségi tápok utáni folyamatos kutatás világában az élet gazdiként néha stresszes lehet. Ám amikor a kutyánk szeretetteljesen ránk mosolyog, érezzük, hogy mindez nagyon is megéri. És természetesen nem meglepő, ha a kedvencünk arcát ilyenkor szeretnénk megörökíteni; de persze mire elővesszük a telefont, általában már abba is hagyta a mosolygást. Ezért érdemes megtanítani a kutyát mosolyogni!

Elmondjuk a trükköt, amivel megtaníthatod a kedvencednek, hogy a „csíz” parancsra elvigyorogja magát. Így bármikor – például a családi karácsonyi fotózáson is – garantálhatod, hogy az eb a legfotogénebb arcát mutatja majd.

Mentőtervként pedig bármikor használhatod a jól bevált, karácsonyfa alatt alvó cuki kutya módszert.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Layla the Boxer (@_layla_the_boxer) által megosztott bejegyzés

Mosolyognak-e egyáltalán a kutyák?

Mielőtt belemélyednénk a tanítás módszertanába, fontos tisztába tenni, hogy mi áll a kutya mosolyának hátterében. Ugyanis bár igen, az ebek is képesek az általunk mosolyként detektált arckifejezésre, nem mindegy, hogy miért teszik ezt.

Kutatók szerint a kutyák mosolya inkább tanult, mint ösztönös reakció. Az ebek természetükből fakadóan jó utánzók, és az emberekkel történő interakciók hatására fejlesztették ki a kommunikáció ezen formáját. Fontos azonban megjegyezni, hogy az állat nem minden esetben örömében mosolyog, ezért meg kell tanulnod olvasni az arca apró jeleiből.

Fáradt mosoly

Ha a kutya nagyra nyílt szemekkel húzza szét a száját és liheg, a mimikája hátterében inkább a kimerültség, mint az öröm áll.

Félénk mosoly

Amikor egy kutya alárendeltként szeretne mutatkozni, szintén mosolyszerű arckifejezést mutathat. Amiről felismerheted az az, hogy az állat kissé felhúzza az ajkait, és láthatóvá válnak az apró felső fogacskái. Inkább vicsor, mint vigyor.

Békés mosoly

Ez az a mosoly, amit keresel! A kedvencednek ilyenkor lágy a tekintete, a fülei nyugalmi helyzetben vannak, és nem látszódik a felső fogsora.

Hogyan tanítsd meg a kutyát mosolyogni?

Az egyik legnagyobb sikerélmény, amikor megtanítasz egy trükköt a kutyádnak, és azt tökéletesen elvégzi mindenki előtt. Az „ül”, „marad” és „gyere” alapvető parancsok mellett a kutyádnak azt is megtaníthatod, hogy vezényszóra mosolyogjon. Tény, hogy sok türelmet és rengeteg odafigyelést igényel, de a végeredmény abszolút megéri a fáradozást.

Első lépés: az alapok

Bármilyen parancsot is tanítasz a kutyádnak, a tréning előtt nem árt tisztában lenned néhány tényezővel. Az első és legfontosabb az, hogy a tanulási időszaknak a kutyád számára örömtelinek kell lennie. Nélkülözhetetlen, hogy az állat boldognak és komfortosan érezze magát, hiszen így tud a leghatékonyabb lenni a tanulásban. Te pedig légy pozitív és türelmes – akkor is, ha a feladat elsajátítása több időt vesz igénybe, mint gondoltad.

Minden kutya más tempóban tanul, sőt, a parancs típusától függően egy adott állatnál is lehetnek eltérések a tréningidőben.

Második lépés: ismerd a kutyád viselkedését

Mielőtt megtanítanád a kutyádnak a mosolyt, először meg kell értened a testbeszédét annak érdekében, hogy a „jó” mosolyra trenírozhasd. Keresd a békés mosolyt – nem volna túl szerencsés, ha véletlenül az egyébként agressziót rejtő, alárendelt vicsorítást tanítanád be neki.

Harmadik lépés: jutalmazás

A jutalomfalatok kiváló motivátorok bármely kutya számára. A tanulási folyamat során jutalmazd a kedvencedet szeretettel, dicsérő szavakkal és a kedvenc jutalomfalatjával.

Figyeld a kutyádat, és amikor látod, hogy mosolyra készül, gyorsan mondd ki a parancsot, és azonnal jutalmazd meg. A lényeg a folyamatos ismétlés. Minél többször jelzed a kutyának, hogy a mosolyáért jár a jutalom, annál hamarabb megérti majd a parancs jelentését.

Negyedik lépés: a tanultak beépülése

Ha a kutyádnak sikerült megértenie, mi a feladat a parancs hallatán, fontos, hogy időről időre használd is, hogy berögződjön. Egy idő után a jutalomfalat elhagyható, de a dicséret minden egyes sikeres mosoly után kötelező.

Ötödik lépés: Csíz!

Nincs más hátra, mint hogy elkészüljenek a közös képek!

Ha a kedvenced nem tud egy helyben megülni egy fotó erejéig sem, ebben a cikkünkben további tippeket találsz arra, hogyan lehet a kedvencedből profi modell.

hogyan tanítsd a kutyád jutalomfalat kutya fotózás tippek kutya mosoly pozitív megerősítés kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!