hirdetés

Te tudtad ezt az különlegességet a dalmatákról?

Molnár Enikő

2023. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák tudnak mosolyogni, ez tény. Mindenki látta már kedvencét örülni egy kiadós séta vagy egy jó játék után. De talán egyikük mosolya sem okoz olyan kétségeket, mint a dalmatáké.

hirdetés

A kutyák mosolya általában laza testtartással párosul és egy nyitott szájú, esetleg lógó nyelvű gesztus, ami legtöbbször izgatottságról árulkodik. A dalmaták mosolya ezzel szemben sokakat összezavar, mert szó szerint kimutatják a foguk fehérjét. Ez azoknak, akinek nincs dalmatája (vagy akinek olyan dalmatája van, aki nem viszi tovább a dalmata mosoly hagyományát) ijesztő lehet, hiszen a kutyák testbeszédében ez köztudottan agresszív, vagy legalább figyelmeztető jelzés. A dalmaták egy kicsit másképp működnek, és ugyan náluk is jelezheti az utóbbit (így könnyedén összetéveszthető kontextusból kiragadva), laza testtartással kombinálva igazán ártalmatlan arckifejezés. Általában izgatottságot, békítést („lekenyerezést”) vagy örömöt jelez.

@greythedalmatian

Just keep smiling 🥰 #dalmatian #dogsmile #smilingdog #happydog #cutedogvideos #hatersgonnahate #goodadvice

♬ Flowers - Miley Cyrus

Angolul még egy kedves kifejezést is kitaláltak rá: „smarl”. Ez a „smile”, mint mosoly és a „snarl”, mint vicsor, vicsorgás összemosása. Ha nagyon szeretnénk magyarosítani, talán azt mondhatnánk rá, hogy „mocsor”. Bárhogy is hívjuk, a dalmata gazdik általában elragadónak találják a különleges arckifejezést.

Miért mosolyognak a dalmaták?

A dalmata mosoly eredetére vonatkozóan két elmélet is van. Viszont mielőtt részletesebben belemennénk a történelembe, fontos megemlíteni, hogy sokan leválasztott reflexként magyarázzák a jelenséget.

Agresszív testbeszéd (agresszív) szándék nélkül.

-Írja Mike Loades, Dogs: Working Origins and Traditional Tasks című könyvében.

Megadás jele modern formában

Az egyik magyarázat az falkaelmélethez és az alfához nyúlt vissza. Úgy magyarázza a dalmata mosolyt, hogy a háziasítás előtt a kutyák feltehetően falkában éltek, ami hierarchikusan épült fel. Mindegyikük ismerte a helyét, és mosoly a megadás gesztusa volt. Tehát úgy fejezték ki a tiszteletüket és az alárendeltségüket az alfa kutyának, hogy agresszív szándékoktól mentesen mosolyogtak rá.

Valljuk be, ez egy elég hiányos elmélet, ami nem magyarázza meg, hogy miért pont a dalmatáknál gyakori ez az arckifejezés. Nem beszélve arról, hogy a falkaelméletet ma már elavultnak tekintik. Ha a falkaelméletet érő kritikákról szeretnél olvasni, ajánljuk ezt a cikkünket. Ez a két ellenérv azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet az elgondolásnak igazságalapja, hiszen néha tényleg egyfajta „béketeremtő” mosolyról van szó. Ha őszinték akarunk lenni, valóban egy kicsit messzemenő következtetésről van szó.

@ivette.marianita

#dalmatiansmile #dalmatian #dogstory #foryou #work

♬ original sound - Ivette

Tanult viselkedés

A másik, valószínűbb elgondolás már kifejezetten a dalmaták történelméhez kapcsolódik. Pontosabban ahhoz az időszakhoz, amikor még elsősorban tűzoltók segítői voltak, és az ő lovaikat vagy kocsijukat kísérték, felügyelték. E szerint az elképzelés szerint a dalmaták találkozáskor rámosolyogtak az emberekre az állomáson, amit a tűzoltók simogatással, figyelemmel, esetleg csemegével honoráltak. Ez a pozitív megerősítés generációkon keresztül folytatódott, így a dalmatákon ragadt a viselkedés.

Hogy eredetileg miért mosolyogtak, vagy, hogy egyáltalán békítő mosolyról volt-e szó, vagy csak egy félreértett figyelmeztetésről, az nem derül ki az elméletből. De ez egész jól megmagyarázná, hogy egy eredetileg agresszív, figyelmeztető arckifejezés hogyan vált a ma ismert dalmata mosollyá. A leválasztott reflexre egyébként más fajtáknál is találhatunk példát, ahol a gazdi direkt tanította meg kedvencét „mosolyogni”.

@kelly_bove

Smile! 😁 #dogtraining #dogtricks #fyp #foryoupage

♬ original sound - kelly_bove

Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni

Lehet, hogy valaki elragadónak találja a dalmata mosolyt, és az is lehet, hogy van, aki kifejezetten furcsának, esetleg nemkívánatosnak. Bárhogy legyen is, fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a „mocsor” és a vicsor között. Ezt a kutyus gazdája jó esetben rögtön észreveszi, de kontextusból, előzményekből és a testbeszéd további részleteiből mi is következtethetünk rá. Ha szeretnél többet megtudni a kutyák testbeszédéről, akkor ezt az írásunkat ajánljuk.

@twisteddalmatians

101 Dalmatians gone wild #viral #fypシ #foryou #blueeyes #dog #dalmatian #rocco

♬ original sound - Vinny

Az előző videóban például nem dalmata mosolyról volt szó, hanem frusztrációról, agresszivitásról. Látni lehetett, hogy a kutya zaklatott, testtartása feszült, egyáltalán nem laza. Ne felejtsük el, hogy minden kutya más, és nem minden dalmata mutatja a fogait kedvességből. De érdemes tudni erről az érdekességről, ha esetleg találkozunk vele, pontosabban fel tudjuk térképezni az eb viselkedését.

A korábban már említett, kocsisok mellett dolgozó dalmatákról itt írtunk bővebben. Ezek a különleges szépségű állatok foglalkozásuknak köszönhetően a lovakkal is egyedi kapcsolat kialakítására voltak képesek.

agresszió békítés dalmata mosoly furcsa viselkedés izgatott kutya kutya testbeszéde megadás pozitív megerősítés kutya tanult viselkedés testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink