hirdetés

A kutyák tényleg mosolyognak, amikor nagyon boldogok?

Ferenczi Deborah

2021. július 30

Amikor a kutyák boldogok, az kiül az arcukra. Miután magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, kétség sem fér ahhoz, hogy látszik rajtuk, ha boldogok, vagy jól érzik magukat. De valóban mosolyognak? 

hirdetés

Számos esetben lehet találkozni olyan kutyusokkal, akik olyan boldog arccal néznek, mintha csak mosolyognának. A tudomány a mai napig nem tudta megfejteni azt, hogy ez a mosolygós tekintet pontosan milyen jelentéssel bír az állatok esetében. 

Az érzelmeket az ember és az állat esetében is, az agyi limbikus rendszer alkotja.

Így fejezik ki érzelmeiket a kutyák

Az emberek mosolyukat érzelemkifejezésre használják. A legtöbb esetben ezt a cselekvést boldogsággal és örömmel társítják. Az érzelmeket az ember és az állat esetében az agyi limbikus rendszer alkotja meg. Ez a szisztéma olyan agyi funkciókért felel, mint például a memória, a viselkedés, az érzelmek és a motiváció. Ezek mind vagy pozitív vagy negatív mentális állapotot eredményeznek. Annak ellenére, hogy a Cambridge Egyetem professzorai egyértelműen kijelentették, hogy a kutyák érzelmi képessége nem olyan fejlett, mint az emberé, ettől függetlenül az állat kerülhet felfokozott érzelmi állapotba. Így gyakorlatilag a kutyusok tényleg lehetnek elképesztően boldogok, de ezt valójában farokcsóválással, ugrálással és boldog tekintettel fejezik ki, nem pedig mosollyal. 

Utánoz a kutya? 

Fejlett intelligenciájának köszönhetően az állat összeköti az ember mosolyát a boldogságérzettel. Így elképzelhető az is, hogy szimplán azért mosolyog az állat, mert úgy látja, hogy ez a boldogság jele. Így gazdájának a mimikáját utánozva ő is öröme kifejezéseként úgy tátja a száját, mintha csak mosolyogna. Ebből következtethetően a mosoly, mint arckifejezés minden bizonnyal tudatos a kutyusoknál. Kim Brophey, az észak-karolinai Asheville Kutyaoktató és Viselkedéskutató alkalmazottja arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák egyenesen manipulálják ezzel a gazdijukat. Ugyanis az agyuk összeköti a mimikai effektet azzal, hogy az ember erre mindig pozitív reakciókat produkál. Természetesen általánosítani nem lehet és elképzelhető, hogy létezik olyan kutya, aki tényleg az érzelmei kifejezésére használja a mosolyát, de ez minden valószínűség szerint a ritkább esetek közé tartozik. 

Ebből következtethetően a mosoly, mint arckifejezés, minden bizonnyal abszolút tudatos a kutyusoknál.

Figyelemért való harc? 

A legtöbb kutya mondhatni harcol a gazdája figyelméért és elraktározza magában azt, ha egy kifejezésére pozitív reakciót kapott. Miután a mosoly egy olyan cselekedet, melyre valószínűleg kedvesen reagálunk, így a kutya ezt megjegyzi, és amint egy kis figyelmet szeretne kapni, beveti ezt a fegyvert. Melyre a gazdi reakciója természetesen garantáltan dicséret lesz. 

Gazdájának való öröm

Ha a kutyus már összekapcsolta az agyában ezt a mimikai játékot a boldogságérzettel, akkor bizony gyakran előfordulhat, hogy ilyen boldog arccal várja haza a gazdáját, vagy így fejezi ki, ha örül valaminek. Azt fontos leszögezni, hogy az ilyen viselkedés nem ösztönösen jön létre a kutyában. Ám az teljesen elképzelhető, hogy a háziasítás folyamán olyannyira azonosult az emberi viselkedés mechanizmusával, hogy az ilyesfajta jelzéseket is átvette. 

Valójában a kutyák jó néhány arckifejezése hasonló a mosolyhoz.

A valóságos indíték 

Valójában a kutyák jó néhány arckifejezése hasonló a mosolyhoz. Példának okáért ilyen arca lesz, mikor kifáradt, vagy mikor liheg. Sőt bizonyos esetekben a vicsorgás is mosolynak tűnhet, pedig a legkevésbé sem annak szánta az állat. Persze amikor úgy látjuk, hogy mosolyog a kutya, érdemes az egész lényének testbeszédét figyelni. Ha azt tanulmányozzuk, azonnal rájövünk arra, hogy az adott mosoly kedves testbeszéd-e, vagy inkább komoly fenyegetés. Illetve létezik az úgynevezett ,,behódóló vigyor” is, amely mindössze annyit üzen, hogy nem jelent számára fenyegetést a kutya és nem kívánja sem megtámadni, sem elüldözni az adott területről.

Összességében a kutyák ösztönösen nem mosolyognak. Ez az arckifejezés nem beléjük kódolt mimika, csupán félreértelmezése az adott arcjátéknak. Mégis, amikor felhőtlenül boldogok, mintha úgy látnánk, hogy az ő arcukon is átsuhant egy szívmelengető mosoly. 

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya arckifejezés kutya boldogság kutya mimika kutya mosoly kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink