hirdetés

Ez a fajta arckifejezés segít a kutya könnyebb irányításában

Hangai Lilla

2023. augusztus 31 - Képek: Getty Images Hungary

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a kutyák az arcunkról olvassák le az aktuális hangulatunkat, érzelmeinket, így egyáltalán nem mindegy, hogy a tréning ideje vagy az egyszerű hétköznapok alatt, hogyan nézünk rájuk. Több múlhat ezen, mint azt elsőre gondolnád!

hirdetés

A legújabb tesztek alapján egy kutya esetében a passzív, statikus emberi arckifejezés, az úgynevezett pókerarc negatív jelentőséggel bír, ami a reakciójukat is meghatározza.

A pozitív arckifejezés pozitív reakciókat vált ki a kutyából.

A kutyák nem szeretik a szobrokat

Dr. Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora és a Psychology Today szerzője egy nagyon érdekes történetet mesélt el egy tapasztalatával kapcsolatban. „Egy ismerősöm arról panaszkodott nekem, hogy nem szeretik a kutyák. Megnyugtattam, hogy ez valószínűleg nincs így, hacsak nem küld negatív érzelmi jeleket az ebek felé. Ennek demonstrálására összeismertettem a Cavalier King Charles spánielemmel, Ripleyvel, aki rendkívül ragaszkodó volt, ráadásul fél életén keresztül terápiás kutyaként tevékenykedett. Ripley általában mindenkit nagy barátsággal közelített meg.

Az ismerősöm a találkozó alkalmával mereven ült a székében, arcán semmilyen érzelem nem mutatkozott meg. Megilletődve néztem, ahogy a szokásos közeledési viselkedése helyett Ripley farka lógott, kissé leengedte a testét és távolabb állt meg tőle. Meglepett, hogy ebben az esetben nem mutatott szeretetet és érdeklődést, főleg, hogy a másik oldalon az ismerősöm nem volt sem haragos, sem nem félt; egyszerűen csak ült, mint egy szobor.”

Gondoljunk csak az emberek között végbemenő kommunikációra. Amikor megpróbálunk átadni valakinek érzelmeket vagy információkat, az emberi arc kifejezése számos változáson megy keresztül. Ezek segítenek tisztázni a másik fél számára, hogy mit érzünk az interakció során. Ha egy személy arca passzív, azt a passzív arcot megfigyelő egyén személyes elutasításként értelmezheti és eképpen is fog rá reagálni.

Ne restelld felerősíteni a mimikádat, ha a kedvencedhez beszélsz!

Egy kutya esetében az emberi arckifejezés elképesztő horderővel bír

Csecsemőkön és gyerekeken végzett tesztek szintén kimutatták, hogy ők sem szeretik a pókerarcot. Hatására megszűntetik a szemkontaktust és abbahagyják a mosolygást. Fiziológiai változások is megfigyelhetők rajtuk, ideértve a pulzus növekedését és a stresszhez kapcsolódó hormonok nagyobb arányban való kiválasztódását. Camila Cavalli, az új tanulmány vezető kutatója arra volt kíváncsi, hogy vajon a kutyákkal való kommunikációhoz is szükségeltetik-e az aktív, pozitív, mosolygós arc. Ez már csak azért is ésszerű kérdés, ugyanis a kutyák értelmi képességei megegyeznek egy 2-3 éves gyerek értelmi képességeivel.

Az adatgyűjtés során egyértelműen kiderült, hogy a passzív arc jelentős negatív hatással volt a kutyák viselkedésére. Csakúgy, mint az emberek és babák esetében. A mozdulatlan arc meghátrálásra késztette az ebeket, a gazdájuk és a köztük lévő távolság mértéke 25%-kal növekedett, valamint kétharmadával csökkent a fizikai érintkezéssel eltöltött idő. A legmegdöbbentőbb azonban talán az volt, hogy a stressz jelei csaknem megkétszereződtek ezeknél a blökiknél.

A kutya képzettsége, illetve az, hogy terápiás kutyáról volt-e szó, nem változtatott az eredményeken, ami arra utal, hogy ez négylábú barátaink meglehetősen univerzális reakciója, nem az egyes egyedek emberekkel kapcsolatos tapasztalataiból táplálkozik.

A konklúzió egyértelmű és könnyen alkalmazható a képzés és a hétköznapi élet során is. Ha kedvencedhez beszélsz, nyugodtan használd a mimikádat intenzívebben és mosolyogj, amennyit csak lehet. Szőrös kis barátodnak már ennyivel is szeretetet és biztonságot adhatsz.

arckifejezés ember hatása kutyára kommunikáció kutya arckifejezés kutya ember kommunikáció kutya érzelem kutya mimika

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!