hirdetés

Nem csak akkor csóvál a kutya, ha örül valaminek: 8 dolog, amit így jelez

Szénási Szimonetta

2022. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

Talán az egyik legnagyobb tévhit a kutyákkal kapcsolatban, hogy mindig örömükben csóválják a farkukat. Pedig számos más érzést is kifejez a farkával.

hirdetés

Amikor csóvál a kutya, azzal érzelmet fejez ki, egyszersmind kommunikál. Az, hogy éppen mit jelez a farkával, elárulja a mozgás milyensége, valamint az állat testbeszédének összképe és az adott szituáció. Ha szeretnéd jól érteni kedvencedet, ezeket együttesen vedd figyelembe.

Mit jelez a kutya farka?

A fülek mellett az ebek farka a legkifejezőbb testrészük, ha az érzéseikről van szó. Számos különböző hangulatot tudnak kimutatni farkuk segítségével, de az érzelmek mellett más üzenet is lehet a csóválásnak.

1.) Boldogság

Kedvenced örömében erőteljes farkcsóválásba kezd, miközben gyakran ugat, ugrál vagy felkapaszkodik rád. Utóbbi tipikusan a nagy boldogság jele! Mindehhez pedig vidám, mosolygós arckifejezés társul. Ezt a vidámságot tapasztalhatod séta előtt, a közös játék során, etetésnél, vagy amikor hazaérsz a munkából.

2.) Nyugalom

Amikor a kutya nyugodt, ellazul, akkor farkát gyakran alacsonyan tartja, esetleg enyhe oldalazó mozgást végez vele. Ez a mozdulat azonban nem heves vagy energikus, sőt szinte alig észrevehető.

3.) Félelem

Amikor a kutya farkát a lába közé húzza, emellé pedig a füle is lekonyul, akkor valamitől megijedhetett.

4.) Szomorúság

A félelem mellett a szomorúság jele is lehet a behúzott farok. Jószágod arckifejezése is beszédes lehet. Emellett az is sokat elmond, ha boldog szaladgálás és vidám készenlét helyett csak fekszik.

Tudtad, hogy a kutyák is lehetnek depressziósak? Éppen ezért vedd komolyan, ha azt látod, hogy kedvenced valamiért lógatja az orrát. A tartós melankólia ugyanis az állat egészségének sem tesz jót!

5.) Bizonytalanság

Az ebek gyakran a bizonytalanságukat is farkukkal fejezik ki. Amíg nem teljesen világos számukra egy szituáció, és időre van szükségük, hogy megértsék, mi történik, gyakorta leeresztik a farkukat, és lassan mozgathatják is azt. Hasonlóképp, ahogy a nyugodt állat teszi, de az állat többi nonverbális jelzése – például az arckifejezése – el fogja árulni, hogy nem lazul, hanem gondolkodik.

6.) Felhívás játékra

Négylábúd farka körbe-körbe jár, és láthatóan nagyon izgatott? Valószínűleg játszani szeretne! Ilyenkor a kutyák gyakran ugrálnak és mellső lábaikkal ide-oda lépegetnek. Ilyenkor jobb, ha nem okozol csalódást, és mókáztok egy nagyot. Amellett, hogy a közös játékkal sokat teszel kutyád fizikai és lelki jóllétéért, a köztetek levő kapcsolatot is mélyíted.

7.) Figyelmeztetés valamire

Az égnek meredő farok és fülek az éberség jelzői. Ez a testhelyzet azt jelzi, hogy az állat észrevett valami szokatlant, akár egy idegen személyt vagy kutyát, amire téged is figyelmeztetni szeretne.

8.) Kapcsolatfelvétel más kutyákkal

A kutyák végbélnyílásánál úgynevezett perianális mirigyek (közismertebb nevén bűzmirigyek) találhatók, amelyek váladéka egyrészt segíti a székletürítést, másrészt egyedi illattal látja el a kutyát. Csóválással a szagukat is messzebbre juttatják, ennek köszönhetően pedig könnyen felismerik egymást. Ugyanezen okból szagolgatják egymás fenekét az ebek találkozáskor.

A párválasztásban is nagy szerepe van a farokcsóválásnak. Ezzel ugyanis felhívják magukra a figyelmet az ellenkező nemű egyedek.

A szocializáció eszköze

Mint a fenti felsorolásból is láthatod, a farok fontos jelzőeszköz az ebek között, így nélkülözhetetlen a szocializációs folyamatban is. Éppen ezért különösen kegyetlen dolog a ma már többnyire tiltott farokcsonkolás, hiszen ezzel az állat kapcsolattartását és közösségi létezését korlátozzák.

Az egyensúlyozásban is segít

Amellett, hogy kommunikációs eszköz, a kutyák egyensúlyozását is segíti. A farok ugyanis nem más, mint a gerincoszlop meghosszabbítása. Csigolyákból áll, alakja lehet egyenes, íves vagy görbe, ez azonban nem befolyásolja az egyensúlyozó funkciót.

csóválja a farkát farok félelem kommunikáció kutya boldogság kutya ember kommunikáció kutya jelzések kutya kommunikáció kutyafarok miért csóválja a kutya a farkát szocializáció szomorú a kutya szomorú kutya szomorúság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink