hirdetés

8 jel, hogy a kutyád és közted igen erős a bizalmi kapcsolat: ha bízik benned, mindig odafigyel rád

Ferenczi Deborah

2022. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy pontosan honnan tudhatod, hogy a kutyád és közötted nagyon erőteljes, szoros és mély bizalmon alapuló kapcsolat alakult ki? Utánajártunk annak, hogy milyen jelei vannak!

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 8 jelet, mely arra enged következtetni, hogy a kutyád nagyon megbízik benned.

1. Megtanulja a rutinodat

Vicki Stevens amerikai szakértő úgy gondolja, hogy a bizalmat egészen másképpen érzékelik az emberek és a kutyák. A háziállatok esetében kulcsfontosságú az, hogy meglegyen a napi rutinod, és ahhoz mérten meg tudjanak szokni egy saját menetrendet is. Amennyiben pedig bízik benned, egyértelműen kedvenced fog a te rutinodhoz alkalmazkodni, így gördülékenyen telnek a mindennapok.

2. A szemkontaktus fenntartása

A Japán Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya szerint amikor a kutyák és gazdáik 30 percen keresztül egymás szemébe néztek, megemelkedett az oxitocinszintjük. Az oxitocint szeretethormonnak is nevezik a tudósok, hiszen arra való, hogy segítse az édesanyáknak a kisbabáikkal való kötődését, és megugrik, ha olyan ember közelében vagyunk, akit szeretünk és akiben megbízunk. Takefumi Kikusui vezető tudós úgy véli, hogy ez az eredmény azt jelentheti, hogy a kutyák megpróbálnak hasonló kapcsolatot kialakítani gazdáikkal – ez pedig határozottan a bizalom jele.

3. A te szobádban alszik

Ez szintén a bizalom és a kötődés jele lehet. Hiszen egyértelműen éjszaka vagyunk a leginkább kiszolgáltatottak. Így a gazdi szobájában, illetve ágyában való alvás olyan köteléket jelent, ami szinte semmihez sem fogható.

4. Ha ritkán vagy dühös

A Brigham Young Egyetem tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy az ebek egészen pontosan tudnak olvasni az érzelmeidből. Sokkal nagyobb esély van arra, hogy ha sokszor vagy dühös vagy agresszív, akkor bizalmatlanok lesznek irányodba. A kutatók nyomon követték, hogyan reagáltak a kutyák, amikor látták, hogy az emberek csendben mutogatnak egy rejtett jutalomra, és invitálják az ebet annak megszerzésére. Ezek után pozitív vagy negatív arc- és hangkifejezésekkel is megpróbálták ezeket. A tapasztalat az volt, hogy amikor a kutyák negatív viselkedést tapasztaltak, akkor sokkal kevésbé voltak hajlandóak a csemegét megkeresni, mint amikor a gazdinak jó hangulata volt.

5. Ellopja a személyes tárgyaidat

Lehet, hogy bosszantó, amikor a kutyád elveszi kedvenc cipődet, sáladat, esetleg más ruháidat, azonban ezt nem rosszindulatból teszi. Ugyanis ennek az indoka szimplán annyi, hogy szeretné, ha személyes tárgyaid, ruháid, melyek hordozzák az illatodat, mellette lennének, akkor amikor te távol vagy. Ez különösen nagy segítség lehet olyan ebek esetében, akik szeparációs szorongással küzdenek.

6. Érti a testbeszédedet

Ahhoz, hogy megértse azt, hogy te éppen milyen hangulatban vagy, és azt milyen mozdulatokkal fejezed ki, mély ismeret szükséges. Amennyiben pedig kutyád ezt tudja követni, az azt jelenti, hogy egyrészt nagyon odafigyel még a legkisebb mozzanatodra is, másrészt pedig hogy bizalommal van irányodba.

7. Egy bizonyos irányba csóválja a farkát

Általános tévhit, hogy minden farkcsóválás azt jelenti, hogy a kutyád boldog. Olasz kutatók egy csoportja egy 2007-es tanulmányban arra a következtetésre jutott, hogy a kutya farkcsóválásának iránya feltárhatja annak az érzelmeit. Konkrétan a jobbra dőlt csóválás a pozitív érzelmek jele, a balra dőlő pedig a negatívaké. Tehát ha a kutyád jobbra csóválja a farkát, amikor meglát, akkor nagyon szeret téged.

8. Támogatást vár tőled

Egy 2013-as tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azok a kutyák, akik erős köteléket ápolnak gazdáikkal, hasonlóan viselkednek, mint a gyerekek a szüleikkel. Például tulajdonosaikra néznek, ha bizonytalanok egy helyzetben. Bizonyos mértékig még a gazdájuk érzelmeit is lemásolják, például ha azok szoronganak, akkor hajlamosak ők is ezeket a tüneteket produkálni.

bizalomépítés hogyan szeret a kutya kutya bizalom kutya szemkontaktus kutya testbeszéde kutyával alvás osztatlan figyelem szeret a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink