hirdetés

Ilyen pozitív hatással van rád, ha az ágyadba engeded a kutyát: 13 tudományosan bizonyított tény

Ferenczi Deborah

2022. május 22 - Képek: Getty Images Hungary

Máig megosztó téma, lehet-e az ebet az ágyba engedni vagy sem? A kutyatulajdonosok maguk is nagyon másképpen vélekednek erről a dologról. Egyesek úgy tartják, semmi esetre sem szabad az ebet a tiszta ágyba engedni, hiszen nem higiénikus, mások pedig el sem tudják képzelni, hogy a kutyusuk nélkül aludjanak. Az alábbiakban utánajártunk, vajon milyen pozitív hatásai lehetnek, ha a kedvenceddel alszol.

hirdetés

Valójában egy amerikai felmérés szerint a megkérdezett kisállat-tulajdonosok 55 százaléka úgy nyilatkozott, rendszeresen osztja meg az ágyát az ebével. Annak ellenére, hogy évek óta komoly vita folyik erről a kérdésről, számos tanulmány végül arra a következtetésre jutott, a kedvenceddel való alvás valóban jót tesz. Az alábbiakban 13 tudományosan alátámasztott bizonyítékot ismertetünk arról, miért kiváló ötlet a kutyáddal aludni.

1. Csökkenti a depressziót

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, az állatok jelenlétében végzett tevékenységek hogyan befolyásolják pozitív irányba a depressziós tüneteket az emberekben. Azt találták, akik négylábújukhoz közel élik a mindennapjaikat, kevésbé szenvednek a rosszkedvtől. Ezek után képzeld el, mire képes a kutya mellett alvás! Jelenlétük segít ellazulni és fokozza az oxitocintermelést.

2. Elősegíti a mélyebb és nyugodtabb alvást

Az oxitocin abban is segít, hogy mélyen és nyugodtan aludjunk. A tanulmányok kimutatták, amikor a kutyák a gazdájukkal alszanak, a szívverésük szinkronizálódik. Ez újabb bizonyítéka, hogy a kutya jelenléte milyen nyugtató hatással lehet az emberi agyra.

3. Növeli a biztonságérzetet

Egy közelmúltban készült tanulmány azt vizsgálta, hogy egy kisállat ágyban való jelenléte miképp befolyásolja a nők alvásminőségét. Az eredmény szerint biztonságosabb és kényelmesebb alvást biztosít, hiába okoz akár kényelmetlenebb pihenést. Hiszen bármilyen vészhelyzetben azonnal felkeltené a gazdáját, ami meglehetősen komoly biztonságérzetet biztosít.

4. Enyhíti az álmatlanságot

Kevés rosszabb dolog van annál, mint ha éjszaka álmatlanul forgolódsz, és nem tudsz elaludni. Jó hír azoknak, akik szorongásos álmatlanságban szenvednek, hogy egy eb jelenléte ebben is hasznosnak bizonyul. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyával való alvás segíthet az álmatlanság enyhítésében, hiszen csökkenti a feszültséget, a túlzott izgatottságot és az éberséget. Mindez jobb hangulatot és környezetet teremt az elalváshoz.

5. Maximalizálja a komfortérzetet

Ugyanez a tanulmány arra is rámutatott, hogy az állatok alkalmasak a rémálmok csökkentésére, sőt a poszttraumás stresszzavarban szenvedőkön is segíthetnek.

6. Csökkenti a magányt

Különösen az egyedül élőknél jellemző, hogy a magányos alvás fokozhatja a depresszió és a szorongás érzését. Egy kutya társasága viszont jelentősen csökkenti ezt. Annak ellenére, hogy sok ember szívesebben alszik egyedül, a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy sokan – különösen az egyedülállók – úgy találják, egy kisállat jelenléte segít elaludni.

7. Javítja az alvásminőséget

Az alváshatékonyságot pontszámok segítségével számítják ki, azt mutatja meg, ténylegesen mennyi időt töltesz alvással, abból mennyi például a felszínes alvás, mélyalvás, vagy a REM-alvás. Egy nemrégiben végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok az emberek, akik kutyával aludtak, jobb rutint tartottak, és jóval hatékonyabban pihentek. A résztvevők hét éjszakán át alváskövetőt viseltek. A megfigyelt emberek 81 százalékos, a kutyák pedig 85 százalékos alvási hatékonysággal rendelkeztek. Ha rendszeresen fáradtan ébredsz, próbálj meg a kutyáddal aludni.

8. Csökkenti a stresszt

Hallottál már a „The Pet Effect”-ről? Azt jelenti, hogy a négylábú társaságában csökken a stressz és a szorongás. Valójában a gazdik 74 százaléka arról számol be, hogy mentális egészsége javult az állattartás következtében. Ahogy korábban említettük, a kedvenceddel való ölelkezés oxitocin felszabadulásához vezet, amely csökkenti a stresszt és feldobja a közérzetedet. Ezenkívül csökkentheti a pulzusszámot és végső soron segíthet a jobb éjszakai pihenésben.

9. Csökkenti a vérnyomást

A kutyákkal való érintkezés emberi szervezetre gyakorolt ​​fizikai hatásairól beszélve egy tanulmány azt találta, hogy az ember-kutya interakció, mint például a kutya simogatása vagy megérintése csökkenti a vérnyomást. Ez nagyon jó hír azoknak, akik eleve túllépik a megfelelő határértéket.

10. Erősíti a kapcsolatot a kutyáddal

A közös alvás minden esetben segít a szorosabb kötelék kialakításában. Érdemes lehet ezt a módszert kipróbálni, ha úgy érzed, lenne még teendő kettőtök kapcsolatában.

11. Az egészséges szívműködéshez is hozzájárul

Az American Heart Association tanulmánya összefüggést talált az állattartás és az egészséges szív működése között. Kimutatták, hogy a kisállattartás csökkenti a szisztémás magas vérnyomást a tulajdonosok körében, annak ellenére, hogy hasonló testtömegindexekkel és társadalmi-gazdasági profillal rendelkeznek. A kutyák segítenek abban, hogy a gazdik aktívabbak maradjanak, többet mozogjanak, de valószínűleg a nyugtató és a vérnyomásra gyakorolt ​​hatás is közrejátszik.

12. Csökkenti az allergiákat az élet későbbi szakaszában

Sok ember úgy gondolja, hogy a kutyák allergéneket, fertőzéseket juttathatnak a hálószobába. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy azoknál a csecsemőknél, akik kedvenceikkel aludtak, kisebb valószínűséggel alakultak ki allergiás megbetegedések későbbi életük során.

13. Jobb általános egészség

A kutyatartásnak a fentieken túl számos előnye van, mint például az alacsonyabb koleszterin- és trigliceridszint, továbbá csökken a magány érzése, és több lehetőséget ad a szocializációra is. Egy tanulmány kimutatta, hogy az állattartók 41 százaléka kifejezetten pozitívan számolt be a közös alvásról. Ha tehát a kutyád a közeledben van, az az általános egészségi állapot javulásához vezet.

kutya az ágyban kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya hatása az emberre kutya jótékony hatásai kutyával alvás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink