hirdetés

Amit a kutya érez az ember iránt, az nem csupán ragaszkodás, hanem szerelem: egészen egyedi kötelékünk ereje

Ferenczi Deborah

2022. július 15 - Képek: Getty Images Hungary

Minden bizonnyal te is voltál már szerelmes, és pontosan tudod, milyen csodálatos érzés az az eufória, ami ilyenkor körülölel. Az ember szinte lebeg, és el sem tudja képzelni enélkül a felfokozott állapot nélkül az életét. Nos, egy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy kutyusod nagyon hasonló módon érez irántad, és a ragaszkodása olyan erős, akárcsak a szerelem érzése.

hirdetés

Jules Howard író és kutató hosszas tanulmányozás után arra az eredményre jutott, hogy bármennyire problémás tudományos szinten megfogalmazni azt a tényt, hogy az állatok érezhetnek a gazdájuk iránt olyan mértékű rajongást, mely már-már szerelemnek mondható, mégis kiáll amellett, hogy ez mély és különleges kapcsolat sokkal több, mint puszta ragaszkodás. Ez szerelem, méghozzá mély és igaz szerelem. 

Úgy reagál az ember jelenlétére, mint az ember a szerelmére

A kutyaagy érzelmi központjai funkcionális mágneses rezonancia képalkotással megfigyelhetők. Ami ebben különösen érdekes, hogy hasonlóképpen világítanak, mint az emberi agy, amikor az adott személy egy nagyon közeli családtagjával vagy szerelmével találkozik. Ugyanazok a hormonok és neurotranszmitterek, amelyek a közeli kapcsolatban élő emberek pozitív érzelmi reakcióit váltják ki, megjósolhatóan (és megismételhetően) megemelkednek a kutyákban az emberrel való interakciók során.

Több, mint ragaszkodás

Jules Howard szerint a „kötődés” szó valójában nem írja le pontosan azt az érzést, amit a kutyusok ténylegesen éreznek a gazdijuk iránt. A ragaszkodás egyszerűen túl tág, és kevésbé érzelmekkel túlfűtött fogalom ahhoz képest, mint ami a kutyákban lezajlik gazdájuk jelenlétében. Úgy gondolja az író, hogy míg a ragaszkodást használjuk olyan tárgyakra is, mint például az autó vagy éppen a kedvenc ruhadarab, addig az állatok irányába egészen más érzés tapasztalható. Ahogyan ez pontosan az ő részükről is viszonozva van.

A kutyák nagyon mély szeretettel szeretnek minket

Ha végiggondolod azt, hogy mi az a szerelem, akkor bizonyosan számos hasonlóságot fogsz felfedezni a kutyád viselkedése és önmagában a felhőtlen rajongás között. A szerelem pontosan azokból az apróságokból vehető észre, melyet nap, mint nap tapasztalsz a kutyád viselkedésében.

  • ilyen a hosszú és mély szemkontaktus (mely valljuk be leginkább a szerelmesekre jellemző)
  • a közösen eltöltött idő vágya, vagyis mikor folyamatosan együtt akar lenni a gazdi és az eb, és nehezen élik meg a külön töltött időt
  • végezetül a legnagyobb bizonyíték a hűség, mely sok esetben egy életen át tart.

A hűség a legnagyobb bizonyíték arra, hogy a kutyák szerelemet éreznek

Az egyik legnagyobb bizonyíték arra, hogy mégis létezik szerelem ember és állat között, az egyértelműen az, hogy vannak olyan ebek, akik még a gazdájuk halála után is hűségesek. Számos kutyának ismert a története, akik gazdájuk halála után is kitartóan várták szeretteiket haza minden áldott nap. Ez valóban szerelem.

első látásra szerelem hogyan szeret a kutya kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya szerelem szeret a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!