hirdetés

Tényleg úgy választunk magunknak kutyát, mint szerelmet? Ennyit számít az első benyomás

Ferenczi Deborah

2022. február 13

Kutatások bizonyították, hogy nemcsak a szerelem esetén érzünk villámcsapásszerű felismerést, de gyakran akkor is, amikor a kutyusunkat választjuk ki.

hirdetés

Nagyon érdekes felvetés, hogy kutyát is hasonlóképpen választ magának az ember, mint szerelmet. Amerikai kutatók úgy találták, hogy létezik párhuzam a párválasztás és a menhelyi kutya kiválasztása között.

Az igazit keressük?

A legtöbb leendő gazdi előre listázott elvárásokkal megy a menhelyre. Pontosan tudja milyen típusú, méretű, színű, karakterű kutyát szeretne választani. Egy igazán élénk vízió él benne arról, hogy számára milyen kedvenc lenne ideális. Ez nagyon hasonló mechanizmus, mint az emberek közötti párválasztás. Érdemes megvizsgálni, hogy ennek ellenére mit mutatnak a tapasztalatok. Ugyanis az esetek túlnyomó többségében – legyen szó emberről vagy állatról – egy teljesen más karakter lép be az életünkbe, és akkor döbbenünk rá, hogy egészen eddig rá volt szükségünk.

Akkor létezik első látásra szerelem?

Egy állatmenhely önkéntes dolgozója szerint igen, még akkor is, ha az állat és az ember kiválasztása között nem szerencsés túl erős párhuzamokat vonni. Samantha Cohen felmérte az örökbe fogadni akaró gazdik igényeit. Megkérte őket, hogy írják össze, hogy számukra milyen fontos tulajdonságok játszanak szerepet egy kutya kiválasztásában. A kutatás mintegy 1200 gazdijelölt igényeit mérte fel, amiket 13 tulajdonság szerint csoportosítottak. Ezek a nem, a szín, illetve méret, a fajta, a képzettségi szint, valamint temperamentum, az aktivitás, az intelligencia, az ingerlékenység, az energiaszint, a játékosság és a barátságosság voltak. Végül 145 örökbefogadó további vizsgálata során az derült ki, hogy meglepően gyakran másmilyen kedvenccel mentek haza, mint amilyet előtte elképzeltek maguknak.

Tényleg csak a külső számít?

A megkérdezettek főleg a kutyák külseje alapján döntöttek. Ez felveti azt a kérdést, hogy csupán ennyi számít-e nekünk, embereknek. Ez azonban erős általánosítást jelentene, ugyanis olyan tulajdonságok is döntő szempontot jelentettek kutyaválasztáskor, mint a játékosság vagy a kedvesség. Ráadásul mindannyian más  és más ebet tartunk szépnek, kedvesnek vagy aranyosnak, s ebben bizony nagyban befolyásol minket az a bizonyos „első pillantás”.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya kiválasztása kutya örökbefogadás kutya szerelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!