hirdetés

Társkeresés kutyával: könnyebb velük párt találni, mégsem ezért tartjuk őket

László Enikő

2021. július 9

Nem csupán közhelyes mondás, hogy kutyával könnyebb ismerkedni, hiszen ez valóban így van. De mi áll ennek hátterében?

hirdetés

Sokaknak nem kell bemutatni a 101 kiskutya ikonikus jelenetét, amikor Pongó és Perdita gazdái a póráz összegubancolódása által ismerkednek meg egymással. Noha a valóságban ez nem feltétlen így történik, valóban van abban igazság, hogy kutyákkal könnyebb ismerkedni. Mi lehet ennek hátterében?

A híres jelenet a 101 kiskutyából:

Társkereső csak kutyásoknak

Számos weboldal, applikáció jött létre kifejezetten gazdik számára. Ha valaki kutyás, annak fontos, hogy szíve választottja is kedvelje az ebeket. Hiszen ha komolyra fordul a dolog, társának is együtt kell élnie a kutyával. Az effajta társkeresők jó támpontot adnak a felhasználóknak. Hiszen egy közös már mindenkiben van: szeretik a kutyákat. Ez pedig kiváló téma egy beszélgetés elkezdéséhez.

A kutyások karizmája

Egy felelős kutyatartó biztosan rendelkezik egy sokak számára szimpatikus tulajdonsággal: gondoskodó. A legtöbb ember számára vonzó, hogy valaki felelősséget vállal egy másik élőlény életéért, gondoskodik róla, önzetlenül szereti, ápolja.

2016-ban az Elittárs társkereső oldal egy felmérést készített a felhasználói körében. 421 40 és 60 év közötti embert kérdeztek meg arról, hogy a háziállatok miképp befolyásolják a szerelmi életüket.

„A háziállattal rendelkező válaszadók 57%-a úgy gondolja, hogy az állatok pozitív hatással bírhatnak a párkapcsolatra, mert arról árulkodnak, hogy a gazdi általánosságban gondoskodó típus, és 39%-uk gondolja úgy, hogy a kedvencek biztonságot és szeretetet nyújtanak. (…) A gazdik 56 %-a említést tesz a kedvencéről a társkereső profiljában, mert úgy gondolják, hogy „ezáltal előnyhöz jutnak”, valamint „az állat nagy jelentőséggel bír az életükben”. 42% úgy véli, hogy egy bolyhos barát pozitívan befolyásolhatja az online társkeresését. (…) A válaszadók 52%-a úgy gondolja, hogy sokkal vonzóbbá válik egy személy, ha van háziállata. A felmérés azt is felfedte, hogy a kutyás gazdik sokkal attraktívabbak (77%), mint a macskatartók (23%).” – írták közleményükben.

A Wag! amerikai kutyás portál is végzett egy hasonló felmérést. Ebből az derült ki, hogy a kutyatulajdonosok 77%-a bízik kutyájában oly módon, hogy ha nem szimpatikus neki az adott személy, nem folytatja vele az ismerkedés. Az ebekről köztudott, hogy jó emberismerők, így lehetséges, hogy érdemes rájuk hallgatni. Az azonban már viselkedési probléma, ha kedvenced minden embert utál és agresszív velük szemben! Ilyenkor érdemes foglalkozni a szocializációjával, félelmeivel, megnézetni az egészségét állatorvossal.

Mindent csak mértékkel

Természetesen nem az ebnek kell befolyásolnia gazdája szerelmi életét, azonban megkönnyítheti az ismerkedést. A másik fél látja, hogyan gondoskodsz kedvencedről, ami által szimpatikus lehetsz számára. Azonban nem szabad átesni a ló túloldalára. És nem azért, mert így nem válsz más szemében vonzóvá. Kutyádnak sem jó az állandó babusgatás, a széltől is óvás, a teljes antropomorfizáció. Neki is kellenek korlátok. Ha pedig ezeket nem ismeri, könnyen lehet, hogy nem fog boldogan fogadni egy új tagot a családban, ami rengeteg problémához vezethet.

(Képek: Getty Images Hungary)

felmérés kutya és ember kutya kapcsolat kutya megérzi szerelem társkeresés társkeresés kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink