hirdetés

Tényleg kiszagolják a kutyák a félelmet? Kutatók jártak utána a közhiedelemnek

Szénási Szimonetta

2022. november 17 - Képek: Getty Images Hungary

A fáma szerint a kutyák megérzik a félelmet. De vajon tényleg így van ez? A tudósokat sem hagyta nyugodni a kérdés. Íme a válasz!

hirdetés

Sokan úgy tartják, a kutyák kiszagolják a félelmet. Ahelyett, hogy találgatásokba bocsátkoznánk, nézzük, mit mond a tudomány!

Ne félj, mert megharap!

Könnyen lehet, hogy gyerekkorodban te is hallottad az intelmet, miszerint sose mutass félelmet egy kutya közelében, mert megérzi, és megharap. Nos, ez elég drámaian hangzik, de nézzük, van-e igazságtartalma!

A tudomány válasza

Számos kutatás irányult arra, hogy kiderítsék, a kutyák mennyiben képesek felfogni az emberek érzelmeit. A félelem kapcsán a tudomány egyértelmű választ adott: igen, kedvenced megérzi, ha félsz. Hogyan képes erre? Két iránytűje van: a testbeszéded és az illatod.

A félelem szaga

Az érzelmi változásokat hormonális folyamatok kísérik a testedben, amit jószágod képes kiszagolni. Gondold csak meg: amikor megijedsz, elkezdesz verejtékezni, főleg a hónaljadnál. Ennek pedig – a dezodorok ellenére – szaga van, amit kutyád kiváló és szuperérzékeny szaglásával azonnal megérez. Az erre irányuló vizsgálatok a golden retrieverek és a labradorok esetében egyértelműen bizonyítani tudták, hogy az állatok az orruk segítségével tudják, ha valaki fél a közelükben. Azonban ez más kutyafajták esetében is így működik.

Hogyan reagál az eb?

A vizsgálatok során a kutyákat háromféle ingernek tették ki. Kíváncsiak voltak rá, miképp reagálnak egy boldog, egy félős és egy semleges, azaz nem izzadó ember illatára. A kísérletben részt vettek a kutyák gazdái, illetve számukra idegen kontrollszemélyek is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a boldog illető izzadságszagára a kutyák bátrabban közeledtek az idegenekhez is, és a pulzusuk is normális maradt. Ellenben ha a félelemtől kiizzadt illatmintát szagoltattak velük, az szaporább szívritmust és visszahúzódóbb viselkedést eredményezett. Ahogy a tudósok megfogalmazzák, ez a túlélés érdekében működésbe lépő ösztönöknek köszönhető.

A kutya mint tükör

A fentebb vázolt az esetekben az ebek többször fordultak megnyugtatásért gazdájukhoz, mint amikor „boldog illatokat” szagoltak. Tehát elmondható, hogy a gyermekkori intelemnek annyi valóságtartalma van, hogy a félelmet a kutyák megérzik, és át is ragad rájuk.

Ugyanez igaz a stresszre, a szorongásra is: ha valamitől feszültté válsz, azt négylábúd hamar megérzi, és ő is ideges lesz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kedvenced jelenlétében próbáld kordában tartani a negatív érzelmeidet, pláne, ha olyan helyzetben vagytok, amikor szükség van az eb nyugalmára, például az állatorvosnál.

Emellett az állat mentális egészségét is veszélyezteti a folyamatos feszültség. Tehát a magad és szőrös barátod érdekében is törekedj a nyugodt, kiegyensúlyozott életre!

Ha félsz, akkor megvéd

Van egy másik aspektusa a félelem és a kutyák közti kapcsolatnak, mégpedig az, amikor a kutya jelenlétében egy harmadik dolog vált ki félelmet belőled. Mondjuk egy idegen személy. Ilyenkor hűséges társadban egy másik ösztön aktiválódik, éspedig a védelmező. Kedvenced nagy eséllyel privát testőrként fog szembeszállni a „rosszal”, így nem árt felkészülnöd ezekre a szituációkra, nehogy baj legyen a vége.

félelem félelem a kutyáktól félelem jelei félelemből agresszív kutya félős kutya harapás kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya és ember kapcsolata kutya megérzi kutya megérzi a félelmet kutyaharapás ösztön ösztönök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink