hirdetés

A kutya lenne a legjobb pszichológus? Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2022. október 6 - Képek: Getty Images Hungary

Elég sok indokot tudunk felsorolni a kutyák fontosságának alátámasztására. Ezek közül az egyik azon elterjedt kijelentés, miszerint a kutya a legjobb pszichológus.

hirdetés

A jelenkor embere nincs túl könnyű helyzetben. (Mondjuk a történelmi hűség kedvéért fontos megemlíteni, hogy minden kornak megvoltak a maga nehézségei.) Régóta mondogatjuk, hogy rohanó világban élünk, amit azért magunk is azzá teszünk. Sok a gond, a stressz, kevés idő jut arra, amit igazán szeretnénk, amitől megfelelően feltöltődhetnénk.

Ehhez vegyük még hozzá, hogy az emberi kapcsolataink egyre jobban felszínesednek és elsilányulnak. A magány, az elszigeteltség és az egyedüllét globális probléma. Soha nem voltunk ennyien, soha nem volt ennyire könnyű egymáshoz kapcsolódni, kapcsolatot tartani. Mégis nagyon félresiklott ez valahol.

Az ember társas lény. És nem kell feltétlenül a párkapcsolatban élésre gondolni. Nagyon sok okból adódóan szükségünk van fajtársainkra. És ha ez nincs meg, ott vannak a társállatok – ahogy megnevezésük is sugallja – hogy pótoljanak valamit, ami hiányzik. Erre a szerepre a kutyák pedig tökéletesen alkalmasak.

Antidepresszáns recept nélkül

Nem csoda, hogy a pandémia idején a kutyatartásba kezdők száma meredeken és drasztikusan megemelkedett világszerte. Sokan örömködtek, amikor bizonyos országokban néhány menhely kongott az ürességtől. Mások meg a fejüket fogták, hogy mi lesz ebből, ha mindennek vége.

A magány és a stressz romboló hatása a szervezetre egyre inkább ismert, ezt egyre több tudományos adat támasztja alá. Az életvitelünk és a világ változása pedig rendkívül módon fel is gyorsítja ezeket a folyamatokat, amelyek nem éppen kedvezők a mentális egészség szempontjából.

Egy kutya tökéletes társ a magány és a stressz oldására. Nem valamilyen megfoghatatlan, woodoo jellegű kuruzslásról van szó. Nagyon sok tudományos publikáció lát napvilágot ennek mechanizmusáról. A kutya puszta jelenléte, a simogatás, a szemkontaktus, a közös interakciók, de akár a hosszú séták jelentette fiziológiai folyamatok hozzájárulnak az ember jóllétéhez. Nagyon sok esetben bebizonyosodott az is, hogy egy kutya jelenléte akár viselkedésproblémás, figyelemhibás gyermekek fejlődését is segítheti. Mindez rendkívül jól hangzik. De a világ dolgai általában nem ennyire egyszerűek és minden éremnek két oldala van.

Tabu

A pszichés és mentális problémákat még nagyon sok esetben az áthatolhatatlan tagadás jellemzi, így eléggé tabutémának számítanak. Igaz, hogy egy nehéz, fárasztó, a lelki készleteinket lenullázó időszakban könnyen mondogatjuk, hogy mennyire „depisek” vagyunk, és ezért nem néz ránk senki sem furcsán.

De a valódi depresszióval és nagyon sok más kórkép megítélésével, valamint elfogadásával a társadalom nagy része mind a mai napig nem tud mit kezdeni. Az azonnali stigmatizálást általában garantált. Ezért is nagyon nehéz meglebbenteni azt a témakört, miszerint az ember mentális vagy pszichés problémái hogyan jelennek meg negatív módon egy kutya viselkedésében. (Meg azért sem könnyű erről beszélni, mert minimális tudományos fogódzkodónk van.)

Ha egy önmagában bizonytalan, szociális készségeiben nem fejlett ember – akinek viselkedése nem minden esetben következetes és kiszámítható – nekiáll kutyát nevelni, annak a végkimenetele kétséges. A mindenféle terápiás kutyákat is szakemberek képzik ki és maga a terápia kontrollált környezetben történik.

Nem lehet általános szabályt hozni arra, hogy hol van a határvonal. Mikor tesz jót egy kutya jelenléte az ember lelki egészségének és mikortól mondhatjuk, hogy az ember mentális és pszichés problémái negatívan hatnak a kutya viselkedésére?

Egy kutya tökéletesen alkalmas rá, hogy javítsa saját belső harmóniánkat, ezzel akár megelőzve a komoly problémák kialakulását, vagy akár segíthet visszazökkenni a normális mederbe egy embert próbáló időszakot követően. Megelőzésre és kiegészítő „terápiára” egy farkat csóváló vagy a lábunk mellett békésen szundikáló kutyánk tökéletes!

De a kutya nem pszichológus. Egy pszichológus mást csinál.
Ha úgy érezzük, leküzdhetetlen problémáink vannak saját magunkkal, mindenképp keressünk fel szakembert, mivel a felületi kezeléseknek van egy olyan velejárójuk, hogy egy idő után egyértelmű, hogy nem hoznak áttörést, de a felszín alatt működő folyamatok csak még komolyabban eluralkodjanak.

Október 10. a lelki egészség világnapja. A belső harmóniák fenntartás rendkívül fontos és egyre nehezebb feladat. Törődjünk magunkkal, ha szükséges, kérjünk szakszerű segítséget. Ha pedig úgy látjuk, hogy a környezetünkben élőknek van szüksége segítségre, tegyük meg a tőlünk telhetőt.

kutya jótékony hatása kutya jótékony hatásai kutyatartás Márton Attila szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink