hirdetés

Megbánták a karantén-kutyatartók a vásárlást? A britek egyre több ebet visznek a menhelyekre

László Enikő

2021. július 25

Angliában különösen kimagasló volt a karantén időszaka alatt örökbefogadott kutyák száma. Most, hogy vége a korlátozásoknak, egyre több eb kerül a menhelyekre.

hirdetés

Szerencsére hazánkban nem, Angliában viszont igen magas volt a hirtelen felindulásból vásárolt kedvencek száma. Az újdonsült gazdák sokszor tapasztalatlanok voltak, és nem gondolták át alaposan, mivel jár a kutyatartás, -nevelés. Ennek pedig sajnos meg lett a böjtje, ugyanis rengeteg kedvenc került a menhelyekre.

Karantén-kutyatartók

A kötelező otthonmaradás sokakat buzdított kutyavásárlása. A britek 73%-a tartja magát állatbarátnak, sokan pedig kapva kaptak az alkalmon, hogy a hosszas otthonlét alatt magukhoz vegyenek egy kedvencet. Hiszen van idejük velük foglalkozni, és különben is magányosabbak voltak, mivel nem sűrűn mehettek közösségbe, barátaikkal, családtagjaikkal sem feltétlen találkozhattak. De sajnos nem mindenki gondolta át alaposan, mivel jár egy állatról való gondoskodás. Most pedig, hogy szembesültek a valósággal, illetve vissza kell menni a munkahelyekre dolgozni, sokan úgy vélik, nem fér bele az idejükbe egy kutya.

Megnövekedett igény a kutyákra

A házi kedvencek hirtelen népszerűségét a Google is alátámasztja. A pandémiás időszak alatt ugyanis 166%-al nőtt meg a buy a puppy (kiskutya vásárlása) kifejezésre való keresés. Világszerte több menhely is hírt adott arról, hogy teljesen kiürültek. Ez egyfelől rendkívül örömteli hír, másfelől kevésbé. Ugyanis az emberek megrohamozták ezeket az állatotthonokat és sokszor felelőtlenül vágtak bele a kutyatartásba.

Nem sokkal később pedig számos kedvenc ott lyukadt ki, ahonnan elindult: a menhelyen. Arról nem is beszélve, hogy a helyzet a szaporítóknak is kedvezett, hiszen a kutyatartásban nem jártas, tájékozatlan emberek sokszor nem tudják, hogy mi a különbség egy tenyésztő és egy pénzéhes szaporító között.

Minden negyedik újdonsült gazda megbánta döntését

Egy felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 24%-a valamennyire megbánta már, hogy a karantén alatt örökbefogadott vagy vásárolt egy házi kedvencet. A Battersea nevű brit állatmenhely felmérése szerint ez a szám 19%. A megkérdezettek 20%-a bevallotta, hogy nem gondolta át teljesen az örökbefogadást. 15%-uk szerint pedig egyenesen hiba volt befogadni egy kedvencet. Az RSPCA áprilisi adatai szerint Angliában és Walesben naponta negyven kisállat kerül az utcára. Ennek azonban nemcsak az átgondolatlan kutyabeszerzési láz az oka, hanem az is, hogy sokan elvesztették munkájukat. A helyzeten sajnos az sem segít, hogy a menhelyek bevétele is nagyjából a felére csappant.

Az RSPCA egyik önkéntese szerint a bekerült kutyák többsége viselkedési problémákkal küzd. Sokuknál alakult ki destruktív, romboló magatartás a szeparációs szorongás miatt, hiszen nincsenek ahhoz hozzászokva, hogy egyedül legyenek otthon. A brit menhelyek attól tartanak, hogy ha ez így folytatódik, az eutanázia lesz az egyetlen megoldás arra, hogy újabb kutyusokat tudjanak fogadni. Jelenleg egy árvát sem altatnak el, ha annak állapota nem indokolja ezt. Reméljük, nem kell az emberek folytonos felelőtlensége miatt újra bevezetni ezt az eljárást.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmenhely karantén koronavírus kutyavásárlás kutyavásárlás karantén idején menhely örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!