hirdetés

Ingyen kutya nem létezik: így különböztetheted meg a szaporítót a tenyésztőtől

László Enikő

2021. július 1 - Forrás: Esterházy Miklós – Kovács Dóra

Ha új kutyát szeretnél, előtte érdemes tájékozódni arról, milyen lehetőségeid vannak. A tenyésztőtől való vásárlás vagy az örökbefogadás mellett sajnos a szaporítók is népszerűek. Honnan ismerheted fel őket?

hirdetés

Ingyen kutya nem létezik. A menhelyek többségén is fizetni kell egy jelképes összeget, ha örökbe fogadnál. A felelős tenyésztők számos egészségügyi vizsgálatot, jó minőségű táplálékot, megfelelő szocializációs hátteret, környezetet biztosítanak a kiskutyáknak. Ez egyfajta garancia arra, hogy ha befektetsz egy kutyába, ő egészséges és valószínűleg hosszú életet fog élni. Egy pár tízezres ebnek azonban rengeteg betegsége lehet, felmenőit pedig egy koszos, sötét, szűk helyen zsigerelik ki nap mint nap. Ha pedig tőlük vásárolsz kedvencet, támogatod az üzletüket.

Esterházy Miklós – Kovács Dóra: Az új kutyád című könyvéből megtudhatod, hogyan különböztetheted meg a szaporítót a tenyésztőtől:

A kőkemény valóság

„Lényegében két út van a kutyaválasztás terén.

Tenyésztőtől akkor vásárolj, ha bizonyos feladatra vagy munkára szeretnél kutyát magadnak: legyen az sport, kereső tevékenység, őrző-védő vagy terápiás tevékenység.

Ha társat vagy családtagot keresel, akkor az örökbefogadás a te utad.

A két választás között ott áll a szaporító. Miattuk van annyi genetikai betegség és túlzsúfolt menhely az országban. A szaporítás egyenlő a felelőtlenséggel.

Legyen egyértelmű! Nem létezik fajtatiszta, törzskönyves kutya 150 000 forint alatt. Aki nem akar ennyit kifizetni egy tizenöt éves befektetésért, az inkább fogadjon örökbe. Aki viszont annak ellenére, hogy mindezt elolvasta, szaporítótól vesz kutyát, egy olyan rendszert támogat, ami az állatok kizsigerelésén alapul (…).

Az utóbbi években Magyarországon is több szaporítótelepet számoltak fel. Több száz kutya menekült meg pincék mélyéről, icipici ketrecekből, elpusztult társaik mellől. Szörnyen hangzik? Mert az is.

A kölykeiket csomagtartóból árulták a vásárban vagy az interneten, a közösségi oldalakon. Ott a kiskutyák cukinak tűntek, és főleg olcsónak. Az őket megvásároló emberek nem látták a szülőket, nem is tudták, milyen kérdéseket kellett volna feltenniük. Sokan vásároltak úgy szaporítós kutyát, hogy nem tudták, valójában mi zajlik a háttérben. Ha neked már van ilyen kutyád, akkor tegyél meg mindent érte, és örülj annak, ha nem lett beteges.

Hogyan lehet kiszúrni a szaporítót?

A legegyszerűbben úgy, hogy aki nem tenyésztő, az szaporító. És az a tenyésztő, aki nem tud törzskönyvet mellékelni az adott kutyához, valójában szintén szaporít.

Egy törzskönyves kiskutyában sokkal több munka, energia és pénz van.

A törzskönyv nem egyenlő a kiskönyvvel. A törzskönyvben láthatod a választott kiskutya felmenőit, míg a kiskönyv csak az egészségügyi könyv, amit az állatorvos ad. Abban szerepelnek az adatok, az eddigi oltások, féreghajtások, de ennek semmi köze a törzskönyvhöz.

A „fajtajellegű” vagy „fajtatiszta jellegű” kifejezések is félrevezetők. Azt jelenti, hogy szaporított. Ha fajtajellegű kutyára vágysz, ott vannak a fajtamentő szervezetek!

Ne dőljetek be a szaporító történeteinek!
„Ezek a saját kutyáink kölykei. Csak besikerültek.”
„Azért nincs benne chip, hogy majd egyből az új gazdi nevére kerüljön.”

A chip által beazonosítható egy kutya. A szaporító nem szeretné, ha bármilyen módon is visszavezethető lenne hozzá az adott eb. Ezért nem szokták többé a telefont sem felvenni.

A szaporítók jellemzően mindenféle oltás nélkül adják oda a kölyköket. Az új gazdi mit sem sejtve kiviszi az utcára, a kiskutya pedig öt nap múlva meghal. Miért? Mert nem volt semmilyen védettsége az utcán lévő baktériumok és vírusok ellen. Egy kölyökkutyának minimum három oltásra van ehhez szüksége.

Ingyen kutya igazából nem létezik

Amikor örökbe fogadsz, a menhelyek és az alapítványok az addigi költségek fedezetére egy jelképes összeget (10 000-30 000 között) kérnek el. Ebben általában benne van a chip, a kötelező védőoltás és az ivartalanítás, sőt van, ahol a kombinált oltások és a szívféreg teszt is.

Ezt az utat egy kutyával amúgy is végig kell járnotok, de nem árt tudni, hogy amennyiben te mész be az állatorvoshoz, akkor mindez legalább 60 000 forintba kerül.

Amikor örökbe fogadsz, akkor is nézd meg a kutya oltási könyvét. Ott fogod látni, hogy milyen védőoltásokat kapott, és hányat. Ha egy felnőtt kutyának nincs kombinált oltása, ugyanúgy ki van téve a külvilág betegségeinek, mint a kölykök. Érvényes kombinált oltás nélkül ne vigyél utcára kutyát! Ez a nagyvárosokra fokozottan érvényes.

A menhelyek mellett gyeptelepek is vannak. Az önkormányzat kihívja a gyepmestert a kóbor kutyák befogásához. A kutya ezután 14 napot karanténban tölt, majd 14 nap után altatható. Vannak olyan gyeptelepek, amelyek menhelyekkel, állatvédő szervezetekkel összekapcsolódva próbálják elkerülni az altatást. Magyarországon sok gyeptelepen van altatás. Ha ilyen helyről hoznál ki kutyát, ott számíts kiváltási díjra.

Menj biztosra!

Nincs ingyenkutya.
Tenyésztőtől lehet vásárolni törzskönyves kutyát vagy gyeptelepről, menhelyről, alapítványtól, állatmentő szervezettől örökbe fogadni. Az örökbefogadásnak is költsége van, de az egy jelképes összeg. Adományként ajánlhatod fel az adott szervezetnek.

Ha az interneten beírod a keresőbe, hogy eladó kiskutya, akkor nagy valószínűséggel szaporítókat fog találatként felhozni. Ha egy kiskutyát meg lehet venni 30, 50 vagy akár 70 000 forintért, akkor az egészen biztos, hogy szaporítótól van. Ha egy kiskutyának nincs chipje, védőoltása és törzskönyve, akkor szaporítótól van.

Az örökbefogadás

Kölyök- és felnőtt kutyákat is örökbe lehet fogadni gyepmesteri telepekről, menhelyektől, egyesületektől és alapítványoktól.

Ha fajtatiszta jellegű kutyát szeretnél örökbe fogadni, akkor keresd fel a fajtamentő szervezeteket. Van többek között border collie fajtamentő szervezet, vizsla, agár, uszkár, spániel és tacskó, kuvasz, csivava, mopsz, yorki, bichon és beagle fajtamentő szervezet is.

Az örökbefogadással két életet is mentesz. A kutyáét, akit örökbe fogadsz, és egy másikét, aki az utcáról bekerülhet az ő helyére. Mivel ezeknek a kutyáknak nem ismered a szüleit, sokszor a múltjukat sem, lesznek olyan dolgok, amik még több türelmet és kitartást kívánhatnak meg tőled. Viszont irtó jófej és különleges kutyákat lehet így találni, akik borzasztó hálásak lesznek, amiért szerető otthonra lelhetnek.”

Ha érdekel, mit érdemes tudnod, mielőtt kutyatartásba kezdesz, az alábbi ajánló neked szól:

Esterházy Miklós – Kovács Dóra: Az új kutyád – Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz

Nagyon sok kutya várja, hogy egy gondoskodó, szerető és elkötelezett család tagja lehessen. Ez a könyv abban segít téged, hogy mögé nézhess ezeknek a fogalmaknak, és megismerd a kutyák valós igényeit. Végigvezet majd az örökbefogadás folyamatán, az elhatározástól egészen az első találkozásokig, és azon túl. A tudatos kutyatartás felé vezető úton szembesülni fogsz annak realitásaival és lehetőségeivel is. Mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanács kísér majd, hogy fizikailag és lelkileg egyaránt felkészült lehess, amikor megérkezik hozzád az új kutyád.
Kovács Dóra és Esterházy Miklós ideiglenes befogadókként csöppentek a kutyamentés világába. Az évek során rengeteg kutyát emeltek ki a rácsok közül, és nemcsak a modern, városi kutyázásban segítik oldaluk követőit, hanem az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében is.

 

Kiadó: Partvonal
Ár: 3 499,- forint

A könyvet itt vásárolhatod meg.

(Képek: Getty Images Hungary, Partvonal Kiadó)

ki a szaporító könyv könyvajánló kutya ingyen kutyatenyésztő kutyavásárlás örökbefogadás szaporító szaporító felismerése tenyésztő tenyésztő vs. szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink