hirdetés

Tornóczky Anita tanácsai kutyaválasztáshoz: a legfontosabb, hogy ne a küllem alapján dönts!

Tornóczky Anita

2022. május 22 - Képek: Getty Images Hungary

Lehet, hogy évek óta könyörög a gyerek, hogy kutyát szeretne, és mi magunk is hosszú ideje kacérkodunk a gondolattal, hogy egy négylábúval bővüljön a család, de gondoljuk át, valóban felkészültünk-e egy új családtag érkezésére.

hirdetés

A kutya nem pótolja a már felnőtt gyereket, vagy egy elvesztett családtagot. Neki az a jó, ha stabil környezetbe jön és nem pótolni akarunk vele valamit. A döntés után pedig a fajta és egyedválasztás is rendkívül fontos ahhoz, hogy jó legyen hosszú távon az összhang. A legegyszerűbb alapszabály talán az, hogy elsősorban nem küllemre választjuk a kutyát.

Kutyát vásárolni, vagy örökbe fogadni összetett kérdés, soha nem szabad kizárólag csak a szívünkre hallgatni. Egy kutya minimum 10-15 évre szóló elköteleződést jelent, olyan mintha az embernek lenne egy 3-4 éves gyereke, aki sosem nő fel. 5 év múlva nem válhatunk meg tőle, ha mégsem fér bele.

Életstílusodnak megfelelő kutyát válassz

A következő nagy kérdés, hogy milyen energiaszintű kutya illeszkedhet bele az életünkbe. Ha sokat túrázunk, ha reggel futással kezdjük a napot, akkor egy magasabb energiaszintű, aktívabb eb illik hozzánk. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a kutyánk nyugodtan elsétálgasson velünk, elkísérjen minket az irodába, békésen feküdjön a lábunk mellett az étteremben, ne kelljen vele különböző megerőltető aktivitásokat végezni, akkor egy alacsonyabb energiaszintű kedvencet válasszunk, például ne kölyköt. Mert abszolút nem biztos, hogy az életstílusunkba egy kölyökkutya passzol leginkább. Lehet 3-4 éves, sőt 10 éves ebet is örökbe fogadni, legyen szó fajtatiszta, vagy keverék kutyáról. Egy 10 éves egészséges állat még simán 6-8 évig velünk maradhat és nincs olyan magas energiaszintje, mint egy kölyökkutyának. Igaz, már kiforrott a személyisége, de így legalább nincs zsákbamacska!

Fontos tudni, akár fajtiszta, akár keverék kedvencben gondolkodunk, hogy a kutyákat valamire tenyésztették, de egy keverék is hordozhat fajtajelleget. Ha olyan fajtáról van szó, amelyet az emberrel közös munkára tenyésztettek, akkor ezek a kutyák hajlamosabbak az együttműködésre, jobban igénylik majd a társaságunkat, a közös munkát.

Ha fajtatiszta kutyát szeretnél

A fajtatiszta kutyák esetében sok kérdés van. Miért ragaszkodunk a fajtához? Mindenképp fajtatisztát szeretnénk? Fajtamentőtől vagy tenyésztőtől? Egy biztos, szaporítótól ne. A tenyésztőt és a szaporítót nem feltétlenül az különbözteti meg egymástól, hogy ad-e törzskönyvet vagy nem, hanem az, hogy milyen körülmények között tenyészti az állatokat, és hogy a kutyák szűrve vannak-e. Ezek a szűrések pedig sok pénzbe kerülnek, mint ahogy az is, hogy a tenyésztő normálisan táplálja a szukát a vemhesség és a szoptatás alatt. Utána a szukának adjon egy-másfél év pihenőt, hogy összeszedje magát a következő vemhességig. Egy normális tenyésztőnek 3, maximum 4 alma van egy szukától, utána nyugdíjazza. Egy tenyésztő a fajta szeretetéért és a legtökéletesebb egyedek továbbviteléért csinálja ezt az egészet és nem azért, hogy ebből meggazdagodjon. Fontos a kutyáknál, hogy lássuk, hol született a kiskutya, lássuk az anyukáját, legyen szerződés, legyen számla róla. Így tudjuk, hogy a kölyök milyen körülmények közül jön és ki az eladó.

Az olcsó, szaporítótól származó kutya ugyanolyan vitatott genetikájú lehet, mintha fajtamentőtől szereztük volna be, csak abban az esetben nem a szaporítót támogatjuk a pénzünkkel. Tehát vagy fajtamentőtől fogadjunk örökbe, vagy normális áron vásároljuk meg normális tenyésztőtől, ha ragaszkodunk a fajtához.

Ha keveréket szeretnél

Ha nem ragaszkodunk fajtatiszta kutyához, akkor csodálatos keverékek közül választhatunk. Itt is fontos, hogy lássuk az adott állat milyen jegyeket hordoz, mi jellemző rá. A legtöbb állatvédő szervezet el tudja mondani, hogy a kutya milyen habitusú. Azok a szervezetek, akik ideiglenes befogadókkal dolgoznak, még teljesebb jellemzést tudnak adni a kutyákról. Tudják, hogy viselkednek családi környezetben, séta közben, gyerekkel, macskával, s ezeket az információkat átadják nekünk.

fajtatiszta fajtatiszta kutya keverék keverék kutya kutya örökbefogadás kutyatenyésztő kutyaválasztás kutyavásárlás örökbefogadás szaporító Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink