hirdetés

Ezért nem mindegy, milyen fajtát választasz: életritmusodnak megfelelően dönts!

László Enikő

2021. december 30

Ha fajtatiszta kutyát szeretnél társadnak, nagyon fontos, hogy előre tájékozódj jelleméről, igényeiről. Felelőtlenség az alapján dönteni, hogy mennyire aranyosnak találod.

hirdetés

Mindenkinek más igényei vannak, más az életritmusa, más az, amit egy négylábú társtól kapni szeretne. Nem véletlenül alakult ki ilyen sok, körülbelül négyszáz kutyafajta. Nagyon fontos, hogy ne a külső alapján dönts!

Fontos, hogy mindenki életviteléhez passzoló fajtát válasszon.

Nem biztos, hogy illik hozzád

Lehet, hogy egy border collie-t borzasztóan aranyosnak találsz, és te is szeretnél egy ilyen társat, de ez nem minden. Ez a fajta köztudottan kiemelkedően okos, intelligens. Egy igazi örökmozgó, mindig csinálni szeretne valamit. Igazán boldog énjét csak akkor ismerheted meg, ha szánsz rá elég időt és foglalkozol vele. Ő nem éri be csupán annyival, hogy a kanapén fekhet melletted. Így nem tudja megcsillogtatni, mennyi minden lakozik benne. Más fajták pedig imádnak a fotelben szunyókálni, és beérik kevesebb mozgással. Mindenki megtalálhatja a saját életviteléhez illeszkedő kedvencet. Csupán utána kell járni, és elegendő tudást kell felhalmozni.

A border collie a kutyás sportokban is tehetséges.

A kutyákat többféleképpen lehet csoportosítani, különböző besorolások szerint. Egyes kategóriákba hasonló temperamentumú, hasonló célra tenyésztett ebeket teszünk, hogy megismerhesd őket.

Vadászkutyák

A vadászkutyákon belül különbséget teszünk az úgynevezett puska alatt dolgozó, önállóan a vad nyomába eredő agarak, kopók és a kotorékebek, a terrierek között. Míg egyesek a gazda utasításai nélkül dolgoznak, mások lesik annak minden szavát és mozdulatát. A retrieverek a meglőtt zsákmány nyomába erednek és a vadászhoz viszik azokat. A spánielek felhajtják a madarakat, a vizslák, szetterek, pointerek pedig a gazdának jelzik, hogy hol bújik vad. Még ezen a csoporton belül is rengetegféle kutya létezik. Míg egyeseknél az önállóság a lényeg, másoknál a szabályok követése. A kitűnő szimat a kopók legfontosabb előnye. Az agarak gyorsasága, a terrierek rettenthetetlen bátorsága egyaránt lényeges. Egy közös bennük: vadászösztönük.

Magyar vizsla vadászat közben.

Ezeknél a kutyáknál gyakran előfordul, hogy egy potenciális zsákmány után erednek (madarak, rágcsálók, esetleg macskák), ezt pedig nehéz belőlük kinevelni. Egy önállóságra tenyésztett eb hűséges, de nem feltétlen akar majd egész nap a kanapén ücsörögni veled vagy az utasításaidat lesni. Mozgásigényük mindig is nagy lesz, de mentálisan is igénylik a lefárasztást. Ezek a kutyák imádják az orrukat is használni, erre is hangsúlyt kell fektetned. Rendkívül intelligensek, szeretnek gondolkodni, használni tehetségüket. Még a kisebb terrierek is, akiket ma már sokan ölebeknek tekintenek. Ők aztán megmutatják, hogy kicsi a bors, de erős!

Jack russell terrier egy nyúl üregében.

Pásztorkutyák

A pásztorkutyák terelő és nyájőrző fajtákra oszthatók. Előbbiek kisebbek, rendkívül aktívak, a pásztor szavaira, jelzéseire maximálisan koncentrálnak. Igazi örökmozgó ebek, rendkívül magas intelligenciával megáldva. A puli és a border collie általában birkákat terel, míg az ausztrál pásztorkutya és a leopárdkutya gyakran marhákkal dolgozik. Terelőstílusuk épp ezért változatos, szinte egyéni.

Szarvasmarha terelése. /Fotó: Delight Catahoulas Hungary

A nyáj védelméért felelő kutyák rettenthetetlenek és magabiztosak. Velük nem éri meg ujjat húzni. Ilyen eb például a kaukázusi juhászkutya vagy a kuvasz. Rendkívüli hűség és bátorság jellemzi ezeket a négylábúkat. Az ilyen fajták gyakran helytállnak házőrzőként is, de előfordul, hogy terelőkutyaként is. Fontos, hogy idegenekkel szemben tartózkodóak és magabiztosak legyenek, a birkákkal azonban óvatosan bánjanak. Először csak ugatással riasztják el a betolakodó tolvajt vagy ragadozót, de ha kell, akár harcolnak is.

A kuvaszok remek őrző-védők.

Tudnod kell, ha egy ilyen kutyát választasz magad mellé, nagyon ragaszkodó és hűséges lesz hozzád. Területét őrzi, idegenekkel szemben bizalmatlan, de ha látja, hogy neked nincs problémád a vendéggel, elfogadja azt. Viszont erős jelleméből adódóan erős kezű gazdára van szüksége és határozott, hozzáértő nevelésre.
A terelőkutyák rendkívül aktívak, így sok mozgást, fizikai és mentális lefárasztást igényelnek. Imádnak feladatokat kapni és gondolkozni. Ezért olyanoknak nem valók, akik csak kevés időt tudnak rájuk szánni napjaikból.

A pumi rendkívül energikus és kedves társ.

Őrző-védő kutyák

Az őrző-védő kutyák sok mindenben hasonlítanak a nyájőrző kutyákra, hasonló a jellemük, ezért őket most nem fejtjük ki bővebben. Az ilyen ebek is erőskezű gazdát igényelnek, rendkívül hűségesek, de nem szívlelik az idegeneket.

Egyéb munkakutyák

Egyéb munkakutyákhoz a szánhúzó, mentő, szolgálati ebeket soroljuk. Ilyen például a szibériai husky, a malinois vagy a német juhászkutya. A munkakutyák akkor igazán boldogok, és akkor tudnak kiteljesedni, ha valamilyen feladatot kapnak. Szeretnek gondolkodni, cselekedni, tanulni, szinte fáradhatatlanok. Gazdájuk minden rezdülése figyelnek és ragaszkodnak hozzá. Az ilyen kutyák nem valók olyannak, aki kevés időt tud rájuk szánni, hiszen igénylik a foglalkozást, a mozgást és az új dolgok elsajátítását.

Lito, a világbajnok malinois. /Fotó: Jóvári Krisztina

Társasági kutyák, ölebek

Fentebb olyan kutyákról írtunk, akik összességében aktívak, imádnak tanulni, gondolkozni, mozogni. A társasági kutyák esetében sem elhanyagolandó a mozgás. Ezen a csoporton belül is akadnak eltérések, egyik izgágább, a másik kényelmesebb. Testi adottságaikból fakadóan a kisebb ebeknek nincsen akkora mozgásigénye, mint nagyobb társaiknak. Az, hogy nem igényelnek annyi testmozgást, nem jelenti azt, hogy nem kell velük foglalkozni és nyugodtan magukra hagyhatják őket napi 12 órára. Azonban ők gyakran megelégednek napi néhány sétával és a kanapén pihenéssel.

Számukra az a legfontosabb, hogy gazdáik közelében lehessenek. Azonban kutya és kutya között is van különbség. Fontos a testfelépítés és az életkor is. Egy kölyök jóval izgágább, mint egy felnőtt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha társasági kutyáról beszélünk, akkor nem csak a csivavára és a pincsire gondolunk. A leonbergi igen nagy eb, mégis társasági kutya. Összességében ezek a kedvencek nyugodtabbak és szimplán csak azért lettek kitenyésztve, hogy társaink legyenek. Emiatt rendkívül ragaszkodó társak, akik szeretnek mindig gazdáik sarkában lenni.

Fontos, hogy a választott fajta jellemével, igényeivel tisztában légy. Ha mégsem illeszkedik életritmusotok, azt mindketten megszenveditek. Ezért is lényeges, hogy alaposan mérlegelj, mielőtt egy négylábú társat veszel magad mellé. Mindenki számára létezik ideális kutya, csak keresni kell!

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina, Delight Catahoulas Hungary)

agár juhászkutya kopó kutyafajták milyen kutya illik hozzám munkakutya öleb őrző-védő kutyák pásztorkutya pointer spániel szánhúzó kutyák szetter társasági kutya terelőkutya terrier vadászkutya vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!