hirdetés

Szibériai husky fajtaleírás: profi szánhúzóból népszerű családi kutya

László Enikő

2020. december 4

A legtöbb ember eszébe mindig egy husky jut a szánhúzó kutya kifejezés hallatán. Nem véletlenül, hiszen ez az egyik legtehetségesebb fajta ebben a sportban.

hirdetés

A szibériai husky a zord alaszkai tájakról érkezett a városokba. Egyre gyakrabban választják családi kutyának, hiszen kedves, barátságos jellem. Emellett rendkívül energikus és fáradhatatlan eb, aki mindig szeret családja közelében lenni. Hatalmas munkabírása és elegáns, farkashoz hasonló megjelenése teszi még különlegesebbé.

Eredete

Egyesek szerint a szibériai husky ősi fajta, körülbelül időszámításunk előtt 9-6000-ben háziasították. Ezt azonban semmilyen írásos vagy tárgyi emlék nem erősíti meg. Kialakulása földrajzilag a Csukcs-félszigetre és Kamcsatkára tehető. Az eszkimók kutyái voltak, akik jó hasznát vették ennek a csodálatos munkakutyának. A törzsek nem írtak, ezért is nem maradt fenn írásos emlék a szibériai husky-ról egészen a 19. századig. 1853-ban egy angol tengerész számolt be először a szánhúzó ebekről.

A csukcs nép ebeit 1909-ben nevezték be először szibériai husky néven. A szőrmekereskedőt eleinte kinevették, hiszen kutyái jóval kisebbek voltak az alaszkai malamutnál, aki akkoriban az efféle versenyek sztárjának tekintettek. Azonban a fogat előkelő helyen végzett, ezzel őszinte elismerést kiváltva a nézőkből. A következő versenyeken is jó eredménnyel szerepeltek a kutyák, és hamarosan megindult célzott tenyésztésük is. Ez pedig minden idők egyik legsikeresebb hajtójához köthető, Leonhard Seppalához.

Balto és gazdája, Gunnar Kaasen.

Seppala neve az 1925-ös Szérumfutás után vált igazán ismertté. Akkoriban diftéria járvány tombolt az alaszkai Nome városában, ahol nem volt elegendő ellenszérum. Seppala több más hajtóval együtt felkerekedett és váltásban a városba szállította szánhúzó kutyák segítségével az ellenszert. A futam leghíresebb négylábúi Togo és Balto (szibériai husky) voltak, akik elképesztő kitartással vezették a szánokat. Ennek és az aranyláz idején mutatott fáradhatatlan szánhúzási képességeiknek révén váltak a husky-k rendkívül népszerűvé.

Sok husky-ból vált katonai eb a háborúk során.

A szibériai husky a második világháború alatt katonai kutyává vált. Gyakran vettek részt ejtőernyős mentéseken, utánpótlás és személyek szállításában. Manapság viszonylag népszerű fajta, az egész világon elterjedt családi kutya.

Fajtastandard

A szibériai husky egy közepes termetű munkakutya. Szőrzete vastag, közepes hosszúságú, dús és dupla rétegű. Puha aljszőrzete általában fehér, jól tárolja a hőt. A standardban a feketétől a fehérig minden szín megengedett. Feje közepes nagyságú, fülei háromszög alakúak és felfelé állnak. Szemei mandulavágásúak, kékek vagy barnák, esetleg kevertek (egyik kék, másik barna). Farka dús szőrzettel borított, közepes hosszúságú. Járása könnyed és egyenletes. Marmagassága nemtől függően 50-60 cm, testtömege 20-28 kg. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

A szibériai husky barátságos és kedves jellem, hiszen kialakulásakor is mindig a kooperatív példányokat részesítették előnyben, hogy a hajtókkal jól kijöjjenek az állatok. Kedveli a társaságot, igazi falka kutya. Hatalmas energiával rendelkezik, fáradhatatlan munkaeb. Azonban hajlamos az önfejűségre, makacsságra, ezért korán el kell kezdeni nevelését. Szereti, ha van feladata. Ha nem foglalkozik vele gazdája, talál magának elfoglaltságot, viszont annak nem biztos, hogy más is örülni fog. Esetleg megszökik, gödröket ás vagy megmutatja a környéknek különleges vonyítását, hiszen igazán beszédes fajta.

Vigyázni kell, mert könnyen meglóg.

A szibériai husky imádja a hideget, télen még olykor a hóba is képes beásni magát. Ezért ne lepődjön meg senki, ha az eb élvezi a csípős időjárást, és szívesen rohangál a hideg kertben akkor, amikor a gazda már a forró teáját szürcsölné a kanapén. Természetesen ennek ellenére is mindig biztosítani kell számára a meleg, szél- és esővédett helyet. Nem szeret egyedül lenni, legjobban családja közelében érzi magát. Nem agresszív, házőrzésre sem alkalmas barátságossága miatt. Sportkutyának viszont kiváló, mivel imád mozogni, ma is gyakori résztvevője a szánhúzó versenyeknek.

A gyönyörű husky szemek

Ideális környezet

A husky szereti a hideget, mivel nagyon jól bírja dús bundájának köszönhetően. Éppen ezért a déli országokban kevésbé érzi jól magát, hiszen őshazája a hideg Szibéria. Ő nem az a kutya lesz, akit télen kabátkába kell öltöztetni. Fontos, hogy mozgásigénye naponta ki legyen elégítve, mivel hihetetlenül energikus és nagy munkabírású eb. A legtöbb husky szereti a gyerekeket és az emberekkel szemben barátságos, kedves. Aktív életmódot folytató, lehetőleg kertes házban élő személyek számára ajánlott kutya.

A husky-k jól bírják a hideg teleket.

Ápolás

A husky hatalmas mennyiségű szőrt hullajt el a vedlés során. Ez általában évente kétszer történik meg, de folyamatosan fésülni kell, hetente minimum egyszer. Ehhez jobb, ha már kölyökkorában hozzászoktatja gazdája. Ezen kívül nem igényel speciális gondozást.

Gyakori egészségügyi problémák

Egészséges fajta, nincsen kifejezetten a szibériai husky-ra jellemző betegség. Diszpláziára hajlamos, ez genetikai vizsgálatokkal szűrhető. Hatalmas munkabírása ellenére csak fokozatosan szabad terhelni, főleg növendékkorban.

(Képek: Getty Images Hungary)

Balto husy közepes testű kutya munkakutya szánhúzó kutyák szérumfutás szibériai husky Togo

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink