hirdetés

10 érdekesség a husky fajtáról: tudtad, hogy a legenda szerint ők őrzik a mennyek kapuját?

Ferenczi Deborah

2022. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy a szibériai hagyományok szerint ők őrzik a menny kapuját? Hallottál már arról, hogy még a második világháborúban is szolgáltak, sőt lezuhant pilóták és beteg gyermekek életét mentették meg hősiességükkel? Íme 10 érdekesség a szibériai huskykról, melyek közül párat talán még te sem hallottál!

hirdetés

A szibériai husky hatalmas népszerűségnek örvend napjainkra. Magas mozgásigényének, szerethető egyéniségének, és nem utolsósorban páratlan szépségének köszönhetően sokan választják maguk mellé társnak.

1. Eredetileg szánhúzó kutyáknak tenyésztették

A huskykat szánhúzó kutyákként tenyésztették, nevükből adódik is, hogy hol: Szibériában. A terület a világ egyik legszélsőségesebb éghajlatának ad otthont, ahol a szél elérheti a 161 km/órás sebességet is, és a hőmérséklet, akár mínusz 37 fok alá is süllyedhet. Évezredeken át úgy éltek a szibériai őslakosok, a csukcsok, hogy a kutyákra bízták a túlélést. Ők segítettetek nekik a közlekedésben és a vadászatban, így központi szerepet játszottak az emberek életében és kultúrájában.

2.  A menny kapuját őrzik

A csukcs hagyomány szerint két husky őrzi a mennyország kapuját. A hiedelem szerint ezek az őrzők elhárítanak mindenkit, aki földi élete során kegyetlen volt akár egyetlen kutyával szemben is.

3. Nagyon barátságosak

A közhiedelemmel ellentétben rendkívül barátságosak akár még az idegenekkel is. Bár farkasszerű kinézetük megfélemlítheti az embert, nem szoktak jó őrzőkutyává válni, ugyanis nagyon játékosak és kedvesek.

4. A II. világháború alatt is szolgáltak

A szibériai szánhúzó kutyákat az Egyesült Államok hadserege a második világháború alatt bevetette a sarkvidék kutatására, illetve a lezuhant pilóták és rakomány mentésére. A kereső repülőgépek és a szánok együtt dolgoztak a lezuhant gépek személyzetének megmentésén. A hadművelet úgy folyt, hogy egy felderítő repülőgép megkereste a roncsot és meghatározta a legbiztonságosabb útvonalat a kutyaszánok és a mentők helyszínre juttatásához. Majd a lehető legközelebb szállították őket a helyszínhez, ahol a kutyaszános csapatok kimentették a sérülteket és elhozták a rakományt.

5. Imádnak elszökni

A fajta tagjai sok energiával rendelkeznek, rendkívül sportosak és zseniális szabadulóművészek. Emiatt nagy kihívást jelenthet a gazdájuknak lenni. Mivel szeretnek hosszú távokat futni, soha nem szabad elengedni őket olyan területen, ahol el tudnak szökni. Aki huskyt tart, annak jó kerítése kell, hogy legyen!

6. Külön versenyük van

1973 óta minden évben megrendezik az Iditarod Trail Sled Dog Race versenyt Anchorage-tól Nome-ig a szérumfutás emlékére. A hajtók és a kutyacsapatok 9-15 nap alatt teszik meg a távot. Minden évben számos csapat versenyez a győzelemért.

7. Egyszerű a szőrük ápolása

A hideg időjárástól védő sűrű szőrzet nem igényel nyírást. Évente legalább egyszer van vedlési periódus, de ez idő alatt is rendszeres ápolással a hullás kordában tartható.

8. Különleges képzési programjaik vannak

A fajta nemzeti klubja, a Siberian Husky Club of America szánhúzó kutyás képzést kínál. A program nyitott minden fajtatiszta szibériai husky számára, és három fokozatú diploma érhető el: alap, kiváló és kiemelkedő. A kutyák csapatban versenyeznek táv- és sprintversenyeken.

9. Megbabonázó kék szemük van

Páratlan szépségű kék szemük azért alakul ki, mert a specifikusan rájuk jellemző ALX4 gén mutációja csökkentett pigmenttermelést eredményez a szemben. Emiatt az kék színűnek látszik, de gyakran előfordul az is, hogy felemás színű, ezt heterokrómiának nevezzük.

10. Életeket mentettek a diftériajárvány alatt

A fajta 1925-ben szerzett hírnevet, miután életmentő szérumot szállítottak a diftériajárvány leküzdésére az alaszkai Nome-ba. A gyógyszer legközelebbi forrása több mint 600 mérföldre volt, így a mentőcsapat több futamban, rengeteg kutya segítségével szállította azt át hóviharokban és ezer veszély közepette. Miután sikeres volt a hadművelet, a szibériai husky elképesztően népszerűvé vált.

Dr. Danai Valéria, az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány képviselője és kuratóriumának elnöke hívja fel a figyelmet a felelős kutyatartásra: „Alapítványunk szélmalomharcot vív amiatt, hogy az emberek a fajta ismerete nélkül vásárolnak szánhúzó fajtájú kutyát, akik megfelelő nevelés, foglalkozás és fárasztás hiányában rombolnak, szöknek, háztájit gyilkolnak, bezárva üvöltenek és még sorolhatnám hosszan, mi mindent tesznek, ami a velük való együttélést lehetetlenné teszi. Alapítványunknál több, mint hatvan olyan kutya él, akiket olyan emberek vásároltak, akik nem voltak felkészülve arra, hogy a kis gyönyörűségből mi lesz, ha „hagyományos” kutyaként kezelik őket. Nagy többségüket szaporítóktól szerzik be, akik természetesen semmilyen tájékoztatóval nem látják el a leendő gazdákat. Az ilyen kutyák vagy eleve megszöknek, és sokan útközben lelik halálukat, vagy maguk a gazdák keresnek fel bennünket, amikor a kutyák elérik a 8-9 hónapos kort, hogy azonnal vigyük el őket, mert nem bírnak velük, és vagy elaltatják, vagy kidobják őket, ha nem segítünk. Napi szinten fél tucatjával jönnek az ilyen segélykérő, fenyegető telefonok, azonban alapítványunk nem győzi sem anyagilag, sem elhelyezéssel. Jelenleg háromszoros teltházzal működünk a felelőtlen kutyabeszerzéseknek köszönhetően. Arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy vásárlás vagy örökbefogadás előtt tájékozódjon alaposan és kérjen tanácsot szakértőtől a szánhúzó típusú kutyák tartásával, viselkedésével kapcsolatban.”

husky legenda munkakutyák szánhúzó kutyák szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink