hirdetés

Alaszkai klee kai: zsebhuskyként emlegetik az igazi sarkvidéki egyéniséget

László Enikő

2021. november 26 - Képek: Getty Images Hungary

Olyan, mint egy husky, csak kisebb. Sokan jellemzik így az alaszkai klee kait, de ennél sokkal több ez a hazánkban még viszonylag ismeretlen energiabomba.

hirdetés

Kicsi, okos és energikus. Az alaszkai klee kai egy viszonylag új fajta, amely úgy néz ki, mint a szibériai husky kisebb változata. Még a „Klee Kai” név is egy inuit kifejezésből származik, jelentése „kicsi kutya”.

Mégsem teljesen husky

Míg az alaszkai klee kai valóban hasonlít a nála nagyobb szibériai huskyra, van néhány lényeges különbség közöttük, különösen a temperamentum tekintetében. Ez a fajta ugyanis alkalmasabb a családi életre, könnyebben beilleszkedik egy átlagos háztartás mindennapjaiba. Ennek ellenére az alaszkai klee kai osztozik a husky magas energiaigényén, és ugyanúgy sok mozgást igényel. Az idegenekkel szemben kissé félénk, de igen vokális. Hajlamos nyüszítéssel és ugatással kifejezni érzelmeit. Olyan tapasztalt gazdinak ajánlott, aki lépést tud tartani energikusságával. A klee kai kedves, hűséges, gyorsan tanuló társ, aki szívesen árasztja el szeretetével családját.

Ha tanulásról van szó, az alaszkai klee kai gyorsan elsajátítja alapvető parancsokat, és gyakran osztályelsőként teljesít a kutyaiskolában. Nagyon vágyik a gazda elismerésére, és a legtöbbjük jól motiválható néhány finom falattal. Kitűnően teljesít az agility edzéseken. A rendszeres mozgást nagyon igényli, ezért kutyás sportokhoz is ideális. Szüksége van a hosszú sétákra, a rendszeres játékra, és ha ez megvan, szívesen pihen a kanapén. Ha azonban nincs kielégítve mozgásigénye, unalma destruktív viselkedésbe csaphat át.

Hogyan alakult ki a fajta?

Az American Kennel Club és az FCI jelenleg nem ismeri el az alaszkai klee kait hivatalos fajtaként (többek között a United Kennel Club például igen). Ennek ellenére az Egyesült Államokban egyre nagyobb a népszerűsége.

Mivel a klee kai csak az utóbbi ötven évben alakult ki, tenyésztése jól dokumentált. Az 1970-es évek közepén Linda S. Spurlin férjével Oklahomába látogatott.A férfi családjánál különböző kutyák éltek, köztük egy 17 kg-os szürke-fehér husky szukával, akit Curiousnek (Kíváncsinak) hívtak. A nő érdeklődését azonnal felkeltette az eb, és megkérdezte, magával vihetné-e alaszkai otthonába. A család nagyon örült az ajánlatnak, így került a kisméretű husky Lindáékhoz. Amerre jártak a kutyával, mindenhol rácsodálkoztak az emberek. A nő úgy vélte, ezt a „csodát” meg kell ismételnie.

Ellentétben néhány tenyésztővel, akik kisebb fajtákat akarnak létrehozni, Spurlin nem tenyésztett törpeségben szenvedő kutyákat. Ehelyett szibériai és alaszkai huskyt keresztezett olyan fajtákkal, mint a schipperke és az amerikai eszkimó kutya, hogy csökkentse a kölykök méretét. Körülbelül tíz évvel az alaszkai klee kai bemutatása után Spurlin visszavonult a tenyésztéstől, de mások továbbra is foglalkoznak ilyen kutyákkal. Ennek ellenére kevés a számuk, és a fajta egyre növekvő népszerűsége mellett is ritka.

Kicsi kutya három méretben

Az alaszkai klee kai toy, miniatűr és standard méretben is létezik, bár nincs sok különbség a méretek között. A toy változat legfeljebb 33 cm magas, míg a miniatűrök 33-38 cm, a standardok pedig 38-43 cm magasak. A legtöbb alaszkai klee kai súlya 4 és 7 kg között van, bár előfordulnak olyanok is, akik testsúlya 3-10 kg között mozog.

alaszkai klee kai érdekességek kistestű kutya ritka fajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!