hirdetés

Amerikai eszkimó kutya fajtaleírás: eszes pásztorkutyából ünnepelt cirkuszcsillag

Buzgó Csilla

2020. november 9

Gyönyörű, hófehér bundába zárt intelligencia és elbűvölő jellem - ezt kapja az, aki egy amerikai eszkimó kutyát választ társául.

hirdetés

Az eszkimó kutya neve valójában csak afféle marketingfogás, hiszen semmi köze az északi inuitokhoz. Ez a sztárnak született szőrpamacs mindig is a közönség szeretetében és csodálatában fürdött, nem a térdig érő hóban, kutyaszán elé fogva.

Eredete

Az amerikai eszkimó kutya pontos eredete nem ismert, de sokan az Amerikába vándorolt német munkások és gazdák kis méretű spicceitől eredeztetik őket. Eszerint az elmélet szerint ősei a farkasspicc, a német spicc és a pomerániai törpespicc. Az évek során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy előtérbe helyezzék a hófehér példányokat, így alakult ki az eleinte amerikai spiccként ismert fajta, mely hatalmas népszerűségre tett szert cirkuszi kutyaként.

Éles eszének, tanulékonyságának és bohókás jellemének köszönhetően rövid időn belül igazi közönségkedvenccé vált. Gyakorta előfordult, hogy a publikum számos tagja a négylábú szereplők egy-egy kölykével tért haza, annyira megtetszett nekik a csodálatos eszkimó kutyák produkciója.

A fajta a különleges, sarkvidéki hangulatú nevet egyébként csak az első világháborút követően kapta, mert a tenyésztők az akkori németellenes hangulat miatt nem akarták a “spitz” szóval reklámozni a kutyust. Helyette szimplán “American Eskimo”-ként emlegették, állítólag egy azonos nevű ohiói tenyészet előtt tisztelegve.

Érdekes, hogy az Amerikai Kennel Klub csak 1994-ben ismerte el önálló fajtaként az amerikai eszkimó kutyát, akit jelenleg főként társasági ebként tartanak világszerte.

Fajtastandard

Ezt a csodaszép selyemgombolyagot háromféle méretben tenyésztik: létezik törpe (3-5 kg, 22-30 cm-es magasság), miniatűr (5-8 kg, 30-40 cm-es magasság) és standard (8-16 kg, 50 cm-es magasság).

Tömött, kétrétegű, egyenes bundája fehér és krémszínben pompázhat, nem lehetnek benne hullámok vagy göndör részek. A szemek elegáns mandulavágásúak, sosem kidülledőek vagy kerekek. A kék színért sajnos kizárás jár, bármilyen különleges és szép is. A testalkat kompakt, jól izmolt, de nem zömök. A fülek háromszögletűek, hegyük tompa. Az arcorr hossza nem lépheti túl a koponyáét, az orrtükör színe pedig sötétbarna vagy fekete. Farkát közepesen magasan hordja, nyugalmi pozícióban kissé leeresztve.

Természete élénk, intelligens és barátságos egy kis távolságtartással fűszerezve. A túlzottan félénk vagy agresszív jellem nem kívánatos és pontlevonást von maga után.

Jelleme

Ha láttál már tipikus “beszélő” ebet, nagy a valószínűsége, hogy az egy eszkimó kutyus volt. Színes vokális kifejezésmódja kiválóan párosul éles elméjével és éberségével, mely kiváló jelzőebbé teszi. Az idegenekkel szemben kissé gyanakvó, hiszen mindent megtenne azért, hogy megvédje territóriumát és szeretteit, ám rövid időt alatt megnyílik, barátságossá válik azokkal, akik kedvesen viselkednek vele.

Következetlen nevelés hatására a független gondolkodású eszkimó kutya gazdija fejére nőhet. Mivel egyébként rendkívül aktív fajta, aki kifejezetten szeret rágcsálni, ha nem vezetik le fölös energiáit, elkezdhet rombolni a lakásban.

Ideális környezet

Nem meglepő, hogy az eszkimó kutya nem rajong a hőségért. No nem azért, mert évszázadokon át az inuitokkal rótta a grönlandi hómezőket, egyszerűen csak vastag bundája melegítheti túl, ha huzamosabb ideig magas hőmérsékletben szaladgál.

Ugyan a hideget kiválóan tolerálja, ő nem az a kutya, akit ki lehet csapni a kertbe ridegtartásra, hiszen lételeme a családjával töltött idő. Imádja a gyerekeket, akik viszontszeretik szórakoztató és pörgős természetét.

Ápolás

Ha nem vagy felkészülve az eszkimó kutyus erőteljes vedlésére, inkább egy kevésbé problémamentes fajtát válassz! Őt ugyanis illik naponta átkefélni, hogy a kilazult szőrszálakat a fésű fogai gyűjtsék össze, ne a kanapé vagy a szőnyeg. Mivel szőre olajos mivoltából kifolyólag viszonylag kosztaszító, fürdetni csak szükség esetén kell.

Mint szinte minden kisméretű fajta, a törpe méretű eszkimó kutya is hajlamos lehet a fogromlásra, ezért számára kiemelten fontos a rendszeres szájápolás.

Gyakori egészségügyi problémák

Sajnos ez a fajta hajlamos lehet a csípődiszpláziára, valamint a Legg-Calve-Perthes betegségre. Utóbbi egy, a combcsont fejét érintő, általában egyoldali elváltozás, mely érdekes módon főképp a kankutyáknál figyelhető meg. Már 4-10 hónapos kor körül jelentkezhetnek az első tünetek: mivel a combcsont feje vérellátási zavarból kifolyólag megáll a fejlődésben, emiatt sántaság, vagy akár a végtag működésképtelensége is felléphet. Helyreállítása műtéti úton lehetséges.

A szemproblémák is jellemzőek lehetnek az eszkimó kutyákra, például a progresszív retina atrófia, mely az ideghártya visszafordíthatatlan károsodását okozza, illetve a szürkehályog.

(Képek: Getty Images Hungary)

amerikai eszkimókutya eszkimó kutya nevek fajtaleírás társasági kutya fajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink