hirdetés

Fríz vízikutya-fajtaleírás: a vidravadászból lett házi kedvenc

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 6 - Képek: Getty Images Hungary

Az alig ismert fajtának világszerte körülbelül 1000 példánya él.

hirdetés

A fríz vízikutya, más néven wetterhoun eredetileg vidravadászként dolgozott, manapság házi kedvencként, őrkutyaként és kiváló sportbajnokként éli mindennapjait. Imádja a gazdiját, lételeme a közös móka.

Ahogy nevéből is kiderül, a fajta imádja a vizet

Eredete

A fríz vízikutyát a feltevések szerint tengerészek hozták Hollandiába a balti országokból. A 19–20. század során még szánhúzásra is használták, de eredeti munkája a vidravadászat volt. Ebből fakadóan főként Hollandia vízben gazdag területein, az északon található Frízföld tartományban volt magasabb a populációja – nevét is innen kapta. A 20. század elején a fríz vízikutyát fríz vizslákkal keresztezték, veszélyeztetve ezzel mindkét fajta egyediségét. 1938-ban a fajták rajongóinak egy csoportja, a Kynologenclub Fryslân (Frízföldi Kennel Klub) újra elkezdte elkülöníteni a fajtákat, aminek köszönhetően 1942-ben külön fajtaként jegyezték be őket. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség 1953-ban fogadta el a fríz vízikutyát önálló fajtaként.

Fajtastandard

A fríz vízikutya egy közepes méretű eb. Magassága nemtől függően 55–59 centiméter, súlya 28–34 kilogramm. Robusztus teste izmos, háta egyenes, lábai szélesek és erősek. Járása lendületes, erőt sugárzó. Szőrzete sűrű és göndör, durva tapintású, a lábain rövidebb. Színe lehet egyszínű, fekete fehér foltokkal a mellkason és/vagy lábujjakon, valamint egyszínű barna fehér foltokkal a mellkason és/vagy lábujjakon. Fekete és barna foltok, pöttyök és a roan minta is engedélyezett.

Fülei alacsonyan helyezkednek el, a fejhez simulnak. A rajta lévő szőrzet fontos fajtajellemző: göndör, a fül tövénél hosszú, majd fokozatosan rövidül a testrész alsó egyharmadáig, ahonnan a szőrzete rövid. Farka hosszú, spirálban kunkorodik.

A fríz vízikutya fülének szőrzete fontos fajtajellemző

Jellem

A fríz vízikutya természeténél fogva önfejű lehet, de családi kedvencként igazán szeretetteljes. Őrzi az otthonát és környékét, ha úgy hozza a helyzet, vadászösztönének köszönhetően a rágcsálókat is távol tartja. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem félős. Makacssága miatt képzése nélkülözhetetlen, ám mivel érzékeny fajta, kizárólag pozitív megerősítéssel javasolt nevelni. (Ahogy bármely más kutyát is, ha már itt tartunk.) Fontos számára a gazdájával közösen töltött idő, nem való neki sem a ridegtartás, sem az, ha sokat hagyják egyedül.

Ápolás

A fríz vízikutya minimális ápolást igényel. Szőrzetét természetes olaj borítja, amelynek köszönhetően bundája vízhatlan. A minden fajta esetében javasolt fül- és fogápolás nála is létfontosságú.

A fríz vízikutya izmos, robusztus testű eb

Ideális környezet

A fríz vízikutya intelligens vadászkutya lévén különösen igényli a folyamatos fizikai és mentális stimulációt. Éppen ezért aktív gazdi mellé ajánlott, aki ezt biztosítani tudja a számára. Remekül teljesít a kutyás sportokban is, amelyek tökéletes lehetőséget adnak adottságai kiaknázására.

Gyakori egészségügyi problémák

A fríz vízikutya egy viszonylag egészséges fajta – még úgy is, hogy kis populációval rendelkezik. Jelenleg a genetikai változatosság fellendítése érdekében keresztezési program zajlik, amely a kennelek által végzett genetikai szűrővizsgálatok mellett hosszú távon biztosíthatja a fríz vízikutya egészségét.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
fajtaleírás fríz vízikutya fríz vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!