hirdetés

Ebből a kutyafajtából mindössze 1000 egyed él világszerte: 6 érdekesség a fríz vízikutyáról

Hangai Lilla

2023. augusztus 17 - Képek: Getty Images Hungary

Ezt a fajtát eredetileg vidrák és görények veszélyes vadászatára tenyésztették ki, azonban a modern korban is hibátlanul megállja a helyét. Alkalmas jelzőkutyának, de a családi kedvenc szerepét is mintha csak rá szabták volna. Akkor vajon miért ilyen elképesztően ritka ez a fajta?

hirdetés

A következőkben a fríz vízikutya jellemét, történetét és külső jellemzőit ismerheted meg bővebben. Ne hagyjuk, hogy eltűnjön ez a gyönyörű kutya!

A fríz vízikutya boldogságának kulcsa az úszás.

1. Az, hogy ritkaság számba megy, enyhe kifejezés

A világ egyik legritkább fajtája, eredeti nevén a Wetterhoun, vagyis „vízi kutya”. Hollandiából származik és a becslések szerint mindössze 1000 egyed létezik. 400 évvel ezelőtt tűnt fel először a hollandiai Friesland tartományban. A fajta vélhetően romák kutyáitól származik, amiket egy őshonos fríz kutyával keresztezhettek.

A II. világháború azonban a fríz vízikutyát is súlyosan érintette, épp úgy, ahogy a mi 9 fajtánkat. Ezt a szomorú időszakot követően szinte teljesen kihaltak, ezért a Dutch Club for the Stabij and Wetterhoun egy tenyésztési programot hirdetett meg, amely segít népszerűsíteni a fajtát és elkerülni a beltenyésztést.

2. Angliában csoda történt

Az idei év áprilisában megszületett az első, 8 kiskutyából álló alom Nagy-Britanniában, egészen pontosan Anglia Dorchester nevű városában. Nicky és Mike még évekkel ezelőtt csatlakoztak a fent említett programhoz, amely a fajta népszerűsítéséért dolgozik az Egyesült Királyságban is. A házaspár rendkívül elhivatott ezek mellett a különleges kutyák mellett, ugyanis szerintünk a mókás természetük is hozzájárul ahhoz, hogy hibátlan házi kedvencek váljanak belőlük.

Egy alom létrehozása egy ilyen ritka fajtánál nem a legegyszerűbb folyamat. A betegségek szűrése mellett a kutyák genetikai megfelelőségét is biztosítania kell a tenyésztőnek, ráadásul két bíra jóváhagyása is szükséges a fedeztetéshez. (Az első két pont ugyan minden fajtára igaz, de a ritkáknál ez több nehézségbe ütközhet.)

A megszületett kölykök szerencsére makkegészségesek és mind otthonra is találtak. (Óriási várólista van szerencsére rájuk, így a tenyésztők bizakodók a fajta jövőjét illetően.) Egy apróság a tervek szerint olyan gazdihoz kerül, aki maga is vállalkozna a tenyésztésre.

3. A fríz vízikutya karakán, mégis érzékeny

A fajta természete igen összetett. Nagyra értékeli a gazdi társaságát, akkor érzi magát a legjobban, ha a szeretett személy mellett lehet. Jellemző rá az erős akarat, így inkább gyakorlottabb gazdiknak ajánlott, de szándékosan sosem törne borsot senki orra alá, nem makacs. Ezen tulajdonságai miatt a kora szocializáció és tréning elengedhetetlen nála.

Abszolút vágyat mutat a feladatok megfelelő teljesítésére, bármilyen nehéz is legyen az. Fegyelmezni és oktatni csak pozitív megerősítéssel, gyengéd hozzáállással szabad, ugyanis kifejezetten érzékeny kutya ez a göndör bundájú szépség. Agresszivitást nem mutat.

4. A körülmények ellenére is egészséges

A nagyon alacsony egyedszám ellenére is egy egészséges fajtának mondható, ám vannak kötelező szűrések, amit mindenképpen el kell végezni. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy a genetikai állományt bővíthessék.

5. Gyönyörű bundája alig igényel gondozást

A vízi kutyákra jellemzően a fajta lenyűgöző szőre nem igényel különösebb karbantartást, ugyanis vízlepergető. Fürdetni szinte egyáltalán nem szükséges, a fésülést és a kefélést a vedlési időszakban kell rendszeressé tenni.

Különleges tekintetük egyedi szemformájuknak köszönhető.

6. Elvégre is vízi kutyák

Amennyi energiát a bundaápolással megspórolunk, azt viszont kamatostól bele kell tennünk ennek a kutyának a lemozgatásába. Egyértelműen imádják a vizet, így nemcsak sétálni, túrázni vagy kutyás sportokat kell vele űzni, hanem rendszeresen el kell vinni úszni is. Ha ezt elmulasztjuk, a kutyánál garantálhatók lesznek a mentális és viselkedésbeli problémák, úgy mint a depressziós vagy a rombolás.

családi kutya fríz vízikutya jelzőkutya őrző-védő ritka fajta ritka fajták ritka kutyafajta vízi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!