hirdetés

Vízimádó ebek: akiknek szinte könyörögni kell, hogy jöjjenek ki a partra

Bodri Melissza

2021. június 27

Egyes kutyák különösképpen szeretik a vizet, bizonyos fajták pedig kifejezetten otthonosan érzik magukat a hullámok között.

hirdetés

Ha a vízről és a kutyáról van szó, általában kétféle lehetőség van. Az egyik az, hogy az eb nagyon utálja a vizet, és még egy kád látványa is rettegéssel tölti el. A másik gyakori eshetőség, hogy az állat élvezettel veti magát a habok közé, szívesen úszkál a tóban vagy rajong a kánikulai fürdetésekért. Valóban, egyes négylábúak mintha a vízi életmódra születtek volna, szinte alig lehet kicsalni őket a partra. Ezek után felmerül a kérdés, hogy vajon melyek azok a tipikus kutyafajták, akik nem csupán a szárazföldön mozognak otthonosan?

Munka a vízen

Egyes fajtákat kifejezetten azért tenyésztettek ki, hogy alkalmasak legyenek a vízben történő munkára: bizonyos ebeket főként a vízi élővilágban történő vadászatra használtak. A források azt mutatják, hogy kacsavadászatra már az 1600-as évekbeli Angliában is alkalmaztak kutyákat. A gyarmatosítás idején a telepesek az állataikat is magukkal vitték Észak-Amerikába, így ott is hamar elterjedt a kutyák használata a vizes, mocsaras területeken. Egyes fajták nemcsak a halászok csónakjaiban bizonyultak tökéletes társnak, hiszen kiváló úszóképességüknek köszönhetően életeket is mentettek.

Manapság is alkalmaznak kutyákat vízi mentésre: közös jellemzőjük, hogy energikusak, fáradhatatlanok és kiválóan úsznak. Vadkacsa- és más vízimadarak vadászatára továbbra is képeznek ki négylábúakat, akik kiváló ösztöneik segítségével hatékonyan kutatják fel a zsákmányt.

Melyik fajták otthonosak vizes közegben?

Az alábbiakban pár fajtát mutatunk be, akik tökéletesen megállják a helyüket vizes, nedves közegben. Természetesen vannak olyan ebek, akik nem tartoznak bele ebbe a kategóriába (más fajták, keverékek), ám mégis imádják a vizet. Ugyanakkor az sem borítékolható, hogy egy vízimádónak titulált jószág él-hal a nedves környezetért. Ne feledd: sohase erőltesd az úszást vagy a vízi játékot, ha a kedvenced nem szeretné!

Újfundlandi

Az újfundlandi kutya annak idején a kanadai halászok megbízható társa volt a vízen történő munka során. Tömött, vízálló, vastag bundájának köszönhetően jól bírja a hideg vízben történő mozgást és a cudar körülményeket. Nem csupán erős, hanem kiváló úszó is, így még napjainkban is hasznos segítségnek bizonyul a vízi mentések során.

Portugál vízikutya

Már a nevéből is kikövetkeztethető, hogy ez a fajta igazán szereti a vizet! Az ebet eredetileg arra használták a portugál tengerparton, hogy a halakat a hálóba terelje, és üzeneteket továbbítson a part és a hajó között. Napjainkban még mindig bevetik vízi mentőkutyának ezt az energikus jószágot.

A portugál vízikutya otthonosan érzi magát a tenger közelségében.

Labrador retriever

A legenda szerint a labrador retriever az újfundlandi és a vidra kereszteződéséből jött létre. Természetesen erről szó sincs, bár a közismerten vízimádó kutyát annak idején a halászok előszeretettel alkalmazták a különféle vízi munkák során. Érdekesség, hogy farkát „vidrafaroknak” is nevezik, mert a víz alatt folyamatosan mozgatja, és akár egy kormánylapát, segíti őt az úszás során. Ennek az aktív, szeretetteljes ebnek aztán tényleg nem okoz nehézséget, ha vizes terepen kell boldogulnia!

Boykin spániel

A Dél-Karolinából származó, viszonylag fiatal fajtát eredendően madarak vadászatára használták a vizes-mocsaras környezetben. Kisebb termete miatt előnyt élvezett más kutyákkal szemben, hiszen könnyedén elfért a csónakban. Manapság családi kedvencként is tartják, és kiváló partner lehet vízi sportoknál.

Boykin spániel vadászat közben.

Uszkár

Az uszkárok manapság a városi utcákon sétálnak gazdijuk mellett, és sokak számára nehezen elképzelhető, hogy a vízbe vetik magukat. Pedig valójában nagyon is közel áll hozzájuk a nedves közeg: a fajta eredendően Németországból származik, és annak idején kacsavadászatra használták ezeket az ebeket. Göndör szőre és fáradhatatlan úszóképessége ellenállóvá és alkalmassá tette a vízben történő feladatok elvégzésére. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fajta rengeteg változáson ment keresztül az idők folyamán, már négy méretben is tenyésztik. Bár a mai uszkárok merőben mások, és inkább lakásban élnek, egyeseknek még mindig a vérében van a víz szeretete.

(Képek: Getty Images Hungary)

boykin spániel életmentés életmentő kutyák kutya szereti a vizet labrador retriever portugál vízikutya újfundlandi kutya úszás uszkár vadászat a vízben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink