hirdetés

Így tanítsd meg a kutyádat úszni: tévedés, hogy ösztönös

Szénási Szimonetta

2024. június 28 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Az úszás kiváló mozgásforma, és a kutyák jelentős része imádja a pancsolást. Ám vannak olyan fajták, amelyek kevésbé mozognak otthonosan a vízben. Szerencsére náluk is ki lehet alakítani a vízbiztonságot.

hirdetés

Ha kedvenced is az utóbb említett tábort erősíti, akkor se ess kétségbe: az alábbi praktikákkal a legtöbb kutya megtanítható magabiztosan úszni.

Úszni remek és egészséges elfoglaltság, de készülni kell rá / Fotó: Az Én Kutyám

Kíméli az ízületeket, és erősíti a szívet

Mint azt dr. Georgina Ushi, a PetMD állategészségügyi oldalnak hangsúlyozta, az úszás azért az egyik legjobb mozgásforma, mert alacsony terhelés mellett az egész testet átmozgatja, erősíti az izmokat, miközben a szív- és érrendszer egészségét is támogatja. Mivel a víz felhajtóereje csökkenti az ízületekre ható terhelést, így az úszás ideális mozgásproblémákkal küzdő kutyák számára is. (Mindezen előnyök az emberekre is érvényesek.)

A fizikai mellett szellemi stimulust is biztosít az állatnak, ezenfelül a közös pancsolás remekül erősíti a kutya-gazda kapcsolatot.

Vízimentők és vízivadászok

Egyes fajták születésüktől fogva remek úszók, és élvezik, sőt, igénylik is a vizes közeget. Ilyenek például a retrieverek, a portugál vízikutya, az újfundlandi. Míg előbbiek a vízivadászat során remekelnek, az újfundlandikat vízimentésre is alkalmazzák. A felsorolt kutyák esetében az úszóhártyás mancsok és a vízlepergető bunda is elősegíti a magabiztos mozgást a vízben.

Az újfundlandik kiváló vízimentőkutyák

Nem ösztönös készség

Ám ha kedvenced nem rendelkezik ezen adottságokkal, az úszás nagyobb kihívást jelenthet a számára. Ugyanis tévedés azt gondolni, hogy minden kutya jól tud úszni. A bulldogok például kifejezetten rosszul teljesítenek.

A fajta mellett az életkor és az egészségügyi állapot is meghatározóak. Egy korosabb ebet nehezebb megtanítani úszni, ahogy egy csípőficamos kutyának is problémát jelenthet a feladat. Ezekben az esetekben feltétlenül konzultálj az állatorvossal, mielőtt vízbe mentek társaddal!

A mopszok sem túl jó úszók, esetükben is javasolt a mentőmellény

Ám ezzel a magyarázattal már el is árultunk egy fontos dolgot: a kutya is megtanítható úszni. Ezekre ügyelj a gyakorlásnál:

1.) Csak fokozatosan

Mint minden újdonsághoz, a vízhez is fokozatosan kell hozzászoktatni a kutyát. Kezdjétek sekély vízben, és csak játsszatok, pancsoljatok. Az első alkalmakkor nem is kell messzebbre merészkedni – sem szó szerint, sem átvitt értelemben. Lényeges, hogy dicsérettel, akár jutalomfalattal is megerősítsd a kutyát. Öregebb, illetve beteges jószág esetében a javasolt tempó még komótosabb.

Amennyiben azt látod, hogy kedvenced fél, stresszes, függeszd fel a gyakorlást. Semmiképp sem szabad hagyni, hogy negatív élményként raktározódjon el benne az alkalom.

Egyes fajták született jó úszók, míg másokat tanítani kell / Fotó: Az Én Kutyám

2.) Tartsd rajta a szemed!

Alapszabály nemcsak tanulásnál, de minden vízi játék esetén, hogy folyamatosan figyelned kell az állatra. Bármikor történhet váratlan esemény, még a profikkal is; egy erősebb hullám, görcs, kifáradás vagy sérülés pillanatok alatt életveszélyes helyzetet teremt. A szeleburdi, de hamar fáradó kölykökre még jobban kell vigyázni!

3.) Indokolt lehet a mentőmellény

Ha már mélyebb vizekbe merészkedtek, szükség lehet rá, hogy mentőmellényt viseljen kedvenced. Pláne a kisebb fajták. Ahogy egy bátortalanabb, emiatt ügyetlenebb ember, úgy egy bizonytalan kutya is nagyobb veszélyben van a vízben. Az idősebb kutyák esetében is nagyobb a rizikó, ahogy a krónikus betegséggel élő ebek is nagyobb biztonságban lesznek így. A merevebb ízületek például indokolják a mellényhasználatot.

A kis testű fajtáknál indokolt lehet a mentőmellény is / Fotó: Az Én Kutyám

Póráz is legyen nálad, hogy túl nagy izgalom vagy problémás helyzet esetén meg tudd kötni kedvencedet. (Természetesen a parton, nem a vízben.)

A tanítás menete

Mint írtuk, kutyád kezdetben csak ismerkedjen a vízzel. Válassz olyan helyet, ahol lehetőleg csak ti vagytok.

A mélyebb részeken támaszd meg alulról a hasát, hogy védve érezze magát. A biztonságérzetet a már említett mentőmellény is fokozza.

A kutyák egymástól is tanulnak / Fotó: Az Én Kutyám

Játékkal is motiválhatod kutyádat: húzd az orra előtt, hogy elinduljon, és a lábait mozgatva haladjon.

Idővel társaságban is érdemes próbálkozni: egy jól úszó eb motiválhatja kedvencedet. A kutyák rendkívül sokat tanulnak egymástól!

Az úszás mellett élvezetes közösségi élmény lehet a falkaséta is. Erről az örömteli programról itt írtunk.

bulldogok chesapeake bay retriever golden retriever idős kutya képzés labrador retriever meleg nyár portugál vízikutya rehabilitáció strand tanítás újfundlandi úszás úszik a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!