hirdetés

A falkaséta: egy egyszerű módszer, amivel élvezhetőbbé teheted kutyád életét

Hangai Lilla

2024. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

A falkaséta biztonságos körülmények között ad lehetőséget a kutyádnak mozgásra, tréningre és szocializációra is, így egy egyszerű, szinte teljesen költségmentes módszerrel gazdagíthatod az életét.

hirdetés

Azt mindenki tudja, hogy a kutyák a farkasok leszármazottai, akik intenzív szociális életet élnek, falkában töltik az idejüket. Az ilyen struktúrában való létezés ösztöne pedig tagadhatatlanul él négylábú társainkban is. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a közös séta során könnyebben alakulnak ki a kutyák között pozitív kapcsolatok. Lássuk máris, hogy mi is pontosan az a falkaséta, mik az előnyei, és mire kell figyelni ahhoz, hogy biztonságos környezetben hajthassuk végre.

Fontos, hogy a falkaséta ellenőrzött körülmények között történjen, így elkerülhetők a balesetek

Mi az a falkaséta?

Négynél több kutyát már értelmezhetünk falkaként. Egy falkaséta alkalmával a különböző ebek és gazdáik összegyűlnek egy bizonyos helyszínen (ez legyen semleges), és együtt elindulnak, hogy tegyenek egy kellemes sétát. Ennek az az egyik legnagyobb előnye, hogy a séta alapvetően nagyon kis kivételtől eltekintve minden kutya számára pozitív élmény. Nemcsak mozoghatnak ilyenkor, de új élményekkel és új ingerekkel gazdagodhatnak, ráadásul mivel az ebek is társas állatok, egy ilyen alkalommal kiélvezheti fajtársaik társaságát is.

Egy ilyen lehetőség során ráadásul egy oldottabb környezetben gyakorolhatjátok a helyes sétát, vagyis hogy hol sétáljon a kutyus, hogyan ne húzza a pórázt, hogyan tartson lépést másokkal, és egyáltalán, hogyan viselkedjen egy olyan környezetben, ahol számos inger éri. Az ilyen séták tehát bizalmat ébresztenek a kutyában, aki amellett, hogy jól szórakozik, magabiztosabbá is válik.

Ezen a videón jól látszik, hogy tényleg minden kutyának helye lehet egy falkasétán: 

A falkaséta előnyei és hátrányai

Amellett, amiket az előbb is említettünk, tehát hogy szocializálhatjuk így a kutyát, és egy fesztelenebb szituációban taníthatjuk és stimulálhatjuk mind mentálisan, mind fizikálisan, egy nagyon különleges dologgal is megajándékozhatjuk. Lehetőséget biztosíthatunk számára, hogy tanuljon a fajtársaitól.

Hajlamosak vagyunk ugyanis megfeledkezni arról, hogy az egymás között alkalmazott helyes viselkedésmintákat csak a fajtársaiktól tudják a kutyák megtanulni. Meglepően sok negatív viselkedés fakad abból – emberek esetében is –, hogy nem ismerjük, hogyan cselekedhetnénk jobban. Egy falkaséta során a rendkívül éles megfigyelőkészséggel rendelkező ebek elleshetik egymástól, hogyan érdemes reagálni bizonyos dolgokra. (Ez egyébként egy teljesen természetes folyamat, nem szükséges hozzá emberi beavatkozás. Így tanulnak a kölykök is az anyjuktól, vagy más idősebb kutyáktól.)

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Jogosan juthat most eszedbe, hogy ha a pozitív dolgokat eltanulják egymástól, akkor vajon a negatívakat is? Bizony, ez is lehetséges. Emiatt fontos tehát, hogy a falkasétán mindig jelen legyen egy olyan szakember is, aki képes irányítani az ebek viselkedését, és úgy rendezi el őket, hogy a már viselkedni tudó kutyák hatással lehessenek azokra, akik még csak most rázódnak bele a kutyalét ritmusába. Ezért javasoljuk, hogy tréner vagy kutyaiskola által szervezett falkasétán próbáljátok ki magatokat az első alkalmakkor. Majd ha a kutya elsajátította a szükséges kvalitásokat, lehet ilyen programot szervezni a barátokkal, ismerősökkel is akár.

Erre figyelj, mielőtt belevágnál

Egy jó falkaséta ismérve, hogy semlegesen helyen zajlik, hiszen a kutyák mutathatnak territoriális viselkedést, ezzel pedig ezt elkerülhetjük. További kulcsfontosságú mozzanat, hogy egyetlen eb sem sétálhat póráz nélkül. A kontroll fenntartása felelősség is ebben az esetben, a póráz használatával pedig elkerülhető a legtöbb baleset.

A szakemberek szerint akár reaktív kutyák számára is jó megoldást jelenthet a falkaséta, ehhez azonban az kell, hogy az elfoglaltság során tartsátok egymástól a biztonságos távolságot. A másik fontos dolog pedig, hogy igyekezzük ezeket az alkalmakat rendszeressé tenni. Egy-két falkaséta nem lesz elég arra, hogy valódi változást generáljon a kutya életében.

Kiemelten fontos, hogy a kutya legyen parazitamentesítve, és adasd be neki a szükséges oltásokat is. Nagyobb társaságban könnyebben terjednek a betegségek is, amelyeket így nagyobb eséllyel kerülhettek el. És végül, de nem utolsósorban, szerelkezz fel sok jutalomfalattal, dicsérettel, simogatással és játékkal. Elképesztő lehetőséget kapsz ilyenkor arra, hogy megerősítsd a kedvenced pozitív viselkedését, amivel így még kiegyensúlyozottabbá válhat.

A falkaséta nyújtotta előnyökből bármilyen méretű, fajtájú és korú kutya profitálhat. Ide kattintva azonban, lazán kapcsolódva a témához, megtudhatsz mindent a falkavadász kutyák különleges énekéről.

Ha élőben is szívesen megnéznéd, milyen, amikor együtt sétál egy falkányi tacskó vagy berni pásztor, látogass el szeptember 7-én a DOGZ Fesztivál és Konferenciára, amikor a kutyásoké lesz a Városliget! A változatos programokrólide kattintva bővebben is olvashatsz.

DOGZ-2024 falkaséta közös séta kutya sétáltatása kutya sétáltatása pórázon kutya viselkedése szocializáció tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!