hirdetés

Így tehetjük igazán hasznossá a közös sétákat

Molnár Enikő

2023. november 18 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a kutyasétáltatás rutinszerűvé válik, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen jó lehetőségek rejlenek benne.

hirdetés

A kutyasétáltatás nem csak azért van, hogy kedvencünk elvégezze a dolgát. Jó lehetőség arra is, hogy foglalkozzunk kutyánkkal, tanítsuk, illetve lefárasszuk egy kicsit. A séta kiváló mozgásforma, amit minden korosztály élvezhet, emellett pedig szuper alkalom a gazdi-kutya kapcsolat építésére. Nemrég arról írtunk, hogy hogyan tehetjük élvezetesebbé a közös sétákat. Ebben a cikkünkben olyan tippeket osztottunk meg, amivel gazdagíthatjuk a sétákat annak érdekében, hogy érdekesek maradjanak kedvencünknek. Most arról írunk, hogy hogyan lehetnek hasznosabbak ezek az alkalmak, tehát hogyan használhatjuk ki azt a fél-egy vagy akár két órát kedvencünk fejlesztésére.

Az egyik tipp arra, hogy hogyan lehet hasznosabb a séta szorosan kötődik a családhoz.

Ne csak egymás mellett sétáljunk

Néha látunk olyan kutya-gazdi párosokat, akik mintha külön univerzumban járnának a séta során. A kutyus megy előre, szaglászik, hátra se néz a gazdájára, utóbbi pedig a telefonját bújja. Természetesen, ha az embernek napi többször kell levinnie kedvencét sétálni, nem biztos, hogy mindig ugyan olyan lelkesedéssel teszi ezt. A fenti jelenet nem is azt jelenti, hogy baj lenne a kapcsolatukkal, vagy neveletlen lenne a kutya, hiszen nem látunk belőlük többet, mint ezt a fél percet. De ha minden séta így alakul, ha minden közös akció igazából csak párhuzamos akció, azt lehet, hogy érdemes orvosolni.

Megtörténhet, hogy az ember előkapja a telefonját, mert egy fontos üzenetet vár. De a kutyasétáltatás szóljon a kutyánkról, és az együtt töltött időről.

Nem kell, és nem is érdemes folyamatos szemkontaktust és figyelmet elvárni a kutyától. Ugyan olyan fontos az, hogy felmérje a környezetét, mint az, hogy interakcióba lépjen velünk. Nem is arra szeretnénk kilyukadni, hogy folyamatosan gügyögjünk kedvencünkhöz, és egy percig se hagyjuk felfedezni. De egy séta tökéletes alkalom lehet arra, hogy tanítsuk őt és erősítsük a kapcsolatunkat. Legyen nálunk egy kevés jutalomfalat, és néha hívjuk oda magunkhoz kutyánkat, gyakoroljuk az alapokat. Ül, fekszik, láb melletti séta. Kinek mi. Nem kell sokat csinálni ezekből, de érdemes a sétába építeni ilyen rövid tanulószekciókat. Ha kedvencünk hajlandó rá, hasonló módon kisebb játékszüneteket is tarthatunk, a lényeg, hogy legyünk érdekesek, és zökkentsük ki egy kicsit a monoton szaglászásból.

A közös séta jó alkalom lehet arra, hogy tanítsuk kedvencünket.

Családi kutyák figyelem: ma más fog sétáltatni

Nem minden kutya több emberes , de egy családi kutyánál fontos, hogy mindenki tudjon vele foglalkozni és ha kell, mindenkire hallgasson. Ezt viszont könnyebb mondani, mint csinálni. Egy jó módszer lehet, ha a család minden tagja (aki már elég idős ahhoz, hogy a kutyát sétáltassa) kiveszi a részét a kutyasétáltatásból. Osszuk be, hogy ki mikor viszi ki a kutyát, és tartsuk be az előző pontot: ne csak egymás mellett sétáljunk, lépjünk interakcióba kedvencünkkel.

Mivel a sétáltatás egy kiemelt kötődési lehetőség (tehát a kötődést erősíti kutya és gazdája között), mindenkinek, aki a kutyával egy házban él, sétáltatnia kéne a kutyát.

nyilatkozta J. Silverman a PetMD-nek.

Próbálj csapatban sétálni

Ha kutyád már jól sétál a pórázon, és az utcán is reagál a vezényszavakra, jöhet egy kis nehezítő tényező. Ha kedvenced barátságos más kutyákkal, akkor szociális élményt is csinálhatsz a sétából. Nem kell hozzá más, mint egy kedves ismerős, akinek hasonlóan barátságos a kutyája, és ismerik egymást az ebek. Egy-egy ilyen alkalom szuper lehet kedvenced önbizalmának növeléséhez, illetve közös tanuláshoz is. Lehet, hogy már mióta szenvedtek például azzal, hogy kutyusod megálljon az út szélén, a másik eb viszont jól ismeri már ezt a szokást. A kutyák könnyedén elleshetnek egymástól néhány dolgot egy ilyen csoportos séta alkalmával. Ha van rá lehetőség, a végén még egy kutyafuttatóba is bemehettek, hogy szabadabban játszhassanak egymással az ebek. Ha még nem jártatok kutyafuttatóban, akkor érdemes lehet ezt a cikkünket elolvasni a kutyafuttató etikettről, hogy biztonságos legyen az élmény.

hasznos hasznos séta interakció kötődés kutya tanítása kutya-gazdi kapcsolat kutyasétáltatás séta kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink