hirdetés

5 kutyafajta, amely imádja a gyerekeket

Szénási Szimonetta

2024. május 26 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám, Jacks & Bears kennel

Amikor az új kedvenc kisgyerekes családba érkezik, fontos szempont, hogy a fajta habitusa mennyire kompatibilis az aprónéppel. Az alábbi kutyák remek választások lesznek.

hirdetés

Mielőtt megmutatnánk a listát, egy lényeges dolgot szeretnénk megtárgyalni a kutya és a gyerekek kapcsán, mégpedig a tervezést. Tudjuk, hogy a legtöbb kicsi teljesen megőrül a kutyusokért, és alig várja, hogy neki is legyen egy saját játszópajtása – de a kutya nem játék.

A gyerekbarát jelző csalóka: a fajta mellett a nevelés és a szocializáció is meghatározzák a kapcsolatot. A képen például egy tibeti masztiff látható. / Fotó: Az Én Kutyám

Mérlegelj a kutya és a gyerekek teendőit illetően

Egyrészt elengedhetetlen, hogy te mint szülő mérlegeld, valóban belefér-e az életetekbe mindaz, ami egy állattal jár. Mind időben, mind anyagiakban mérlegelned kell. A munka, a gyerekek ellátása, a családi programok mellett leendő kutyátok napi több órára le fogja foglalni a figyelmeteket. Ahogy az etetése, az állatorvosi ellátása, valamint a számára nélkülözhetetlen eszközök mind rendszeres kiadással járnak. Félreértés ne essék: ezeket minden leendő gazdának át kell gondolni; csak kisgyerekek esetében tudjuk, hogy nagy a nyomás a szülőkön, mivel a csemeték bizony kitartóak tudnak lenni, ha akarnak valamit.

Ha mindezeket tudjátok vállalni, akkor az utódot kell felkészíteni. A kutya a gyerekek szemében többnyire egy szőrös barát, amivel nincs is gond, ha tudja hogy az állatnak érzései és szükségletei is vannak, amikre figyelni kell. Azt is meg kell tanítani a kisebbeknek, miként nyúlhatnak az ebhez, és mi az, amit tilos csinálni vele. Például hova nem szabad nyúlni, mert fájdalmat okoz az állatnak, vagy miből tilos kóstolót adni neki. Ez is időigényes, de elengedhetetlen kötelesség, ha kutyát szeretnétek.

Egy kiskutya, mint ez a csepp berni pásztorkutya is, ellenállhatatlanul aranyos, de nem játék! / Fotó: Jacks & Bears

Nem jó ajándék

Amitől pedig óva intünk, hogy a gyerek meglepetésként, ajándékba kapjon kutyát akár gyereknapra, akár születésnap alkalmából, vagy mert jól sikerült a bizonyítványa. Az állattartás ennél sokkal nagyobb felelősség. Természetesen ha amúgy is szerettetek volna kedvencet, és annak érkezése egy jeles naphoz kötődik, az más. De hirtelen ötlettől vezérelve, jó ajándéknak gondolva nem szabad állatot venni. Semmilyet!

Most pedig nézzük, mely fajtákat tartják a leggyerekbarátabbnak!

1.) Berni pásztorkutya

A berni pásztorok igazi ölelni való mackók – akik hagyják, sőt szeretik is a kényeztetést. Amellett, hogy nagyon barátságos és nyugodt kutyák, az agresszió egyáltalán nem jellemző rájuk. Emiatt ideális családi kedvenc válik belőlük. Igényli, hogy rendszeresen foglalkozzanak vele, a napi többszöri játék és a feladatozás elengedhetetlen a számára. A többi háziállattal is jól kijön. Itt olvashatod el a fajta történetét, és a további lényeges tudnivalókat.

A bernik a több házi kedvenccel is remekül kijönnek. itt például egy Jack Russell terrierrel mókáznak. / Fotó: Jacks & Bears

2.) Golden retriever

A goldie nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fajta a világon: roppant okos, végtelenül kedves és türelmes, amely tulajdonságai elsőrangú terápiás kutyává teszik. Ahogy a gyerekek hűséges barátja is lesz élete végéig. Azonban ha fontolgatod egy golden retriever vásárlását, azzal számolnod kell, hogy kirobbanó energiája miatt sok feladatot fog rád róni újdonsült társad. Sokat kell majd sétálnotok, és az apportírozás lesz az egyik új hobbid.

Emellett az állandó vedlés miatti takarítást is bele kell kalkulálni a mindennapos teendőkbe. Sokan emiatt választanak goldie színű bútorokat. Ezenfelül a kert feltúrása is kedvelt hobbija a fajtának. Ám mindezek ellenére, pontosabban ezekkel együtt a golden retriever egy csodálatos kutya a gyerekek mellé. Ide kattintva elmélyedhetsz a fajtaleírásunkban.

A golden retrievernek (jobbra) igen nagy a mozgásigénye, amivel a gazdinak lépést kell tartania / Fotó: Az Én Kutyám

3.) Cavalier King Charles spániel

Idősek és a gyerekek mellé is kiváló kutya, aki vidám természetével bearanyozza mindenki életét. Szeret játszani, és azt is, ha mindig a gazdi mellett lehet. Így csak azoknak ajánlott, akik a nap jelentős részében otthon vannak. A fajta részletes bemutatása itt olvasható.

4.) Uszkár

A bohókás megjelenésű, játékos természettel megáldott uszkár nagyon szeret játszani, emiatt különösen jó kutya gyerekek mellé. Szeret a családtagokkal időzni, igényli a társaságot és a foglalkoztatást. Amire készülni kell az uszkárokkal kapcsolatban, hogy igen nagy mozgásigényű ebek, így a fizikai lefárasztásról gondoskodnia kell a gazdának. Ha a fajta rajta van a te listádon is, ide kattintva fajtaleírásunkból megtudhatod az ápolással és az egészségügyi ellátással kapcsolatos tudnivalókat is.

Az uszkár nem csak bájos, ragaszkodó és játékos is / Fotó: Az Én Kutyám

5.) Schipperke

A schipperke egy kis termetű juhászkutya, aki bolondul a gyerekekért. Így nem is kérdés, hogy helyet kap ebben a felsorolásban. Rókaszerű, magával ragadó tekintete igazán különlegessé teszi. Múltjából és eredeti feladatköréből adódóan szüksége van a sok mozgásra, így csak aktív családok számára való. Fajtaismertetőjét itt érheted el.

A schipperke amennyire aranyos, olyan aktív és játékos kedvű kutya
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A megfelelő nevelés elengedhetetlen

Mindezek után egy kiemelten fontos dologról ne feledkezzünk el: a szocializáció és a nevelés meghatározzák a kutya karakterét. Emiatt egy kevésbé gyerekbarátnak mondott fajtából is lehet kiemelkedően jó családi kutya, ahogy az itt felsorolt ebek is alkalmatlanok lehetnek, ha nem megfelelően nevelték őket. Az is meghatározó, hogy honnan vásárolsz kutyát. Egy megbízható tenyésztő biztosítja a jó alapokat, ahogy az állat egészségügyi háttere is rendben lesz.

Az itt kiemelt pozitív tulajdonságok csak bepillantást engednek az egyes fajták karakterébe. Mielőtt döntesz, feltétlenül tájékozódj a linkelt fajtaleírásokból, illetve kérdezz meg tenyésztőket, tapasztalt gazdákat, állatorvosokat, majd a hallottakat összegezve tedd le a voksodat valamely fajta mellett.

Élőben is ismerkedhetsz

Szeptember 7-én, a Városligetben és a Magyar Zene Házában megrendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia keretében rengeteg kutyafajtával testközelben is megismerkedhetsz. A színes, családi programon ezenkívül kutyás bemutatók, falkaséták és kutyasétáltatás, könyvbemutatók is várják az érdeklődőket. A szabadtéri színpadon edukatív előadásokat hallgathatsz meg, míg a szakmai konferencián komolyabb témákat tárgyalnak a szakemberek. A részletes program az esemény honlapján (itt érhető el), vagy a Facebook-eseménynél olvasható.

Jelöld már most be a naptáradba!

Add to Calendar

Hidd el, minden ráfordított perc megéri, hogy megtaláld a számotokra ideális házi kedvencet. A gyerekek egész életükben emlegetni fogják az első négylábú barátjukat. És ez nem romantizálás: Csányi Vilmos professzor például 89 évesen is meleg szívvel emlegeti első kutyáját. Többek között a neves etológus is előad a DOGZ Fesztivál és Konferencián.

A vele készült interjú elolvasását a kedves anekdoták mellett azért is ajánljuk, mert a professzor a hétköznapokban is hasznosítható tanácsokat ad az állattartóknak. Itt érhető el a beszélgetés.

berni pásztorkutya cavalier kin charles spániel családi kutya csányi vilmos dogz dogz fesztivál és konferencia DOGZ-2024 falkaséta felelős állattartás golden retriever kutyasétáltatás nevelés schipperke szocializáció uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!