hirdetés

5 kutyafajta kezdő kutyásoknak

Szénási Szimonetta

2023. október 23 - Képek: AÉK; Jacks&Bears; Getty Images Hungary

Meghozni a döntést, kutyát szeretnél, hatalmas lépés, ami rengeteg változást hoz az életedbe. A fajta kiválasztása fontos dolog, ám mielőtt belevágsz, számos tényezőt kell mérlegelned.

hirdetés

Van, amikor a leendő gazdának már gyerekkora óta megvan a kiszemelt kutyafajta, ám sokan csak akkor kezdenek közelebbről ismerkedni a különböző ebekkel, amikor elhatározzák, szeretnének egy saját kedvencet. Akiket nem csupán a megjelenés foglalkoztat, talán annak is utána járnak, hogy milyen kutya való kezdőknek. Ám ennél a döntésnél van egy sokkal fontosabb és alapvetőbb kérdés, amit meg kell vizsgálnod, mielőtt a tettek mezejére lépsz: való-e neked egyáltalán háziállat?

A kezdőknek nem mindegy, milyen a kutya természete

Fontos kérdések a döntéshez

Tudjuk, ez most nagyon nyersen hangzott, de valóban ez a nulladik lépés. Ugyanis nem mindenki alkalmas a feladatra. Ennek pedig számos oka lehet; az anyagiaktól kezdve a túl kevés szabadidőn át az életkörülményekig számos tényező befolyásolja, megoldható-e a vállalás.

Ha valaki túl sokat van távol az otthonától, pénzügyi szempontból nem stabil annyira a helyzete, hogy tudja fedezni az állattartással járó állandó kiadásokat, ha az élettere nem elegendő, akkor azt kell mondanunk, nem ideálisak a körülményei ahhoz, hogy felelősen, minden igényét kielégítően tudjon nevelni és gondozni egy kutyát. Azt, hogy milyen és körülbelül mekkora kiadásokkal jár egy kutya tartása, EBBEN a cikkben részleteztük.

Amennyiben ezek a legalapvetőbb dolgok rendben vannak – tehát lesz időd rendszeresen foglalkozni a kutyával, meg tudsz neki venni minden szükséges felszerelést, tudod megfelelően élelmezni és az állatorvosi kiadásokkal is számolsz, illetve kényelmes otthont is tudsz számára biztosítani –, akkor az alábbi szempontokat kell még figyelembe venned:

  • Vidéken vagy városban élsz?
  • Házban vagy lakásban?
  • Kikkel laksz együtt? Vannak-e gyerekeid vagy házi kedvenceid?
  • Mennyit vagy távol munkaügyben?
  • Mennyi időd jut majd a kutya edzésére, kiképzésére és ápolására?
  • Fizikailag alkalmas vagy-e kezelni egy kutyát?
  • Van-e neked vagy a család tagjainak bármilyen allergiája?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok mind befolyásolják, milyen fajtájú kutya való neked. Legyél magadhoz nagyon őszinte, ugyanis egy állat hosszú évekre szóló elköteleződést jelent.

Egy rosszul meghozott döntés pedig nagyon fájdalmas következményekkel járhat mind a kutyára, mind rád nézve.

 Kezdőknek jó választás egy könnyebben kezelhető kutya

Most pedig, ahogy a címben ígértük, ismerj meg néhány olyan kutyafajtát, amelyekkel még a tapasztalatlan gazdáknak is könnyebb dolguk lesz. De nem csak a kezdőknek fontos, hogy milyen egy kutya természete.

1.) Berni pásztorkutya

Ez a svájci munkakutya nagytestű és igen erős, amire szüksége is volt, hiszen eredetileg a farmokon használták őket kisebb terhek kocsin való vontatására, illetve tehenek terelésére és házőrzőként.

Ám a méretes termethez – a kanok átlagosan 64-70 centiméter, míg a szukák 58-66 centi magasak –, szelíd természet párosul, a berni pásztorok ugyanis roppant mód ragaszkodóak és kedvesek. Ehhez a jó természethez pedig magas intelligencia is párosul, így könnyen taníthatók. Igazi védelmezők, de cseppet sem agresszívek, és a mozgásigényüket tekintve is aktív, de nem túlságosan fárasztó kutyák. Más háziállatokkal is jól kijönnek. Mindezek kiváló családi kedvenccé teszik őket. Bundájuknak köszönhetően a hidegebb időjárást is jól tűrik, ám azt tudni kell róluk, hogy erősen vedlenek. A fajta egyetlen hátulütője az átlagnál lényegesen rövidebb élettartam: a berni pásztorkutyák mindössze 6-8 évig élnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan tenyésztőtől válasszunk kiskutyát, aki különös gondot fordít a kutyusok egészségére. Aki figyel rá, hogy a kiskutya szülei átessenek a megfelelő genetikai szűréseken, és akinél utána tudunk járni ezeknek az információknak. Jó példa erre a Jacks & Bears Kennel, ahol két berni alom érkezésére is készülnek idén.

Szelíd óriások hatalmas szívvel és jó természettel megáldva.

2.) Golden retriever

Bár eredetileg a golden retrievereket vízimadarak vadászatára és apportírozására tenyésztették őket, ma a világ egyik legnépszerűbb társas kutyafajtájának számítanak.

Szintén nagytestű fajta, a kanok jellemzően 56-61 centiméter magasak, míg a szukák 51-56 centi magasra nőnek. Hosszú, aranyló szőrük mérsékelten ápolásigényes, de cserébe elegáns megjelenést kölcsönöz nekik. Ehhez pedig hasonlóan ragyogó természet párosul. Okos, könnyen képezhető és barátságos kutyák, akik imádnak játszani és feladatozni. Utóbbiak miatt aktívabb családoknak ajánlott a tartásuk, és szükségük van elegendő térre. Átlagosan 10-12 évig élnek. Egészségügyi szempontból az ízületi problémák jellemzőek rájuk.

3.) Angol agár

Bár eredetileg az agarakat is vadászatra tenyésztették ki, manapság inkább a különféle kutyás sportokban jeleskednek. Rövid szőrű, atletikus testalkatú kutyák, a kanok körülbelül 71-76 centiméter, a szukák pedig 69-71 cm magasak.

Az agarak szelídek, ragaszkodóak és intelligensek. Amellett, hogy jó sportolók, nem igénylik a nagyon hosszú sétákat, és bizony a lustálkodást sem vetik meg. Emiatt viszont szükségük van egy kényelmes, csendes helyre, ahol ejtőzhetnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az agarak igen érzékeny lelkű kutyák, amire tekintettel kell lenned!

Emiatt a kettősség miatt mind a városi, mind a vidéki életstílushoz könnyen alkalmazkodnak, azonban a hideget nem viselik jól, ezért benti tartásra javasoljuk őket. Emellett az erősebb zsákmányszerzési ösztönnel is számolni kell az esetükben. A gazdák örömére igen egészséges fajta, hosszú élettartammal megáldva (10-14 év).

4.) Uszkár

Az uszkár többféle méretben (óriás, közép, törpe és toy; erről bővebben ITT) léteznek, ám pozitív tulajdonságaik ettől függetlenül megegyeznek: okosak, könnyen alkalmazkodnak és gyorsan tanulnak. Amivel számolni kell az uszkárok esetében, hogy nagyon aktív, sportos kutyák, és jellemzően ugatósabbak, mint más fajták.

A bundájuk mindennapi fésülést, gyakori fürdetést, valamint rendszeresen fazonírozást igényel. Cserébe viszont nem vedlenek, ezért „hipoallergénnek” tartják őket, tehát allergiás személyeknek is ideálisak. További öröm, hogy hosszú ideig élvezheted a társaságukat, hiszen átlagosan 12-15 évig élnek. Ennek ellenére néhány egészségügyi panasz jellemzőbb rájuk, mint az epilepszia, egyes szembetegségek, valamint a nagyobb testű uszkároknál a diszplázia és a patellaficam.

5.) Pomerániai törpespicc

Bár a pomerániai törpespiccek ránézésre kicsik – mind a hímek, mind a szukák 22-28 centi magasak –, szánhúzó őseiknek hála mégis kemény, szívós kiskutyák. Ugyanakkor barátságosak és ragaszkodóak. Mozgásigényük mérsékelt, de szeretnek ugatni, és néha megmakacsolják magukat. Emellett igen egészséges kutyák, és akár 16 évig is élnek.

Tájékozódj széles körben!

Természetesen az említett öt fajtán kívül is sok kutya való kezdőknek, ezért azt javasoljuk, mielőtt meghoznád a végleges döntést, mindenképp végezz alapos kutatómunkát. Még akkor is, ha már évek óta szemezel egy adott fajtával – kiderülhet, hogy minden szépsége és vonzereje ellenére mégsem neked való!

Az ITT összegyűjtött fajtaleírásaink jó kiindulási alapot adnak, emellett tenyésztőkkel, állatorvosokkal és az adott fajtával kellő tapasztalattal bíró tulajdonosokkal is érdemes beszélgetned. Sok hasznos, a döntésedet befolyásoló információt tudhatsz meg tőlük.

állatorvos angol agár berni pásztorkutya fajtaleírás felelős állattartás golden retriever kezdő gazda pomerániai spicc uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink