hirdetés

5 könnyen tartható kutyafajta, amely szinte bárkinek ideális lehet

Hangai Lilla

2024. május 12 - Képek: Getty Images Hungary, Jacks & Bears Kennel

A cikkben szereplő kutyusok kezdő gazdik számára is eszményi társak lehetnek, ugyanis könnyen képezhetők, kedvesek, jó temperamentummal.

hirdetés

Ennek ellenére azt nagyon fontos kiemelni, hogy olyan kutya nem létezik, amelyik nem ugat, kis helyet foglal, nem kell rá sok időt szánni, és a bundája ápolása is kimerül heti egy fésülésben. Élőlényekről van szó, akiknek szükségük van a törődésünkre és az odafigyelésünkre. Terelgetni kell őket a nagykutyává válás rögös útján, később pedig ugyanúgy mellettük kell lennünk, ahogy az évek haladnak előre, és a pofijuk egyre deresebbé válik. Egy szó, mint száz, a kutyatartás 10–15 évre szóló komoly elköteleződés, ami akkor is érvényes, ha a kiválasztott eb fajtája miatt könnyebben kezelhető. Lássuk máris a könnyen tartható kutyák listáját.

Két hatalmas berni pásztor és egy Jack Russell terrier játékba feledkezve / Fotó: Jacks & Bears Kennel

1.) Pomerániai

Vagy más néven a törpespicc a német spicc legkisebb méretváltozata. Gyakran látható, ahogy csinos, fiatal hölgyek mellett tipeg, akik bizony tudnak valamit! Ez a rókaképű, mosolygós, pelyhes kis eb a látszat ellenére egy igazi tűzrőlpattant, szívós kis jószág, aki tele van élettel és önbizalommal, mindig boldog és hetyke. Remek társkutya, de jól funkcionál jelzőkutyaként is, hiszen kifejezetten figyelmes, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Félénkségnek vagy agressziónak azonban nyoma sincs benne.

Gyorsan tanul és intelligens, mindig szeret a gazdi közelében lenni. Szem előtt kell tartani, hogy bár a könnyen tartható kutyák közé tartozik, a magányt rosszul viseli. Városi kutyaként is remekül érzi magát, de méretéhez mérten igényli a mozgást, játékot. Gyerekekkel és más háziállatokkal is remekül kijön, ha megfelelően szocializáltuk. A sűrű bundája napi fésülést igényel. Bevalljuk, egyik személyes kedvencünk.

Pomik / Fotó: Az Én Kutyám

2.) Si-cu

A kínai császár palotájában évszázadokkal ezelőtt tenyésztették ki ezeket az ebeket, akik hosszú éveken keresztül élték a nemesi ölmelegítők könnyű életét. Ez azonban elképesztően nagy hasznukra vált, ugyanis értik és érzik az emberek minden rezdülését, ragaszkodók, kedvesek és tele vannak szeretettel, amiből mindenkinek jut. Egy si-cu akkor a legboldogabb, ha a családjával lehet. Kis mérete miatt a lakásban is könnyen tartható kutyák közé tartozik. Szerencsére egy jól szocializált si-cu játszi könnyedséggel alkalmazkodik a változó körülményekhez, így az sem fog gondot okozni, ha mindenhová magunkkal szeretnénk vinni.

Nagyon szereti a gyerekeket, és más háziállatokkal is jól kijön. Bundáját meghagyhatjuk hosszúra, amely körülbelül 1 éves korára alakul ki teljesen, de dönthetünk a rövid fazon mellett is, amely nem igényel napi rendszerességű fésülést. Bár az orrát nyomottnak nem neveznénk, de mindenképpen rövidebb típusú, ami miatt nyáron figyelni kell arra, nehogy túlhevüljön az állat.

Si-cu rövid bundával

3.) Whippet

A whippet elképesztően barátságos, csupa szív, csendes jószág, akinek mindene a gazda és a család. Agár lévén nagyon fontos számára a mozgás, így csak olyan kutyatartóknak javasolt, akik sportosak, és nem okoz nehézséget számukra a napi 1 órás intenzív aktivitás kutyatársukkal. Azonban ha ezt a whippet megkapja, a nap hátralévő részében a lakásban pihenget, vagy nyomon követi, éppen mivel foglalatoskodnak a háziak. Mivel prédahajtási ösztöne nagyon kifinomult, csak pórázon szabad sétáltatni. Kizárólag olyan helyen lehet róla levenni, amely rendesen el van kerítve.

A kis angol agár eszményi társa lehet az aktív gazdáknak, de arra oda kell figyelni, hogy a magányt nehezen viseli. Ha azonban megfelelően szocializáltuk és neveltük, nem kell attól tartanunk, hogy kellemetlen helyzetbe hoz minket ott, ahová magunkkal vittük. Alacsony testzsírszázaléka és rövid szőre miatt a hidegebb évszakokban oda kell figyelni a meleg, kényelmes öltözetre.

Whippet

4.) Uszkár

Kevesebb tapasztalattal rendelkező gazdáknak mindenképpen a közép, törpe vagy toy méretet ajánljuk. Az uszkár csupa tűz, csupa jellem és kellem. A kutyavilág egyik legintelligensebbje imád mozogni, mókázni, sportolni. Igen nagyra értékeli, ha sokat foglalkoznak vele, szereti produkálni magát, így trükköket is nagyon könnyen taníthatunk neki. Sosem agresszív, nagyon könnyen kezelhető kutya, aki rendkívül emberközpontú; nem véletlenül alkalmazzák olyan gyakran terápiás és segítőkutyaként.

Az uszkár szereti a gyerekeket és türelmes velük, az idősebbek ritmusához is jól alkalmazkodik akkor, ha az igényeiről nem feledkeznek meg. Szőre napi, rendszeres ápolást igényel, azonban előny lehet, hogy kevesebbet vedlik. A bundája úgy nő, mint az emberi haj, így rendszeresen kozmetikushoz kell vinni.

Uszkár / Fotó: Az Én Kutyám

5.) Berni pásztorkutya

A berni pásztorkutyával személyes tapasztalatunk is van, ugyanis egy irodában dolgozunk egy nagyon jó fiúval, aki Benji névre hallgat. Olyan nyugodt, akár egy szerzetes, sosem nyomulós, de a simogatást, kedves szavakat mindig nagyra értékeli. Bárkitől; ezért házőrzőnek nem is igazán alkalmas. A berni pásztor kiváló családi kutya, agressziónak nyoma sincs benne, a gyerekekkel is remekül megtalálja a közös hangot. Szereti, ha van feladata és foglalkoznak vele, természetesen igényli a mozgást és a sétát is, ám ha elfoglaltak vagyunk, türelmesen heverészve várja ki a sorát.

Hatalmas termete miatt legjobban kertes házban érzi magát, de ha van elég időnk járni vele a természetet, az utcákat, lakásban sem fog szenvedni. A berni pásztor nagy előnye, hogy szinte minden életstílushoz könnyedén alkalmazkodik. Dús és selymes szőre miatt a nyarak nagyobb kihívást jelenthetnek számára, így a melegebb hónapokban ügyeljünk arra, hogy a hűvösebb órákban induljunk csak vele útnak.

Berni pásztorkutya / Fotó: Jacks & Bears Kennel

A könnyen tartható kutyák esetében is fontos a tájékozódás!

Igyekeztünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet, részletesen kiemelni a felsorolt fajták legfontosabb tulajdonságait, ugyanakkor arra buzdítunk, hogy ne csupán ez alapján dönts! A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ide kattintva olyan kérdésekre adunk választ, amelyek leggyakrabban fogalmazódnak meg a leendő gazdikban.

berni pásztorkutya pomerániai spicc pomerániai törpespicc si-cu uszkár whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink