hirdetés

Ezek a bolyhos kutyafajták igazi szeretetgombócok

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 9 - Képek: Getty Images Hungary, Jacks & Bears Kennel

Olyan ebeket mutatunk, akiknek szépségénél csak gazdájuk iránt érzett szeretete nagyobb.

hirdetés

Imádjuk a kutyákat, és mi tagadás, bármilyen méretű és fajtájú eb látványa azonnal mosolyt csal az arcunkra. De az is tény, hogy a bundás, bolyhos kedvencek a szokásosnál is jobban megdobogtatják a szívünket – különösen akkor, ha nemcsak szép, de ölelős kutyák is! Olyan fajtákat mutatunk, akikre mindkét jellemző igaz.

Uszkár

A fajtával kapcsolatban sok az előítélet. Akik nem ismerik őket, tévesen úgy vélik, hogy kifejezetten sznob állatok (és erre a sztereotipizált filmbéli uszkárkarakterek is ráerősítenek), akik nemhogy az ölelésből, de a simogatásból sem kérnek, nehogy tönkremenjen a frissen kozmetikázott bundájuk. A valóság azonban ennek ellenkezője.

Az uszkárok rendkívül szeretetteljesek, gazdájuk iránt pedig ki is mutatják a szeretetüket. A kisebb termetű uszkárok például imádnak a gazdi karjában lenni, de egy normál méretű kutya is szívesen az öledbe ül vagy melléd fekszik, ha lehetőséget kap rá. Tény, hogy a legtöbben az idegenekkel tartózkodóan viselkednek, de a családjukkal előszeretettel bújnak össze.

Az uszkár egy igazán szeretetteljes kutyafajta

Berni pásztorkutya

A bolyhos kutya kifejezés hallatán valamiért azonnal egy kiskutyára asszociálunk. Pedig egy nagy termetű eb is rendelkezhet olyan pihe-puha bundával, mintha egy plüssjátékboltban kelt volna életre. Ilyen a berni pásztorkutya is, akinek elképesztően selymes szőrébe öröm beletúrni. A fajta képviselői pedig boldogan fogadják az emberi törődést, és kétszeresen vissza is adják azt.

A berni pásztorkutya rendkívül nyugodt és barátságos, szeretetének egyik kifejezőeszköze, hogy az embernek dől, vagy ráfekszik a lábára.

A berni egy bújós óriás / Fotó: Jacks & Bears Kennel

 

Csaucsau

Ha már nagy kutyákról is szót ejtünk, vétek lenne kifelejteni a listáról a szőrmókok legszőrmókabbikát, a gyönyörű csaucsaut. Igaz, e fajta esetében sajnos nem sok esélyünk van arra, hogy egy kutyafuttatóban összebarátkozzunk egy példánnyal. A csaucsauk többsége ugyanis kizárólag a családjának engedi a babusgatást, és idegenekkel szemben kifejezetten gyanakvó.

Emellett jellemző a fajtára az is, hogy családon belül is egy kivételes személyt választ ki magának, akivel mély kötődést alakíthat ki. (Természetesen ahány kutya, annyi viselkedés, illetve mérvadó az is, hogy a gazdi kellő figyelmet fordít-e a megfelelő képzésre. Éppen ezért nem akarunk messzemenő következtetéseket levonni és általánosítani. Ugyanakkor ezek a viselkedésformák valóban gyakran megfigyelhetők a csaucsauknál.)

A csaucsau egy nagy bundás testbe zárt szeretetbomba

Pomerániai törpespicc

A pomerániai az egyik legkedveltebb kis termetű kutyafajta. Ezt meg is értjük, hiszen olyanok, mint egy kis puha csomagba zárt hatalmas adag szeretet és energia – és zaj. A fajta ugyanis megfelelő nevelés hiányában igen hangos is tud lenni.

A csaucsauhoz hasonlóan idegenekkel a pomerániai sem közvetlen, de családjával szeretetteljes, hűséges és odaadó.

A pomerániai törpespicc édes arcának nem lehet ellenállni
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Újfundlandi

Az újfundlandi egy újabb gyengéd óriás, aki bár munkakutyaként is megállja a helyét, igazán nincs ellenére, ha a gazdival összebújva a kanapén pihenhet. A fajta egyik legfontosabb jellemzője kedves természete, nyitottságának köszönhetően pedig, ha sikerül összefutnod egy példánnyal, a gazditól való engedélykérést követően szinte biztos, hogy örömmel veszi majd a simogatást.

Az újfundlandi is igazi pusziosztó

Bichon frisé

Felsorolásunkból természetesen a bichon frisé sem maradhat ki. A kis fehér bolyhos kutya különleges szőrzete és komikus személyisége okán a legismertebb, de elképesztően szeretetteljes viselkedése miatt is sokak kedvence. A legtündéribb ölebek egyikeként a bichon frisé él-hal a babusgatásért, a megfelelően szocializált ebek pedig akár ismeretlenektől is szívesen fogadják a simogatást.

A puszilgatással a bichon frisé sem fukarkodik

Fontos megjegyezni, hogy egy bolyhos kutya szőrzetének ápolása különleges figyelmet igényel. Ha a fenti fajták valamelyike mellett döntenél, ide kattintva hasznos információkat találsz a bunda megfelelő gondozásával kapcsolatban.

berni pásztorkutya bichon frisé csau csau pomerániai törpespicc újfundlandi uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!