hirdetés

7 kutyafajta otthonülő gazdiknak

Ványik Dóra

2023. október 17 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Ha vágysz kutyára, de nem tudod az életedbe beilleszteni, hogy naponta több kilométert sétáljatok, még nem kell lemondanod a kutyás hétköznapokról.

hirdetés

Azt sok szakértő és sokszor hangsúlyozta már, hogy olyan kutyát válasszunk, akinek a habitusa, vérmérséklete illik a gazdiéhoz. Egy nyugodt kutya remek társa lehet azoknak, akik kevésbé mozgékonyak, inkább a tévét néznék, miközben a kutyus fülét vakargatják. Természetesen, ezeknek a fajtáknak is szüksége van a törődésre és hogy érjék őket élmények, de kevésbé energikusak, mint például egy border collie.

Francia bulldog

A mókás családi kedvenc Kép: Az Én Kutyám

Az egyik legkedvesebb kutyafajtaként emlegetik, akik nemcsak okosak és könnyen nevelhetőek, de jól kijönnek a gyerekekkel és még a macskákkal is. Ha a gazdi arra vágyik, szívesen szuszog egész éjjel mellette, nem ugatós, és lakásban tartott kutyaként remekül érzi magát. Bőven elegendő, ha tesznek egy kanyart a ház körül, és részéről a sétálás már meg is van oldva.

Pekingi palotapincsi

Palotapincsi: szereti a kényelmet, de nevelést is kell kapnia

A pekingi palotakutya a lustálkodás világbajnoka. Ha kiteszed a lábad otthonról, ; amikor hazaérsz, jó eséllyel ugyanabban a pózban találod hangosan horkolva, mint ahol hagytad.

Amikor viszont hazaérsz, vele kell törődni, különben megsértődik és ne akard kihívni magad ellen a sorsot… Az igénye azonban csak annyi, hogy ülhessen az öledben és vakargasd a füle tövét.

A kutyaiskolát és a nevelést azonban nem lehet megúszni, ha egy palotapincsi gazdája vagy, mert könnyen a fejedre nőhet.

Csau csau

Oroszlánhoz méltó akarata van Kép: Az Én Kutyám

A csau csau nem való kezdő kutyásoknak, viszont határozott gazdival remek választás. Megjelenéséhez híven igazi oroszlánszívvel bír, a szeretteit bármely helyzetben megvédi. Más kutyákkal – főleg, ha azonos neműek -, nehezen jönnek ki, inkább magának való, kicsit önfejű ebek. Határozott, ám kisebb mozgásigényű tulajdonossal remekül érzi magát, mert ő sem nagy híve a lótás-futásnak. Inkább lustácskának mondható.

Mopsz

Mopsz: imádnivaló kis bölcs

Olyan, mintha több személyiség lakozna ebben az aprócska testben. Egyrészt nagyon nyugodt és olykor már szinte lusta, máskor viszont igénye van a mozgásra, és ha a gazdija nem törődik vele, kiköveteli magának a figyelmet. Nagyon értékeli, ha mindig gazdája nyomában lehet; ha jólnevelt és a munkahelyeden engedélyezik, örömmel fekszik az íróasztalod alatt, amíg dolgozol, hazafelé boldogan üget a nyomodban. Azért fontos, hogy valamilyen formában a mozgás be legyen iktatva a mindennapjaiba, mert hízásra hajlamos típus.

Bichon havanese

Igazi társasági kutya, aki imád a gazdájával lenni. Tehát, ha ő éppen a fotelben köt, remekül elheverészik mellette, nem fogja ugatással kierőltetni, hogy foglalkozzon vele. Nincs nagy mozgásigénye, ugyanakkor kimondottan okos fajta, aki szívesen veszi a feladatokat a falkavezértől. Nagyon szófogadó, igyekszik a gazdájának megfelelni, így rendkívül könnyen kezelhető, nyugodt kutya.

Tibeti masztiff

Tibeti masztiff: a szelíd óriás

Ezek a szelíd óriások akár a radiátor mellett is kényelmesen heverésznek, ám ha kiviszed őket a szabadba, megmutatkozik aktívabb énjük. Ha lehetséges, körbekerített területen foglalkozz vele vagy legyen rajta póráz, mert kalandvágyó és kíváncsi énje miatt előfordulhat, hogy nem tudod őt behívni.

Nem való kezdő kutyásoknak, ugyanis szüksége van a fegyelemre és hogy elfogadja a család egyik tagját falkavezérnek, ám ha jól van nevelve, rendkívül nyugodt, barátságos kutya.

Újfundlandi

Egy mackónyi szeretet Kép: Az Én Kutyám

Akár 70 kilogrammos is lehet egy felnőtt újfundlandi, ezért helyre szükség van, ám nagyon jó természetű, szelíd, könnyen kezelhető kutya. Az emberekkel és más állatokkal is barátságos. Rendkívül intelligens fajta, nincs vele sok gond, a családjához a végletekig hűséges és odaadó. Engedelmes és szófogadó. Kölyökkorától érdemes vízhez szoktatni, hiszen, ha mozog, mindenképpen az úszásra szavaz.

 

bichon havanese csau csau francia bulldog lusta gazda lusta kutya mopsz nyugodt kutyafajták pekingi palotakutya tibeti masztiff újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!