hirdetés

Francia bulldog fajtaleírás: a világ egyik legnépszerűbb kutyája, de biztos jó ez neki?

László Enikő

2020. július 29

Hazánkban az egyik legnépszerűbb fajta, aki elsősorban denevérfüleinek és furcsa röfögésének köszönheti elsöprő sikerét. De mi rejtőzik mindezek mögött?

hirdetés

Ebben a kedves kis bulldogban azonban sokkal több rejlik bájos megjelenésénél. Nagyszerű családi kedvenc, aki tökéletesen alkalmazkodott a városi élethez. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szervezete szerint 2017-ben Magyarországon a legtöbb kutyatartó ezt a fajtát választotta maga mellé. Sőt, a francia bulldog a világ szinte minden táján az egyik legnépszerűbb eb. Elbűvölő megjelenése és jelleme ismeretében ez nem is csoda. Azonban a világszintű népszerűségnek árnyoldala is van. Az egyre rövidülő orr súlyos problémákat okoz a fajtánál, és sok más egészségügyi gond is nagyobb eséllyel fordul elő a francia bulldognál.

Eredete

Nevével ellentétben nem Franciaországból, hanem Angliából származik. Az ipari forradalom során jelent meg, amikor a kisebb méretű angol bulldogot keresztezték terrierekkel és a mopsszal. Kifejezetten a szegényebb réteg kutyájának számított. Csupán kedvtelésből tartották, népszerű volt a szövőmunkások körében. Törzskönyvezése pont azért nem valósult meg sokáig, mert csak az egyszerű emberek körében volt ismert. Világhódító útjára akkor indult, amikor a csipkeverő munkások Párizsban telepedtek le, s magukkal vitték kedvenceiket is. Franciaországban tovább tenyésztették őket, 1898-ban pedig megszületett az első standard, azaz a franciák elismerték önálló fajtaként. Angliában akkor vált igazán híressé, amikor VII. Eduárd brit király merő szarkazmusból egy francia bulldogot vett maga mellé. A fajta népszerűsége azóta is töretlen. Napjainkban több híresség tart francia bulldogot, többek között Madonna, Lady Gaga, Hugh Jackman és Jonah Hill is.

Az 1919-ben készült képen Magda Elgen színésznő szerepel francia bulldogjával.

Fajtastandard

A francia bulldog standardja többször is változott az évek során. Hivatalosan a toy kategóriába sorolják. Apró, de masszív, zömök kutya. Szőre rövid, selymes és igen sokszínű is lehet. A feketétől a tigriscsíkoson á egészen a fehérig rengeteg színváltozata és mintája előfordul. Jellemző színek még a bézs és a vörös különböző árnyalatai. Súlya nemtől függően 8-14 kg, marmagassága 28-33 cm. Feje a bulldogokra jellemzően szögletes, széles és ráncos. Fülei viszonylag nagyok, felfelé állnak, sokan ezért becézik az ebet denevérfülűnek. Szemei enyhén kidüllednek. Orra kifejezetten rövid és nyomott, ez okozza a jellegzetes röfögő hangot és a horkolást. Járása erőteljes, mancsai rövidek. Farka kicsi. Várható élettartama 10-14 év.

Westminster Kennel Club Kutyakiállítás.

Jelleme

A francia bulldog nagyon szerethető kutya, kifejezetten társnak lett tenyésztve. Tökéletes első kutyának, hiszen nincsenek nagy igényei, elegendő számára csupán gazdája szeretete és persze a helyes nevelés. Kissé makacs természetű, rendszerint ő akar az úr lenni a háznál, ezért is fontos kölyökkorában elkezdeni a tréninget. Szeret a középpontban lenni, nem ajánlott hosszabb időre magára hagyni. Kifejezetten kedveli az órákon át tartó cirógatást és simogatást. Nem egy sportos alkat, nem igényel túlzott lefárasztást. Igen rossz úszó, ezért a vízi tevékenységeket inkább kerüljük. Gyermekekkel nagyon jól kijön, a jól szocializált egyedekből az agresszió teljes mértékben hiányzik.

Gyermekek mellé is nagyszerű társ.

Ideális környezet

Tökéletes városi kutya, de természetesen kertes házban is nagyszerűen érzi magát. Nincs nagy hely-és mozgásigénye. Gyermekekkel és idősekkel egyaránt megtalálja a közös hangot, imád az ember közelében lenni. Nyáron kifejezetten fontos, hogy hűsölésre alkalmas helyet biztosítsunk neki. Rövid lábai miatt nem ajánlott számára a lépcsőzés. A többi háziállattal jól kijön, mivel hiányzik belőle a vadászösztön.

Ápolás

Szőrzete nem igényel különleges bánásmódot. A rövid szőrű kutyákra jellemzően vedlik. A rendszeres fül- és szemtisztítás mellett csupán fürdetni kell, amikor szükségét érezzük.

Gyakori egészségügyi problémák

Sajnos a francia bulldognak több egészségügyi problémája is lehet. Elsősorban rövid orra okoz bajt, amin át nehezen veszi a levegőt. A túltenyésztés miatt ez egyre nagyobb probléma, sokszor a hosszabb fizikai tevékenységek után az ebek alig kapnak levegőt, és gyakoribbak körükben a légúti megbetegedések is. Ezért nagyon fontos, hogy csak tenyésztőtől vásároljunk ilyen fajtájú kedvencet. A szaporodással is akadnak gondjaik. A kanok csípője általában annyira keskeny, hogy természetes úton nemzőképtelenek. A szukáknál igen gyakran, az esetek 90 százalékában császármetszést kell végezni.

A francia bulldogoknál gyakran előfordulnak egészségügyi problémák.

A francia bulldog hajlamos a túlsúlyra, ezért érdemes odafigyelni az etetésére. Sokuknak érzékeny a gyomra, könnyen felfújódnak. Némelyik bulldognál kialakulhat a cseresznyeszem, ami a harmadik szemhéj mirigyének előreugrását jelenti. Emellett hajlamos a hőgutára, térdkalács ficamra, gerincbetegségekre. Idegrendszeri problémák nem jellemzőek a fajtára.

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás francia bulldog kistestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!