hirdetés

Vérfagyasztó, de nem életveszélyes jelenség a befele tüsszentés: ezeknél a fajtáknál gyakrabban jelentkezhet

Szénási Szimonetta

2022. december 23 - Képek: Getty Images Hungary

Akik először találkoznak a jelenséggel, többnyire halálra rémülnek, hogy kedvencük épp fuldoklik. Ugyanis a befelé tüsszentés leginkább arra emlékeztet. Egyes kutyafajták pedig gyakrabban produkálják az ijesztő hangokat.

hirdetés

Kedvenced minden látható ok nélkül elkezd furcsa, hörgő, ritmikus hangokat kiadni, mintha félrenyelt volna valamit? Nem kell pánikba esni, a befele tüsszentés kutyáknál elég gyakori, ám ártalmatlan jelenség.

A mopszoknál és a bulldogoknál is nagyobb eséllyel jelentkezik a befele tüsszögés.

Mi történik pontosan?

A befele tüsszögés hátterében az orr, a garat vagy az arcüreg irritációja áll, amit egy belélegzett porszem vagy más, idegen anyag okoz. A jószág ezt a zavaró dolgot próbálja eltávolítani a légútjaiból. Ilyenkor tapasztalhatod a már említett hörgő-öklendező hangot, ami nem más, mint hirtelen történő, gyors, egymás után ritmikusan ismétlődő belégzés. Ez gyakran túlzott izgalom után is jelentkezik.

Visszatérő, ám ártalmatlan

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a befele tüsszögés kutyáknál ártalmatlan – kivéve, ha van valamilyen alapbetegsége az állatnak, ilyenkor ajánlott állatorvossal egyeztetni –, és amelyik négylábúnál egyszer jelentkezett, annál várhatóan többször is fog.

A tüsszögés után a kutyák többnyire úgy viselkednek, mintha mi sem történt volna.

Így különböztetheted meg a fuldoklástól

A hanghatás mellett befele tüsszentés előtt a négylábú általában hirtelen megáll, megmerevedik, nyakát kinyújtja, általában felfele, és ezt követi a tüszkölés, ami közben szája többnyire csukva marad. Ez a tipikus póz segít megkülönböztetni a tüsszögést a félrenyeléstől, amikor is az állat előre dől, fejét a föld felé hajtva, egész testében rázkódva, nyitott szájjal öklendezik.

Ha az állat félrenyelés miatt öklendezik, akkor előrehajol, és az egész teste rázkódik.

Mi a teendő befele tüsszentéskor?

Az első sokk után mindössze annyi a dolgod, hogy megnyugodj. Ha meggyőződtél róla, hogy valóban nem félrenyelésről, illetve fuldoklásról van szó, akkor csak várd ki, hogy kutyusod befejezze a prüszkölést. Az ebek többnyire az inger előtt és után is teljesen normálisan viselkednek.

Egyes esetekben használhat az orr egy pillanatra való befogása, egyidejűleg a torok finom masszírozása, miközben nyugtató hangon beszélnek az ebhez. Ha befele tüsszögés közben kedvenced arcába fújsz, az arra készteti, hogy nyeljen, ami szintén megszüntetheti a sorozatot. Emellett a friss levegő is segíthet hamarabb véget vetni a folyamatnak.

A friss levegő hatására hamarabb elmúlhat a „tüsszögőroham”.

Mikor van szükség gyógyszerre?

Ha kedvenced nagyon gyakran tüsszög befele, akkor felmerülhet a gyanú, hogy allergiás. Ezt az állatorvos tisztje eldönteni, és dönthet affelől is, hogy szükség van-e antihisztamin, azaz allergiaellenes gyógyszer adására.

Mi idézheti elő a jelenséget?

Gyakran a környezeti tényezők is közrejátszanak. A befele tüsszögés kutyáknál jelentkezhet valamilyen erős illatanyag – mosó- vagy tisztítószer, parfüm, légfrissítő, stb. – hatására is. Így érdemes ilyen szemmel is körbenézned a lakásban, és ha kell, lecserélni az adott kemikáliát.

Egyes tisztítószerek erős szaga irritálhatja az ebet.

Emellett a cigarettafüst is irritálhatja a négylábút (ahogy a passzív dohányzás valamennyi ártalma is sújtja, így sose dohányozz se a kutyád mellett, se az otthonotokban!)

Az alábbi fajtáknál tipikusabb

Az úgynevezett nyomott orrú fajtáknál, amilyenek a mopszok, az angol vagy a francia bulldogok, gyakrabban jelentkezik a befele tüsszögés. Ugyanígy a hosszú, keskeny orrú kutyák, mint az agarak is többször produkálják a jelenséget.

A nyomott orrú kutyafajtáknál gyakrabban jelentkezik a befele tüsszögés.

A légcsőösszeomlás súlyosabb probléma

A befele tüsszögés nem összetévesztendő a légcsőszűkülettel vagy légcsőösszeomlással, ami leginkább a kisebb termetű – yorkshire terrier, csivava, havanese, bolognese, shitzu –, és többnyire középkorú vagy idősebb kutyák jellemző betegsége.

Tünete a krónikus, azaz gyakran jelentkező száraz, „kattogó” köhögés, ami súlyosbodhat éjjel, izgalom hatására vagy a légcsövet ért nyomás következtében (például ha az állat húz a pórázon, vagy nem megfelelő nyakörve.). További rizikófaktor a túlsúly. Mivel a légcsőösszeomlás egy deformitás, ami nem szüntethető meg, így a betegnek folyamatos állatorvosi kontrollra, sok esetben pedig állandó gyógyszeres kezelésre van szüksége.

A túlsúly növeli a légcsőösszeomlás kockázatát.

Bizonytalanság esetén irány az orvos!

Ha bizonytalan vagy, hogy kedvencednél mi állhat a háttérben, ne késlekedj az állatorvosi vizsgálattal! A kései diagnózis ugyanis az állat életét rövidíti meg.

agár állatorvos allergia allergia tünetei angol bulldog félrenyelés francia bulldog fuldoklás hányás kistestű kutya mopsz nyomott orrú fajták orr szaglás tüsszögés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!