hirdetés

Ezért alszanak többet a lapos orrú kutyák

Kövess Péter

2024. január 15 - Képek: Getty Images Hungary

A lapos arcú, vagyis lapos orrú kutyák, mint a francia bulldog vagy a mopsz, rendkívül népszerű fajták, ám egyedi külsejükért nagy árat kell fizetniük.

hirdetés

Azt már régóta tudjuk, hogy a tenyésztésükből fakadóan lerövidített koponyával rendelkező brachycephal típusú, lapos orrú kutyák légzési nehézségekkel küzdenek. Egy friss tanulmány azonban most arra is rávilágított, hogy ugyanebből az okból súlyos alvászavarban szenvednek, ami számos további egészségügyi probléma forrása lehet.

A lapos orrú kutyák súlyos alvási problémákkal nézhetnek szembe

Így alszanak a lapos orrú kutyák

Tanulmányuk során a kutatók EEG (elektroenkefalogram) mérésekkel vizsgálták meg a kutyákat, miközben azok gazdijukkal együtt egy elsötétített szobában aludtak. Az eredményből kitűnik, hogy a lapos orrú kutyák alvás közben a normálistól eltérő agyhullámokat – fokozódó delta hullámokat, és csökkenő béta hullámokat – mutattak, amelyeket az embernél az alacsonyabb intelligenciával hoznak összefüggésbe.

A Brain Structure and Function című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók azt is megállapították, hogy a lapos orrú kutyák több időt töltöttek a gyors szemmozgásos (REM) alvási fázisban. Ez elég szokatlan, mivel az embereknél a nem REM alvási fázis első két szakasza a leghosszabb. Az emlősök fejlődésének előrehaladtával pedig a REM időtartama általában csökken.

Mivel kevesebbet alszanak, nappal is fáradtabbak

„Az alvás relatív időtartamára, valamint a REM- és a nem REM-alvás arányára vonatkozó eredményeink némileg alátámasztják azt a hipotézist, hogy a lapos orrú kutyáknak a kelleténél fiatalabb agyuk van” – fogalmaz a tanulmány.

Kiderült az is, hogy az érintett kutyák hosszabb időt töltöttek alvással. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rájuk jellemző alvási apnoe néven ismert alvási rendellenesség fokozhatja nappali álmosságukat.

Annak kiderítéséhez, hogy a brachycephal típusú fajták alvási problémái pontosan milyen hatással vannak az egészségükre, további vizsgálatok szükségesek, az eredmények mindenesetre azt tükrözik, hogy

sajátos arcfelépítésük miatt akár kognitív nehézségeik is támadhatnak.

Nagyobb esélyük van a betegségekre

Az alvás messze nem az egyetlen probléma, amellyel a lapos orrú kutyák szembenéznek. Az egyik legsúlyosabb az úgynevezett brachycephal szindróma, ami abból adódik, hogy hosszan elnyúló, lágy szájpadlásuk van, amely túlzottan hátralóg, ezért elzárja a légutakat. Tehát nemcsak egy kis nyíláson keresztül lélegzik be a levegőt, hanem a torkuk hátsó részén lévő akadály is nehezíti a légzésüket.

Ez fokozza a hőguta, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatát.

A szakemberek ezért azt kérik, hogy azok, akik ilyen kutyákat szeretnének magukhoz venni, számoljanak vele, hogy több gond lehet az egészségükkel, mint egy átlagos házi kedvencnek.

Egy ilyen kutya több figyelmet igényel
Hogy ezek a fajták miért olyan népszerűek, annak meglepő oka van. Az ELTE Etológiai tanszékének kutatásából kiderült, hogy az említett kutyák sokkal gyakrabban veszik fel a szemkontaktust a gazdájukkal. Ezzel pedig szülői érzéseket keltenek benne. A rövid idő orrú kutyák jellegzetességeiről  itt olvashatsz bővebben.
alvás alvászavar angol bulldog egészség francia bulldog légzési nehézség mopsz rövid orrú kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink