hirdetés

Kutyád is lehet oxigénhiányos: ezekre a jelekre figyelj!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 15

Az orvosi nyelven hipoxiának nevezett rendellenességet számos tényező kiválthatja. Mivel az oxigén a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen elem, az állapot mielőbbi kezelése elengedhetetlen.

hirdetés

Még rövid ideig tartó oxigénhiány is visszafordíthatatlan károkat okozhat az állat agyában, illetve a vér alacsony oxigéntartalmából kifolyólag a szervek helyes működését is hátráltatja, vagy akár meg is akadályozza.

Érdekességként említhető, hogy az állatorvosok gyakran találkoznak oxigénhiánnyal olyan környezetben tartott állatoknál, ahol például frissen vágott növényi részeket tárolnak nagy mennyiségben. Ezek a takarmányozásra és almozásra használt fű- vagy gabonafélék meglepően hosszú ideig képesek a körülöttük lévő oxigént metabolizálni, zárt, elégtelenül szellőző térben gyakorlatilag elszívják az oxigént az ott tartott állatoktól.

Mi okoz oxigénhiányt a kutyáknál?

A fent említett egyértelmű tartási hiányosságokhoz hasonló eseteken kívül az alábbi problémák vezethetnek az oxigénszint kóros lecsökkenéséhez:

A tüdő elégtelen légcseréje

Okozhatja neuromuszkuláris, azaz az ideg-izomrendszert érintő zavar, gerincvelő-rendellenesség, légúti elzáródás, túl nagy mennyiségű nyugtatószer, vagy a légzőizmok kimerültsége.

Ventilációs-perfúziós egyenlőtlenség

Akkor alakul ki, amikor a tüdő teljes egészében, vagy bizonyos részeiben nem megfelelő a vérellátás, ám az oxigénkörforgás rendben van, vagy akkor, amikor a vérkeringés jól működik, viszont elegendő oxigén nem jut a tüdőbe. Ez kialakulhat tüdőgyulladás, vagy a tüdőartéria rendellenességeiből kifolyólag.

Tüdőfibrózis

A tüdőfibrózisban (más néven tüdőhegedésben) szenvedő állatnál a tartós gyulladás hatására a tüdőszövet hegesedik, veszít rugalmasságából, megkeményedik, ezért nehezebb lesz az oxigén átjutása a keringés felé. Bár számos esetben nem tudják biztosan megmondani a betegség kiváltó okát, az gyakran visszavezethető az alábbi tényezőkre:

 • elhúzódó, súlyos tüdőgyulladás
 • autoimmun gyulladásos megbetegedések
 • krónikus szívelégtelenség
 • káros anyagok hosszan tartó belégzése

A fent felsorolt egészségügyi eltéréseken kívül eredményezhetnek alacsony véroxigén-szintet a különféle szívbetegségek, a vérszegénység, és helyi sérülések is.

Az alacsony oxigénszint tünetei kutyáknál

A szimptómák jellegzetesek és többnyire könnyen észrevehetőek:

 • légszomj, fulladozás
 • légzési nehézségek, szapora lélegzés
 • kóros mértékű köhögés, öklendezés
 • a bőr kékes elszíneződése (cianózis)
 • szapora szívverés
 • orrfolyás és a légutakon át a szájból távozó váladék
 • gyengeség, mozgásintolerancia
 • étvágycsökkenés
 • ájulás, összeesés, rohamok

A kezelés természetesen az állat állapotának stabilizálásával, azaz infúzióval, illetve oxigénpótlással kezdődik az orra helyezett lélegeztető maszkon keresztül. A további teendőkről, a szükséges gyógyszerekről és a diagnosztikai módszerekről az állatorvos dönt. Készülj fel arra, hogy esetleg komolyabb műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya légzése kutya oxigénhiány kutya szapora légzés kutya tüdőfibrózis kutya tüdőgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink