hirdetés

Nem csak akkor lihegnek a kutyák, ha melegük van, vagy boldogok: 4 gyakori ok a viselkedés hátterében

Ferenczi Deborah

2022. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben sokat liheg a kutya, annak számtalan dolog állhat a hátterében. Utánajártunk az indokoknak, mind egészségügyi, mint mentális szempontból.

hirdetés

Sokan úgy gondolják, hogy a lihegés hátterében kizárólag az állhat, hogy az állatnak melege van vagy fáradt. Azonban ez nem teljesen igaz, ugyanis előfordulhat, hogy például fájdalmat vagy valamilyen jellegű problémát szeretne így jelezni.

Miért liheg a kutya?

Alapvetően a lihegés a kutya normális viselkedése, amely csökkenti a testhőmérsékletet, és oxigént is juttat a véráramba. A zihálásra mint hűtési mechanizmusra azért van szükség, mert a kutyáknak nincs olyan hatékony verejtékmirigy-rendszerük, mint az embereknek. Ehelyett szájból és a nyelvből származó nedvesség elpárologtatásával hűtik testüket, és a tüdejük forró levegőjét hidegebb külső levegővel cserélik fel. Épp ezért a hűtés az egyik fő ok a négy közül:

1. Természetes hűtési mechanizmus

A kutyák akkor is lihegni kezdenek, amikor egy kicsit is felmelegszenek. Minél jobban szenvednek a hőségtől, annál intenzívebb a zihálás. Néha ezt nyáladzás és a nyelv, az íny vörössége kíséri. A túlmelegedés figyelmeztető jelei közé tartozik még az:

  • élénkpiros nyelv és az íny
  • a tágra nyílt szemek
  • a gyengeség

Ha ezeket tapasztalod, azonnal hívd az állatorvost. Hacsak ő nem kér mást, kezdd el fokozatosan hűteni kedvencedet vizes törülközőkkel, és óvatosan próbáld itatni.

2. Izgalom vagy stressz

Előfordulhat, hogy a lihegésnek semmi köze a túlmelegedéshez. Sok kutya akkor is liheg, ha félelmet, szorongást vagy stresszt tapasztal. Olyan esetek válthatják ki, mint például a tűzijátékok, a szeparációs szorongás, vagy az állatorvosi látogatások. Amennyiben ez áll a lihegés hátterében, akkor bizonyosan más jelek is tapasztalhatóak lesznek az állaton, azaz megmutatja, hogy ideges, szorong, és némi kutatómunkával az okát is megtalálod. Így hatékonyan tudod megnyugtatni is.

3. A játék izgalma

A lihegés egyszerűen a boldogság jele is lehet. Ebben az esetben a teljes testbeszédén tapasztalod az öröm kifejezését. A folyamatos enyhe zihálás nyitott szájjal és ragyogó szemekkel normális egy nyugodt, elégedett és boldog kutyánál. Sőt sokan úgy tartják, hogy ilyenkor egyenesen mosolyog az állat. 

4. Fájdalom

Sok esetben a kutyák nagyon ügyesen képesek elrejteni a fájdalmukat az emberek elől. Azonban a rendszeres lihegés árulkodó jel lehet az esetükben kiváltképpen, ha olyan egyébb tünetek kísérik, mint a

  • hányás
  • étvágytalanság
  • hasmenés
  • letargia
  • sántítás
  • ingerlékenység
  • viselkedésbeli változások

Amennyiben az alábbi tünetek közül bármilyeket, vagy azoknak együttesét tapasztalod, akkor nagy esély van arra, hogy kutyusod valóban beteg, és ennek folytán zihál rendszeresen. Ebben az esetben mielőbb fordulj állatorvoshoz, hogy sikeresen kezelve legyen az adott probléma. A lihegést sosem szabad összetéveszteni a nehézlégzéssel. Ez utóbbit megfeszített légzés jellemzi, és kísérhetik olyan hangok, mint a nyafogás, vagy az orrlyukak és a légcső elzáródása miatti sípolás.

kutya és a meleg kutya légzése kutya stresszes kutya szapora légzés liheg a kutya lihegés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink