hirdetés

Te tudod, hogyan izzadnak a kutyák? Így hűtheted le a nagy melegben kedvencedet

Hangai Lilla

2024. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

Ugyan nem fedezhetünk fel gyöngyöző izzadságcseppeket a kutyánk homlokán, azonban kedvenceink is izzadnak, csak más módon, mint mi.

hirdetés

Cikkünkből kiderül, hogyan izzadnak a kutyák, mik a hőguta jelei, és hogyan hűtheted le túlmelegedett társadat.

Téves elképzelés, hogy a kutya a nyelvén keresztül izzad

Így izzadnak a kutyák

Ahelyett, hogy a hónaljuk vagy a homlokuk nedvesedne, a kutyák a mancspárnáikon lévő mirigyeken keresztül izzadnak. Ezek a merokrin mirigyek, és akkor is működésbe lépnek, ha az állat stresszes, nem csak akkor, ha melege van. (Vannak még apokrin mirigyeik is, amelyek az egész testükön megtalálhatók, ám ezek izzadság helyett feromonokat termelnek.) Velünk ellentétben azonban az izzadás eme formája nem elég hatékony eszköz arra, hogy lehűtsék magukat. Érdekes módon a négylábúak izzadságának nincs olyan kellemetlen szaga, mint az emberekének. Bár, ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan furcsa, hiszen alapvetően az emberi izzadság is szagtalan, a kellemetlen bukét a nedves környezetben elszaporodó baktériumok okozzák.

Na de akkor hogyan hűtik le magukat, ha az izzadás erre nem elég? Egyrészt lihegnek: az eb gyorsan veszi a levegőt, párásít, majd kilélegzi azt, szintén szaporán. A folyamat a légutakban található nedvesség elpárolgását idézi elő, ami segít lehűteni a szervezetet. A párásítás miatt nagyon fontos, hogy ha a kutya sokat mozog, mindig legyen nálunk friss víz, hogy meg tudjuk itatni. A másik bevált módszerük folyamán kitágítják az ereiket – persze nem tudatosan. Ennek hatására a meleg vér közelebb kerül a test felszínéhez, ahol így lehűl. Ez a testen a leghatékonyabban a pofákon és a füleken megy végbe. Ezért fordulhat elő, hogy ha melege van a kutyusnak, akkor pirosak lehetnek ezek a testtájai.

Bárhová is indulunk el a kutyával, mindig legyen nálunk friss víz

Hőguta a kutyáknál

Megállíthatatlanul robognak felénk az egyre melegebb napok, így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a hőguta tüneteivel. Az idősebb, fiatal, és rövidebb orrú kutyák fokozott veszélynek vannak kitéve, de bármelyik eb könnyedén túlhevülhet, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

A hőguta tulajdonképpen akkor jelentkezik, amikor az eb tartósan magas hőmérsékletnek van kitéve, amely megemeli a testhőmérsékletét. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a kutyát kint hagyják az udvaron a melegben – ne adj’ isten árnyék sincs, ahová elvonulhatna –, melegben edz, sokat sétál, mozog, játszik, vagy az autóban hagyják, illetve olyan autóban utazik, amely nem légkondicionált. A kutya normál testhőmérséklete 37,5–39 °C. A tartósan 41 °C fölé emelkedett testhőmérséklet több szerv elégtelenséghez, végül halálhoz vezethet. Ám nem kell, hogy ilyen magas legyen a kutya testhőmérséklete; tartósan valamivel alacsonyabb tartományban is rendkívül kellemetlenül érzi magát.

Ha a következő jeleket azonosítod a kedvenceden, azonnal orvoshoz kell vinned:

  • túlzott lihegés,
  • vörös íny,
  • koordinációs zavarok,
  • gyors szívverés,
  • besűrűsödött nyál, túlzott nyáladzás,
  • hányás,
  • rohamok,
  • eszméletvesztés.

Útban az állatorvoshoz kínáld a kutyát hűs vízzel, amit rá is lehet locsolni. A PetMD állategészségügyi honlap cikke azonban felhívja a figyelmet arra, hogy benedvesített törülközőt ne terítsünk a kutyára, mert az hőcsapdaként funkcionálhat, és csak ronthat a helyzeten!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Így hűsítheted kutyádat biztonságosan

Az első és legfontosabb, hogy a nyári hónapokban a sétát, játékot vagy edzést kora reggelre vagy késő délutánra időzítsd. A kinti vagy a kijárós kutyának biztosíts az udvaron olyan árnyékos helyet, ahová bármilyen napszakban el tud vonulni. Természetesen a friss vízről se feledkezz el; az a legjobb, ha ehhez több helyen is hozzáfér az állat. Ha bárhová elindultok, mindig legyen nálad egy palack víz és tálka is, hogy bárhol és bármikor meg tudd itatni a kutyát.

Nagyon fontos, hogy az autó a napon üvegházként funkcionál, és már 25 °C-ban is életveszélybe sodrod a benne hagyott kutyát. Erről bővebben itt olvashatsz. Itt pedig arról tudhatsz meg többet, le szabad-e nyírni rövidre a kutyák szőrét a melegre való tekintettel.

hőguta izzadás kutya hőguta liheg a kutya lihegés nyári veszélyek túlmelegedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!